Esittely

Hoitaja kuvake harmaa
Osaava hoiva ympäri vuorokauden
Kokki kuvake harmaa
Ravitsevat ja maukkaat ateriat
Siivous kuvake harmaa
Kattavat kodinhoitopalvelut kuten siivous ja pyykkäys
Naamiot kuvake harmaa
Monipuolisesti harrastustoimintaa
Koti kuvake harmaa
Turvallinen ja viihtyisä koti

Toiminnallinen arki

Tarjoamme viihtyisän ja turvallisen kodin. Meillä asukas saa juuri niin paljon apua kuin tarvitsee tai haluaa. Päivät rytmittyvät asukkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaan. Yhteistä ohjelmaa on joka päivä. Säännöllisesti kokoontuvissa asukaskokouksissa asukkaat pääsevät päättämään arjen asioista, viikko-ohjelmasta ja toiminnasta.

Erilaiset toiminnalliset ryhmät, arjen askareiden hoito ja monipuolinen harrastustoiminta kuuluvat keskeisesti arkeen. Yhdessä harjoitellaan ja kehitetään itsenäisen elämän edellytyksiä. Lisäksi tarjolla on vertaistukea, ajanvietettä ja seuraa. Koko kodin voimin käydään retkillä, juhlitaan syntymäpäiviä ja vietetään teemapyhiä. Omaiset ja läheiset ovat tervetulleita joka päivä!

Lisäksi asukkaat osallistuvat päivittäin päivä-, työ- tai avotyötoimintaan.

Tavoitteellista asumista

Kunkin asukkaan yksilölliset tarpeet, elämäntilanne ja tavoitteet ovat etusijalla, kun palvelua ja kuntoutusta suunnitellaan. Jokaiselle asukkaalle laaditaan henkilökohtainen palvelu- ja kuntoutussuunnitelma yhteistyössä läheisten ja kunnan edustajan kanssa. Tavoitteena on asukkaiden mahdollisimman itsenäinen elämä sekä työssäkäynti tai opiskelu.

Asukkaita tuetaan tekemään itsenäisiä päätöksiä ja hoitamaan omia asioitaan. Asukkaat käyvät asioilla ja osallistuvat elämään ja harrastuksiin kodin ulkopuolella yksin, ohjaajan kanssa tai ryhmänä. Omaohjaaja motivoi ja ohjaa itsenäisen elämän valmiuksien hankkimisessa. Osallistuminen päivä-, työ- tai avotyötoimintaan suunnitellaan yksilöllisesti niin, että se tukee tavoitteiden saavuttamista.

Lyhytaikainen asumispalvelu

Lyhytaikainen asumispalvelu tarkoittaa tilapäistä asumisjaksoa, jolloin asiakas tulee vaikkapa pariksi päiväksi tai muutamaksi kuukaudeksi asumaan kotiimme. Asumisjakson kestosta sovitaan aina yksilöllisesti. Lyhytaikainen asumispalvelu on hyvä ratkaisu esimerkiksi omaishoitajan loman aikana, lisätuen tarpeen ilmetessä tai elämän murrosvaiheessa.

Myös lyhyemmällä asumisjaksolla oleva asiakas saa meillä yksilöllisen ohjauksen, tuen ja kuntoutuksen. Asiakkaan käytössä on valmiiksi kalustettu huone ja hän voi osallistua kodin monipuoliseen harrastustoimintaan muiden tapaan. Lyhytaikaiselle asumisjaksolle voi tulla lyhyelläkin varoitusajalla esimerkiksi elämän kriisitilanteen yllättäessä.

Lapuan kehitysvammaisten asumispalveluyksikkö Esperi Koti Helmi avautui Liuhtarin kaupunginosaan kesällä 2016, Myllykyläntielle. Esperi Koti Helmi tarjoaa ympärivuorokautista autettua asumista sekä tukiasumista kehitysvammaisille henkilöille. Lisäksi Helmessä on mahdollisuus tilapäisasumiseen. Helmi tarjoaa viihtyisän kodin 20 kehitysvammaiselle.

Toiminnallinen arki

Helmen toiminnan viitekehyksenä on aktiivinen liikunta ja toiminnallisuus. Asukkaiden kanssa käydään paikallisissa liikuntapaikoissa, tehdään retkiä ja osallistutaan erilaisiin kulttuuritapahtumiin. Toiminnan kantavana ajatuksena on kannustaa aktiiviseen toimintaan ja yhdessäoloon, mutta ennen kaikkea tarjota asukkaille turvallinen koti. Omatoimisuutta ja osallisuutta tuetaan päivittäisissä arjen askareissa, asukkaiden voimavarat ja kehitystaso huomioiden.

Turvallinen koti

Autetun asumisen ryhmäkoti on T-mallinen ja jokaisessa ryhmäkodissa on viisi asukaspaikkaa. Erillisessä rivitalossa on viisi tukiasumisen asuntoa. Jokaisella asukkaalla on oma tilava huone ja esteetön wc-suihkutila. Yhteiset ruokailu- ja seurustelutilat ovat avarat, viihtyisät ja kodinomaiset. Turvallinen piha-alue tarjoaa erinomaiset puitteet ulkoilulle ja yhdessäololle.

Asumispalveluun kuuluvat

Autettuun asumispalveluun kuuluvat ympärivuorokautinen apu, toimivat tukipalvelut ja monipuolinen viriketoiminta. Kevyempi tukiasuminen on tarkoitettu lievästi kehitysvammaisille henkilöille sekä vammaispalvelun asiakkaille, joiden tuen ja avun tarve on vähäinen. Tukiasumisen palveluun kuuluvat ohjaus ja apu päivittäisissä toiminnoissa sekä asukkaan hyvinvoinnista huolehtiminen. Tilapäisasuminen vastaa lyhytaikaiseen hoidontarpeeseen, joka tarvittaessa tukee kehitysvammaista henkilöä hoitavien omaisten sekä koko perheen jaksamista. Tilapäishoitojakson pituus vaihtelee asiakkaan tarpeiden mukaan. 

Helmeen voitte varata Teille sopivan tutustumisajan, lämpimästi tervetuloa tutustumaan!