Missä tapahtuu: Esperi Hoitokoti Päivälehto, Hartola

22

maaliskuu

2023

Aitoja karjalanpiirakoita

Toimintakeskus Kimaran väki on jo pitkään suunnitellut karjalanpiirakoiden leipomista. Monet kerrat olemme paistaneet riisipiirakoita raakapakasteista, mutta nyt leivoimme ne alusta alkaen itse.
piirakoita

Suurin osa kaupan piirakoista myydään riisipiirakka-nimellä, sillä ne eivät täytä karjalanpiirakalle annetun APT-suojauksen (aito perinteinen tuote) kriteereitä. Yksi tärkeimmistä kriteereistä on se, että aidon karjalanpiirakan kuoritaikinan tulee sisältää vähintään 50% ruista. Kimaralaisten leipomia piirakoita saa kaikilta osin kutsua aidoiksi karjalanpiirakoiksi. 

Aloitimme valmistelut jo edellisenä päivänä keittämällä kattilallisen riisipuuroa. 

Seuraavana aamuna teimme taikinan, johon tuli ruisjauhojen lisäksi pieni määrä vehnäjauhoja, vettä, öljyä ja suolaa. Sitten taikina kaulittiin ja siitä tehtiin juomalasia apuna käyttäen pieniä "kakkaroita", jotja sitten kaulittiin piirakkapulikalla piirakan pohjiksi. 

esperikoti-hartola-päivälehto-karjalanpiirakat

Piirakoiden täyttäminen ja rypyttäminen oli hauskaa, joskin tarkkaa puuhaa. Kaikki halukkaat pääsivät kokeilemaan, ja vaikka pellille muodostui erinäköisiä versioita, oli kaikki selvästi tunnistettavissa karjalanpiirakoiksi.

esperikoti-hartola-päivälehto-karjalanpiirakat

Paistetut piirakat voideltiin vielä voisulalla ja jätettiin liinan alle odottamaan päiväkahviaikaa.

Maistelun myötä piirakat todettiin erittäin onnistuneiksi myös makunsa puolesta.

 

 

Viimeisimmät kuulumiset: Esperi Hoitokoti Päivälehto, Hartola

syysjamit
8.9.2023

Syysjamit

Saimme kutsun Syysjameihin Sysmän erityisryhmien päivätoiminnalta. Luvassa oli elävää musiikkia, tanssia, herkuttelua ja hauskanpitoa uusien ja vanhojen kavereiden kesken.
kesätyöntekijä
30.6.2023

Kesätyöntekijän puuhia

Meillä päivätoiminnassa oli kahden viikon ajan ohjaajien ja asiakkaiden apuna reipas kesätyttö
päiväkahvit rannalla
21.6.2023

Mattopyykillä

Tänään pakkasimme maitokärryihin muutaman maton, matonpesuvälineet, sekä päiväkahvitarpeet ja suuntasimme läheiselle matonpesupaikalle.