Missä tapahtuu: Esperi Hoitokoti Päivälehto, Hartola
22
maaliskuu
2023
Aitoja karjalanpiirakoita

Suurin osa kaupan piirakoista myydään riisipiirakka-nimellä, sillä ne eivät täytä karjalanpiirakalle annetun APT-suojauksen (aito perinteinen tuote) kriteereitä. Yksi tärkeimmistä kriteereistä on se, että aidon karjalanpiirakan kuoritaikinan tulee sisältää vähintään 50% ruista. Kimaralaisten leipomia piirakoita saa kaikilta osin kutsua aidoiksi karjalanpiirakoiksi.
Aloitimme valmistelut jo edellisenä päivänä keittämällä kattilallisen riisipuuroa.
Seuraavana aamuna teimme taikinan, johon tuli ruisjauhojen lisäksi pieni määrä vehnäjauhoja, vettä, öljyä ja suolaa. Sitten taikina kaulittiin ja siitä tehtiin juomalasia apuna käyttäen pieniä "kakkaroita", jotja sitten kaulittiin piirakkapulikalla piirakan pohjiksi.
Piirakoiden täyttäminen ja rypyttäminen oli hauskaa, joskin tarkkaa puuhaa. Kaikki halukkaat pääsivät kokeilemaan, ja vaikka pellille muodostui erinäköisiä versioita, oli kaikki selvästi tunnistettavissa karjalanpiirakoiksi.
Paistetut piirakat voideltiin vielä voisulalla ja jätettiin liinan alle odottamaan päiväkahviaikaa.
Maistelun myötä piirakat todettiin erittäin onnistuneiksi myös makunsa puolesta.