Missä tapahtuu: Esperi Hoitokoti Päivälehto, Hartola

22

maaliskuu

2023

Aitoja karjalanpiirakoita

Toimintakeskus Kimaran väki on jo pitkään suunnitellut karjalanpiirakoiden leipomista. Monet kerrat olemme paistaneet riisipiirakoita raakapakasteista, mutta nyt leivoimme ne alusta alkaen itse.
piirakoita

Suurin osa kaupan piirakoista myydään riisipiirakka-nimellä, sillä ne eivät täytä karjalanpiirakalle annetun APT-suojauksen (aito perinteinen tuote) kriteereitä. Yksi tärkeimmistä kriteereistä on se, että aidon karjalanpiirakan kuoritaikinan tulee sisältää vähintään 50% ruista. Kimaralaisten leipomia piirakoita saa kaikilta osin kutsua aidoiksi karjalanpiirakoiksi. 

Aloitimme valmistelut jo edellisenä päivänä keittämällä kattilallisen riisipuuroa. 

Seuraavana aamuna teimme taikinan, johon tuli ruisjauhojen lisäksi pieni määrä vehnäjauhoja, vettä, öljyä ja suolaa. Sitten taikina kaulittiin ja siitä tehtiin juomalasia apuna käyttäen pieniä "kakkaroita", jotja sitten kaulittiin piirakkapulikalla piirakan pohjiksi. 

esperikoti-hartola-päivälehto-karjalanpiirakat

Piirakoiden täyttäminen ja rypyttäminen oli hauskaa, joskin tarkkaa puuhaa. Kaikki halukkaat pääsivät kokeilemaan, ja vaikka pellille muodostui erinäköisiä versioita, oli kaikki selvästi tunnistettavissa karjalanpiirakoiksi.

esperikoti-hartola-päivälehto-karjalanpiirakat

Paistetut piirakat voideltiin vielä voisulalla ja jätettiin liinan alle odottamaan päiväkahviaikaa.

Maistelun myötä piirakat todettiin erittäin onnistuneiksi myös makunsa puolesta.

 

 

Viimeisimmät kuulumiset: Esperi Hoitokoti Päivälehto, Hartola

munkit
27.4.2023

Munkkitalkoot

Vappumunkit kuuluvat kevään juhlaan. Munkkien paistaminen on tarkkaa puuhaa, mutta muuten niiden leipominen ei juurikaan eroa pullan leivonnasta. Munkit ovat parhaimmillaan juuri paistettuina, niinpä Toimintakeskus Kimaran väki päätti tänä vuonna leipoa itse munkkeja.
Kirjasto
20.4.2023

Lukuviikko

Lukukeskuksen järjestämää lukuviikkoa vietetään tänä vuonna 17.-23.4.
Vuonna 2023 lukuviikon teema on lukemisen monet muodot.