Esittely

Hoitaja kuvake harmaa
Osaava hoiva ympäri vuorokauden
Kokki kuvake harmaa
Ravitsevat ja maukkaat ateriat
Siivous kuvake harmaa
Kattavat kodinhoitopalvelut kuten siivous ja pyykkäys
Naamiot kuvake harmaa
Monipuolisesti harrastustoimintaa
Koti kuvake harmaa
Turvallinen ja viihtyisä koti

Toiminnallinen arki

Tarjoamme viihtyisän ja turvallisen kodin. Meillä asukas saa juuri niin paljon apua kuin tarvitsee tai haluaa. Päivät rytmittyvät asukkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaan. Yhteistä ohjelmaa on joka päivä. Säännöllisesti kokoontuvissa asukaskokouksissa asukkaat pääsevät päättämään arjen asioista, viikko-ohjelmasta ja toiminnasta.

Erilaiset toiminnalliset ryhmät, arjen askareiden hoito ja monipuolinen harrastustoiminta kuuluvat keskeisesti arkeen. Yhdessä harjoitellaan ja kehitetään itsenäisen elämän edellytyksiä. Lisäksi tarjolla on vertaistukea, ajanvietettä ja seuraa. Koko kodin voimin käydään retkillä, juhlitaan syntymäpäiviä ja vietetään teemapyhiä. Omaiset ja läheiset ovat tervetulleita joka päivä!

Lisäksi asukkaat osallistuvat päivittäin päivä-, työ- tai avotyötoimintaan.

Tavoitteellista asumista

Kunkin asukkaan yksilölliset tarpeet, elämäntilanne ja tavoitteet ovat etusijalla, kun palvelua ja kuntoutusta suunnitellaan. Jokaiselle asukkaalle laaditaan henkilökohtainen palvelu- ja kuntoutussuunnitelma yhteistyössä läheisten ja kunnan edustajan kanssa. Tavoitteena on asukkaiden mahdollisimman itsenäinen elämä sekä työssäkäynti tai opiskelu.

Asukkaita tuetaan tekemään itsenäisiä päätöksiä ja hoitamaan omia asioitaan. Asukkaat käyvät asioilla ja osallistuvat elämään ja harrastuksiin kodin ulkopuolella yksin, ohjaajan kanssa tai ryhmänä. Omaohjaaja motivoi ja ohjaa itsenäisen elämän valmiuksien hankkimisessa. Osallistuminen päivä-, työ- tai avotyötoimintaan suunnitellaan yksilöllisesti niin, että se tukee tavoitteiden saavuttamista.

Lyhytaikainen asumispalvelu

Lyhytaikainen asumispalvelu tarkoittaa tilapäistä asumisjaksoa, jolloin asiakas tulee vaikkapa pariksi päiväksi tai muutamaksi kuukaudeksi asumaan kotiimme. Asumisjakson kestosta sovitaan aina yksilöllisesti. Lyhytaikainen asumispalvelu on hyvä ratkaisu esimerkiksi omaishoitajan loman aikana, lisätuen tarpeen ilmetessä tai elämän murrosvaiheessa.

Myös lyhyemmällä asumisjaksolla oleva asiakas saa meillä yksilöllisen ohjauksen, tuen ja kuntoutuksen. Asiakkaan käytössä on valmiiksi kalustettu huone ja hän voi osallistua kodin monipuoliseen harrastustoimintaan muiden tapaan. Lyhytaikaiselle asumisjaksolle voi tulla lyhyelläkin varoitusajalla esimerkiksi elämän kriisitilanteen yllättäessä.

Esperi Koti Helmi on turvallinen ja lämminhenkinen koti 20 kehitysvammaiselle henkilölle. Kodissa on 15 autetun asumisen asukaspaikkaa ja erillisessä rivitalossa on viisi tuetun asumisen asukaspaikkaa. Lisäksi Helmi tarjoaa tilapäisasumisen ja päivätoiminnan palveluita.

Ympärivuorokautinen autettu asuminen on tarkoitettu pääosin keskivaikeasti ja vaikeasti kehitysvammaisille henkilöille. Tukiasuminen on puolestaan kevyempi asumisen muoto, joka sopii lievästi kehitysvammaisille henkilöille, joiden tuen ja avun tarve on vähäisempi.

Toiminnallinen arki

Helmen toiminnan arvoperustan muodostavat yksilön kunnioitus, yhdessä tekeminen ja hyvä työ. Toiminnan ydintavoitteena on luoda viihtyisä, turvallinen ja mahdollisimman itsenäinen asuminen, huomioiden jokaisen arvotaustan. Helmi tekee monipuolista yhteistyötä esimerkiksi seurakunnan ja muiden paikallisten yhdistysten kanssa ja tämä näkyy kodin aktiivisessa toiminnassa. Asukkaiden kanssa käydään paikallisissa liikuntapaikoissa, tehdään retkiä ja osallistutaan erilaisiin kulttuuritapahtumiin.

Turvallinen koti

Helmi sijaitsee terveyskeskuksen läheisyydessä rauhallisella asuinalueella Lapualla. Matkaa Lapuan keskustaan on noin pari kilometriä, ja asukkaat pääsevät kykyjensä mukaisesti taittamaan matkan turvallisesti kevyenliikenteen väyliä pitkin. 

Koti koostuu päärakennuksesta, jossa on 15 huonetta ympärivuorokautista huolenpitoa tarvitseville asukkaille sekä rivitalo, jossa on viisi erillistä yksiötä itsenäisempään asumiseen. Asukkailla on oma tilava huone/asunto sekä esteetön wc-suihkutila. Jokainen saa sisustaa huoneensa mieleisekseen. Asukkaiden käytössä on myös viihtyisät yhteistilat, jossa syödään yhdessä ja vietetään aikaa seurustellen. Kesällä 2021 kodin pihalle rakennettiin 20m² esteetön terassi, joka on mukava paikka nauttia raikkaasta ulkoilmasta.  

Avo- ja työtoiminta

Osa kodin asukkaista käy työ- ja päivätoiminnassa Lapuan Jukantuvan toimintakeskuksessa tai avotyössä paikallisessa yrityksessä esimerkiksi. Lapualla Kirpputorin Sakura tarjoaa työtä yhdelle asukkaalle. Lisäksi Helmen henkilökunnan ohjauksessa työskentelee keittiön aputöissä 2-3 asukasta ja yksi kodin asukkaista toimii Helmen päivätoiminnassa apuohjaajana.

Päivätoiminta

Helmessä järjestetään monipuolista ja toiminnallista päivätoimintaa arkisin 3-4 kertaa viikossa. Päivätoiminnan tavoitteena on asiakkaan sosiaalisten taitojen vahvistaminen, arkielämän taitojen harjaannuttaminen sekä kaikenlaisen luovan harrastetoiminnan harjoittaminen. Toiminta toteutetaan erillisissä päivätoiminnan tiloissa. 

Asukkaat saavat halutessaan osallistua pihan hoitoon esimerkiksi puutarhatöissä sekä erilaisiin remonttitöihin muun muassa maalaamaan tai huoltamaan kalusteita ja rakennuksia. Helmen pihaan on muun muassa rakennettu yhdessä asukkaiden kanssa kaksi ulkovarastoa.