Popkornia syömässä
Kuvagalleria

Esperi Hoitokoti Lähde, Nastola

Koti kehitysvammaisille
Hoitaja
Osaava hoiva ympäri vuorokauden
Kokki
Ravitsevat ja maukkaat ateriat
Siivous
Kattavat kodinhoitopalvelut kuten siivous ja pyykkäys
Naamiot
Monipuolisesti virikkeitä ja harrastustoimintaa
Koti
Turvallinen ja viihtyisä koti

Toiminnallinen arki

Tarjoamme viihtyisän ja turvallisen kodin. Meillä asukas saa juuri niin paljon apua kuin tarvitsee tai haluaa. Päivät rytmittyvät asukkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaan. Yhteistä ohjelmaa on joka päivä. Säännöllisesti kokoontuvissa asukaskokouksissa asukkaat pääsevät päättämään arjen asioista, viikko-ohjelmasta ja toiminnasta.

Erilaiset toiminnalliset ryhmät, arjen askareiden hoito ja monipuolinen harrastustoiminta kuuluvat keskeisesti arkeen. Yhdessä harjoitellaan ja kehitetään itsenäisen elämän edellytyksiä. Lisäksi tarjolla on vertaistukea, ajanvietettä ja seuraa. Koko kodin voimin käydään retkillä, juhlitaan syntymäpäiviä ja vietetään teemapyhiä. Omaiset ja läheiset ovat tervetulleita joka päivä!

Lisäksi asukkaat osallistuvat päivittäin päivä-, työ- tai avotyötoimintaan.

Tavoitteellista asumista

Kunkin asukkaan yksilölliset tarpeet, elämäntilanne ja tavoitteet ovat etusijalla, kun palvelua ja kuntoutusta suunnitellaan. Jokaiselle asukkaalle laaditaan henkilökohtainen palvelu- ja kuntoutussuunnitelma yhteistyössä läheisten ja kunnan edustajan kanssa. Tavoitteena on asukkaiden mahdollisimman itsenäinen elämä sekä työssäkäynti tai opiskelu.

Asukkaita tuetaan tekemään itsenäisiä päätöksiä ja hoitamaan omia asioitaan. Asukkaat käyvät asioilla ja osallistuvat elämään ja harrastuksiin kodin ulkopuolella yksin, ohjaajan kanssa tai ryhmänä. Omaohjaaja motivoi ja ohjaa itsenäisen elämän valmiuksien hankkimisessa. Osallistuminen päivä-, työ- tai avotyötoimintaan suunnitellaan yksilöllisesti niin, että se tukee tavoitteiden saavuttamista.

Lyhytaikainen asumispalvelu

Lyhytaikainen asumispalvelu tarkoittaa tilapäistä asumisjaksoa, jolloin asiakas tulee vaikkapa pariksi päiväksi tai muutamaksi kuukaudeksi asumaan kotiimme. Lyhytaikainen asumispalvelu on hyvä ratkaisu esimerkiksi omaishoitajan loman aikana, lisätuen tarpeen ilmetessä tai elämän murrosvaiheessa. Lisäksi kodeissamme järjestetään tilapäistä asumista teemaviikonloppujen ja kesäleirien merkeissä.

Myös lyhyemmällä asumisjaksolla oleva asiakas saa meillä yksilöllisen ohjauksen, tuen ja kuntoutuksen. Asiakkaan käytössä on valmiiksi kalustettu huone ja hän voi osallistua kodin monipuoliseen harrastustoimintaan muiden tapaan. Asumisjakson kesto sovitaan aina yksilöllisesti, asiakkaan tarpeen mukaan. Lyhytaikaiselle asumisjaksolle voi tulla lyhyelläkin varoitusajalla esimerkiksi elämän kriisitilanteen yllättäessä.

Esperi Hoitokoti Lähde tarjoaa turvallista, kodinomaista ympärivuorokautista asumispalvelua kehitysvammaisille. Hoitokoti Lähde perustettiin vuonna 2004, ja vuodesta 2010 se on toiminut kehitysvammaisten hoitokotina. Osaksi Esperi-konsernia yritys liittyi vuonna 2013. Hoitokoti sijaitsee Nastolan lähellä Villähteellä, kauniissa ja rauhallisessa ympäristössä keskellä luontoa. Lähde tarjoaa kodin 10 asukkaalle.

Toiminnallinen arki

Työote on kuntouttava ja asukaslähtöinen, ja se huomioi kunkin asukkaan taidot ja voimavarat. Hoitokoti Lähteessä jokaiselle asukkaalle tehdään yhdessä asukkaan, hoitohenkilökunnan ja yhteistyötahojen kanssa yksilöllinen suunnitelma, jonka mukaan kuntoutuminen etenee. Asukkaan kuntoutumista tuetaan mm. tarjoamalla mahdollisuutta harjoitella arkielämän askareita hoitokodissa sekä avustamalla ja tukemalla asukasta tämän omien asioiden hoidossa, asukkaan voimavarat huomioiden

Hoitokoti Lähde tarjoaa mahdollisuuden ryhmätoimintaan talossa, ulkoilu-, elokuva-, liikunta- ja ruokaryhmissä sekä peli-illoissa. Hoitokoti tarjoaa myös mahdollisuuksia omiin harrastuksiin asukkaiden mielenkiinnon mukaan. Erityisen mieluisia asukkaille ovat omaistenillat, teemapäivät, grillijuhlat ja juhlatapahtumat sekä vierailut muissa yksiköissä, yhteisen tekemisen merkeissä.

Viihtyisä ympäristö

Hoitokoti Lähde sijaitsee yksikerroksisessa asuinrakennuksessa, jossa asukkailla on omat tilavat huoneet. Lisäksi tiloissa on kaksi olohuonetta, keittiö, kolme wc:tä, kodinhoitohuone, sauna, pesutilat sekä henkilökunnan toimisto. Talossa asustaa myös kissa ja kilpikonna.

Metsän keskellä sijaitsevalla 4 100 m2 tontilla on omenapuita, marjapensaita ja laavu. Kesäisin tontille muuttaa myös muita kotieläimiä, esim. lampaita ja kanoja, asukkaiden iloksi. Nastolan kunnan palvelut ovat vain kuuden kilometrin päässä Hoitokoti Lähteestä.

Ammattitaitoinen henkilöstö

Hoitokoti Lähteessä asuu eritasoisia asukkaita – toiset ovat itsenäisempiä ja tarvitsevat vain vähän ohjausta, kun taas toiset tarvitsevat enemmän tukea arjen askareisiin, kuten itsestä huolehtimiseen tai ruokailemiseen. Yksilöllinen hoito- ja kuntoutussuunnitelma sekä nimetty omaohjaaja varmistavat, että kunkin asukkaan tarpeet huomioidaan. Ammattitaitoinen henkilökunta tukee ja auttaa asukkaita.

Hoito on ympärivuorokautista, ja henkilökunta on kouluttautunut toimimaan myös mahdollisissa hätätilanteissa. Henkilökunta osaa tarkkailla asukkaiden kuntoa ja toimia tarvittaessa tilanteen vaatimalla tavalla, asukkaiden yksilölliset tarpeet huomioon ottaen. Hoitokoti Lähteen hoitajat ovat hoitoalan ammattilaisia, joilla on myös vahva psykiatrisen hoitotyön osaaminen.