Hoitokodit kehitysvammaisille ja vammaispalvelun asiakkaille

Esperi tarjoaa kehitysvammaiselle, liikuntavammaiselle ja autistille viihtyisän kodin, jossa hänen turvanaan ovat kokeneet ammattilaiset. Asumispalvelut järjestetään yksilöllisesti, huomioimalla asukkaan tarpeet, toimintakyky ja elämäntilanne. Meillä jokainen on oma, ainutlaatuinen persoona.

Kodin arki on aktiivista! Naamiaisjuhlat, jännittävät retket ja teemapäivät tarjoavat hauskaa yhdessäoloa, ikimuistoisia kokemuksia ja antavat onnistumisen elämyksiä. Päivä- ja työtoiminta tarjoaa asukkaille mielekästä ja merkityksellistä tekemistä. Se luo valmiuksia itsenäisen elämän arkeen.

Tavoitteena mielekäs elämä

Tehtävänämme on tarjota asukkaalle mielekäs ja turvallinen elämä sekä hyvä perushoito. Tuemme asukkaidemme itsenäisyyttä ja elämänhallintaa heidän yksilöllisten voimavarojensa mukaan ja ainutlaatuisuuttaan kunnioittaen.

Asumisyksiköissä asutaan omissa huoneissa, joihin voi tuoda omat kalusteet ja henkilökohtaiset tavarat. Lisäksi asukkaan käytössä ovat viihtyisät yhteistilat, jossa vietetään aikaa yhdessä ja harrastetaan. 

Ateriat suunnitellaan asukkaan ruokavalion ja muiden yksilöllisten tarpeiden sekä toiveiden mukaan. Esperin henkilöstö huolehtii tarvittaessa asukkaan henkilökohtaisesta hygieniasta, asuinympäristön siisteydestä ja vaatehuollosta sekä asukkaalle kuuluvien etuisuuksien hakemisesta. Omahoitaja vastaa asukkaan yksilöllisestä hoidosta ja yhteydenpidosta omaisiin. 

Asukkaille tarjotaan monipuolista ja aktiivista viriketoimintaa. Yhdessä käydään retkillä, vieraillaan kahviloissa ja osallistutaan musiikkitapahtumiin. Asukkaat pääsevät itse suunnittelemaan ja vaikuttamaan toimintaan. Lisäksi asukkaat osallistuvat päivittäin päivä-, työ- tai avotyötoimintaan. 

Teemme tiivistä yhteistyötä asukkaan läheisten sekä tukiyhdistysten kanssa. 

Avustamme tarvittaessa asukasta myös kommunikoinnissa, mikä osaltaan tukee elämänhallintaa. Esperin ammattilaiset käyttävät vaihtoehtoisina kommunikointimenetelminä esimerkiksi tukiviittomia ja kuvakommunikaatiota. Käytössä on myös selkokieli ja sosiaaliset tarinat helpottamaan uusien asioiden hahmottamista tai päivän kulkua.

Elämänmakuista elämää

Yksilökeskeinen elämänsuunnittelu (YKS) sisältää joukon erilaisia arkisia työmenetelmiä ja lähestymistapoja, joilla varmistetaan, että kehitysvammaiset asukkaat saavat yhtenäisen mahdollisuuden päättää omista tärkeistä asioistaan. Joissakin Esperin kodeissa YKS on jo tuttu menetelmä, ja kokemukset ovat positiivisia.

Yksilökeskeisen elämänsuunnittelun myötä Esperin Kehitysvammapalveluissa otetaan käyttöön uusia työskentelytekniikoita ja –menetelmiä. Ne auttavat ymmärtämään pieniä asioita, jotka ovat asukkaillemme arjessa tärkeitä, ja toisaalta myös asukkaan isompia unelmia ja haaveita.

Yksilökeskeistä elämänsuunnittelua voidaan käyttää apuna myös silloin, kun kehitysvammaisen palveluita ja erilaisia tukitoimia suunnitellaan kunnan omatyöntekijän kanssa. 

Elämänmakuista elämää eletään esimerkiksi Esperi Koti Uunilinnussa Aurassa, katso video alta. 

Tutustu täältä tarkemmin palveluvalikoimaamme!

Usein kysyttyjä kysymyksiä  

Millaista on Esperin asumispalvelu kehitysvammaisille ja vammaispalvelun asiakkaille? 

Palvelumme perusta on asiakkaan kunnioittaminen ainutlaatuisena yksilönä ja tavoitteellisesti kuntouttava työote. Turvaamme asiakkaallemme laadukkaan, mielekkään ja turvallisen elämän sekä hyvän perushoidon jokaisen erityistarpeet huomioiden. Tuemme mahdollisuutta vuorovaikutukseen ja oman elämän hallintaan mm. avustamalla kommunikoinnissa.

Minkälaisia Esperin asumisyksiköt kehitysvammaisille ja vammaispalvelun asiakkaille ovat?

Yksikkömme on suunniteltu asiakasryhmään tarpeet huomioiden turvallisiksi, esteettömiksi ja viihtyisiksi. Asumisyksiköissä asutaan omissa huoneissa, joihin voi tuoda omat kalusteet ja henkilökohtaiset tavarat. Kodeissa on myös yhteistiloja sekä piha-alueet.

Minkälaisia yhteistiloja ja aktiviteetteja kehitysvammaisille ja vammaispalvelun asiakkaille löytyy?

Käytössä ovat viihtyisät yhteistilat kuten olohuone, ruokatila, sauna sekä terassit ja parvekkeet. Päivät rytmittyvät asukkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaan. Yhdessä käydään mm. retkillä, vieraillaan kahviloissa ja osallistutaan musiikkitapahtumiin. Lisäksi päivä- ja työtoiminta tarjoaa asukkaille mielekästä ja merkityksellistä tekemistä. Lue lisää yksiköidemme sivuilta!

Toimi näin!

  • Tutustu Esperin kehitysvammaisten koteihin.
  • Ota yhteyttä ja sovi tapaaminen kanssamme.
  • Ota yhteyttä myös kuntasi edustajaan, halutessasi voimme tavata kaikki yhdessä.
  • Kysy lisää yksiköiden esimieheltä tai vaihteestamme numerosta 010 4088 000.