Hoitokoti Kotilo Esperi Veikkola
Kuvagalleria

Esperi Hoitokoti Kotilo, Veikkola

Koti kehitysvammaisille
Hoitaja
Osaava hoiva ympäri vuorokauden
Kokki
Ravitsevat ja maukkaat ateriat
Siivous
Kattavat kodinhoitopalvelut kuten siivous ja pyykkäys
Naamiot
Monipuolisesti virikkeitä ja harrastustoimintaa
Koti
Turvallinen ja viihtyisä koti

Toiminnallinen arki

Tarjoamme viihtyisän ja turvallisen kodin. Meillä asukas saa juuri niin paljon apua kuin tarvitsee tai haluaa. Päivät rytmittyvät asukkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaan. Yhteistä ohjelmaa on joka päivä. Säännöllisesti kokoontuvissa asukaskokouksissa asukkaat pääsevät päättämään arjen asioista, viikko-ohjelmasta ja toiminnasta.

Erilaiset toiminnalliset ryhmät, arjen askareiden hoito ja monipuolinen harrastustoiminta kuuluvat keskeisesti arkeen. Yhdessä harjoitellaan ja kehitetään itsenäisen elämän edellytyksiä. Lisäksi tarjolla on vertaistukea, ajanvietettä ja seuraa. Koko kodin voimin käydään retkillä, juhlitaan syntymäpäiviä ja vietetään teemapyhiä. Omaiset ja läheiset ovat tervetulleita joka päivä!

Lisäksi asukkaat osallistuvat päivittäin päivä-, työ- tai avotyötoimintaan.

Tavoitteellista asumista

Kunkin asukkaan yksilölliset tarpeet, elämäntilanne ja tavoitteet ovat etusijalla, kun palvelua ja kuntoutusta suunnitellaan. Jokaiselle asukkaalle laaditaan henkilökohtainen palvelu- ja kuntoutussuunnitelma yhteistyössä läheisten ja kunnan edustajan kanssa. Tavoitteena on asukkaiden mahdollisimman itsenäinen elämä sekä työssäkäynti tai opiskelu.

Asukkaita tuetaan tekemään itsenäisiä päätöksiä ja hoitamaan omia asioitaan. Asukkaat käyvät asioilla ja osallistuvat elämään ja harrastuksiin kodin ulkopuolella yksin, ohjaajan kanssa tai ryhmänä. Omaohjaaja motivoi ja ohjaa itsenäisen elämän valmiuksien hankkimisessa. Osallistuminen päivä-, työ- tai avotyötoimintaan suunnitellaan yksilöllisesti niin, että se tukee tavoitteiden saavuttamista.

Lyhytaikainen asumispalvelu

Lyhytaikainen asumispalvelu tarkoittaa tilapäistä asumisjaksoa, jolloin asiakas tulee vaikkapa pariksi päiväksi tai muutamaksi kuukaudeksi asumaan kotiimme. Lyhytaikainen asumispalvelu on hyvä ratkaisu esimerkiksi omaishoitajan loman aikana, lisätuen tarpeen ilmetessä tai elämän murrosvaiheessa. Lisäksi kodeissamme järjestetään tilapäistä asumista teemaviikonloppujen ja kesäleirien merkeissä.

Myös lyhyemmällä asumisjaksolla oleva asiakas saa meillä yksilöllisen ohjauksen, tuen ja kuntoutuksen. Asiakkaan käytössä on valmiiksi kalustettu huone ja hän voi osallistua kodin monipuoliseen harrastustoimintaan muiden tapaan. Asumisjakson kesto sovitaan aina yksilöllisesti, asiakkaan tarpeen mukaan. Lyhytaikaiselle asumisjaksolle voi tulla lyhyelläkin varoitusajalla esimerkiksi elämän kriisitilanteen yllättäessä.

Kodin kuulumisia

Esperi Koti Kotilo tarjoaa ympärivuorokautista autettua asumista 12 kehitysvammaiselle aikuiselle Veikkolassa. Toiminnan tavoitteena on asukkaiden turvallisuus, viihtyisyys ja elämän mielekkyys itsemääräämisoikeutta ja yksilöllisyyttä kunnioittaen. Kotilo on toiminut vuodesta 1993 lähtien ja osaksi Esperi-konsernia toiminta liittyi joulukuussa 2016.

Toiminnallinen arki

Toiminnan lähtökohtana on aktiivinen arki. Asukkaat osallistuvat kodin päivittäisiin toimiin ja arjen askareisiin. Monipuolinen harrastustoiminta on viikko-ohjelman kulmakivi. Yhdessä vietetään juhlapyhiä, käydään keilaamassa ja vieraillaan paikallisissa tapahtumissa. Lisäksi asukkaat osallistuvat päivä-, työ- tai avotyötoimintaan.

Asukkaita kannustetaan itsenäisyyteen ja tuetaan osallistumaan omaa elämää koskevaan päätöksentekoon. Säännöllisissä asukaskokouksissa rakennetaan yhdessä viikko-ohjelma ja kuunnellaan asukkaiden toiveita tekemisestä. Henkilöstöllä on erikoistumisalana asukkaiden viestinnällisen toimintakyvyn parantaminen. Näin henkilöstö voi vastata entistä paremmin erilaisiin kommunikointihaasteisiin ja -tarpeisiin. 

Talon oma kokki valmistaa asukkaille herkullista kotiruokaa.

Turvallinen koti

Hoitokodissa jokaisen asukkaan käytössä on oma huone. Yhteistiloista löytyvät olohuone, keittiö, ruokailutila, aistihuone, suuri ulkoiluparveke ja sauna. Kotilo toimii historiallisessa omakoti-  ja liiketalokiinteistössä. Tilat on kunnostettu tarkoituksenmukaisesti, viihtyisyyttä korostaen. Kodin ympärillä on rauhallinen kyläyhteisö, joka tarjoaa hyvät ulkoilu- ja harrastusmahdollisuudet.