Kitaraa soittava poika ja tätä kuunteleva tyttö
Kuvagalleria

Esperi Koti Pirttikoski

Kodin kuulumisia

Lastensuojeluyksikkö Pirttikoski on 7-paikkainen lastensuojelun toimintayksikkö Muhoksella. Pirttikoski tarjoaa sijaintinsa puolesta luonnonläheisen ja virikkeellisen ympäristön muutaman kilometrin päässä Muhoksen keskustasta. Ouluun on matkaa noin 35 kilometriä. Koulut sijaitsevat lähellä ja Muhoksella on hyvät koulutusmahdollisuudet. Peruskouluja on useita ja tarjolla on erityisopetusta useissa eri muodoissa. Muhoksella toimii Oulun seudun ammattiopiston yksiköitä sekä Ammattiopisto Luovin yksikkö lukuisine koulutusvaihtoehtoineen. Myös Oulun koulutustarjonta on kohtuullisen välimatkan päässä.

Arki ja toimintamallit

Lastensuojeluyksikön arjessa korostuvat turvalliset ja johdonmukaiset rajat, säännöllinen elämänrytmi sekä harrastustoiminta. Vakaassa ympäristössä lapsen oma elämänhallinta paranee, sosiaalinen toimintakyky kasvaa ja lapsen itsetunto nousee onnistumisen kokemusten kautta. Syrjäytymisen ehkäisyn yksi tärkeimmistä kulmakivistä on yksikön oma tehostettu erityisnuorten opinto-ohjaus.

Työskentely lasten kanssa on yksilöllistä ja suunnitelmallista ja perustuu verkoston yhdessä asettamiin tavoitteisiin. Lapsen perheen kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä ja laitossijoituksen aikana kartoitetaan ja rakennetaan lapsen sosiaalista verkostoa. Hyvä sosiaalinen verkosto tukee lapsen mahdollista kotiutumista tai itsenäiseen elämään siirtymistä. Perhekeskeinen työskentelytapa tukee myös asiakkaan kokonaiskuntoutumista. Yksikössä itsenäistymisprosessi on porrastettu ja valmentaminen tapahtuu vaiheittain. Yksikön yhteydessä on kaksi yksiötä, joissa itsenäisen elämän harjoittelu tapahtuu tuetusti.

Teemme lastensuojelun muiden toimijoiden kanssa tiivistä yhteistyötä ja mietimme ratkaisuja jatkuvasti muuttuvan lastensuojelukentän haasteisiin, asiakkaidemme parhaaksi. Laitossijoituksen ulkopuoliset räätälöidyt tukipalvelut tuotamme oman Avopalvelukeskus Oulun kautta. Yhtenä esimerkkinä avopalveluista laitossijoituksen jatkona ovat kotiin vietävät tukipalvelut kotiutumisen tueksi.