Esittely

Hoitaja kuvake harmaa
Osaava hoiva ympäri vuorokauden
Kokki kuvake harmaa
Ravitsevat ja maukkaat ateriat
Siivous kuvake harmaa
Kattavat kodinhoitopalvelut kuten siivous ja pyykkäys
Naamiot kuvake harmaa
Monipuolisesti harrastustoimintaa
Koti kuvake harmaa
Turvallinen ja viihtyisä koti

Toiminnallinen arki

Tarjoamme viihtyisän ja turvallisen kodin. Meillä asukas saa juuri niin paljon apua kuin tarvitsee tai haluaa. Päivät rytmittyvät asukkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaan. Yhteistä ohjelmaa on joka päivä. Säännöllisesti kokoontuvissa asukaskokouksissa asukkaat pääsevät päättämään arjen asioista, viikko-ohjelmasta ja toiminnasta.

Erilaiset toiminnalliset ryhmät, arjen askareiden hoito ja monipuolinen harrastustoiminta kuuluvat keskeisesti arkeen. Yhdessä harjoitellaan ja kehitetään itsenäisen elämän edellytyksiä. Lisäksi tarjolla on vertaistukea, ajanvietettä ja seuraa. Koko kodin voimin käydään retkillä, juhlitaan syntymäpäiviä ja vietetään teemapyhiä. Omaiset ja läheiset ovat tervetulleita joka päivä!

Lisäksi asukkaat osallistuvat päivittäin päivä-, työ- tai avotyötoimintaan.

Tavoitteellista asumista

Kunkin asukkaan yksilölliset tarpeet, elämäntilanne ja tavoitteet ovat etusijalla, kun palvelua ja kuntoutusta suunnitellaan. Jokaiselle asukkaalle laaditaan henkilökohtainen palvelu- ja kuntoutussuunnitelma yhteistyössä läheisten ja kunnan edustajan kanssa. Tavoitteena on asukkaiden mahdollisimman itsenäinen elämä sekä työssäkäynti tai opiskelu.

Asukkaita tuetaan tekemään itsenäisiä päätöksiä ja hoitamaan omia asioitaan. Asukkaat käyvät asioilla ja osallistuvat elämään ja harrastuksiin kodin ulkopuolella yksin, ohjaajan kanssa tai ryhmänä. Omaohjaaja motivoi ja ohjaa itsenäisen elämän valmiuksien hankkimisessa. Osallistuminen päivä-, työ- tai avotyötoimintaan suunnitellaan yksilöllisesti niin, että se tukee tavoitteiden saavuttamista.

Lyhytaikainen asumispalvelu

Lyhytaikainen asumispalvelu tarkoittaa tilapäistä asumisjaksoa, jolloin asiakas tulee vaikkapa pariksi päiväksi tai muutamaksi kuukaudeksi asumaan kotiimme. Asumisjakson kestosta sovitaan aina yksilöllisesti. Lyhytaikainen asumispalvelu on hyvä ratkaisu esimerkiksi omaishoitajan loman aikana, lisätuen tarpeen ilmetessä tai elämän murrosvaiheessa.

Myös lyhyemmällä asumisjaksolla oleva asiakas saa meillä yksilöllisen ohjauksen, tuen ja kuntoutuksen. Asiakkaan käytössä on valmiiksi kalustettu huone ja hän voi osallistua kodin monipuoliseen harrastustoimintaan muiden tapaan. Lyhytaikaiselle asumisjaksolle voi tulla lyhyelläkin varoitusajalla esimerkiksi elämän kriisitilanteen yllättäessä.

Esperi Kotikoivu tarjoaa ympärivuorokautista hoivaa 20 kehitysvammaiselle asukkaalle Kajaanissa. Kotikoivu koostuu kolmesta ryhmäkodista: Kotikoivusta, Kotimännystä ja Peikontiestä. Osaksi Esperiä yritys liittyi kesäkuussa 2022.

Mielekäs arki

Asukkaat osallistuvat kodin arjen askareisiin toimintakykynsä mukaisesti. Toiminnan ohjaavana periaatteena on asukkaiden itsenäisyyden ja itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen. Asukkaiden toimintakykyä ylläpidetään ja kehitetään moniammatillisen henkilökuntamme avustuksella.

Asukkaiden ryhmäkodin ulkopuolista elämää ja sosiaalisia suhteita tuetaan mahdollisuuksien ja tarpeiden mukaan. Yhteisöllisyys näkyy yhteisissä toiminnoissa ja pelisäännöissä, jotka vahvistavat turvallisuuden- ja yhteenkuuluvuuden tunteita. Yhteenkuuluvuutta vahvistetaan myös erilaisilla ryhmäaktiviteeteilla sekä retkillä kodin viihtyisässä lähiympäristössä.

Viihtyisä ympäristö

Kotikoivu sijaitsee rauhallisella asuinalueella noin 8min ajomatkan päässä Kajaanin keskustasta. Kodin tiloissa on useita viihtyisiä yhteistiloja, joissa jokainen voi oleskella ja osallistua yhteisiin toimintatuokioihin. Keittiössä asukkaat voivat toimintakykynsä mukaan osallistua muun muassa ruoanlaittoon, leipomiseen sekä kodinkeittiötöihin.

Yhteisöllisyys toteutuu hyvin kodin yhteisten tilojen myötä. Viikoittaiseen ohjelmaan kuuluvat erilaiset askartelu-, laulu- ja pelituokiot. Yhteiset ruokailuhetket ja muut arjen askareet ovat osa päivittäistä toimintaamme. Kodin tunnelmaa nostattaa pihalla oleva oma terassi, jossa erityisesti kesäisin vietämme paljon aikaa.

Kajaanin kaupunki tarjoaa puolestaan kattavasti erilaisia palveluita sekä ihanteelliset puitteet turvalliselle asumiselle. Kajaanin alueella on useita viihtyisiä asuinalueita, joissa yhdistyvät kaupunkielämän ja maaseudun parhaimmat puolet. Kodikkaat asuinalueet, luonnon läheisyys ja turvallinen kaupunkiasuminen ovat Kajaanin valttikortteja.