Esittely

Hoitaja kuvake harmaa
Osaava hoiva ympäri vuorokauden
Kokki kuvake harmaa
Ravitsevat ja maukkaat ateriat
Siivous kuvake harmaa
Kattavat kodinhoitopalvelut kuten siivous ja pyykkäys
Naamiot kuvake harmaa
Monipuolisesti harrastustoimintaa
Koti kuvake harmaa
Turvallinen ja viihtyisä koti

Toiminnallinen arki

Tarjoamme viihtyisän ja turvallisen kodin. Meillä asukas saa juuri niin paljon apua kuin tarvitsee tai haluaa. Päivät rytmittyvät asukkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaan. Yhteistä ohjelmaa on joka päivä. Säännöllisesti kokoontuvissa asukaskokouksissa asukkaat pääsevät päättämään arjen asioista, viikko-ohjelmasta ja toiminnasta.

Erilaiset toiminnalliset ryhmät, arjen askareiden hoito ja monipuolinen harrastustoiminta kuuluvat keskeisesti arkeen. Yhdessä harjoitellaan ja kehitetään itsenäisen elämän edellytyksiä. Lisäksi tarjolla on vertaistukea, ajanvietettä ja seuraa. Koko kodin voimin käydään retkillä, juhlitaan syntymäpäiviä ja vietetään teemapyhiä. Omaiset ja läheiset ovat tervetulleita joka päivä!

Lisäksi asukkaat osallistuvat päivittäin päivä-, työ- tai avotyötoimintaan.

Tavoitteellista asumista

Kunkin asukkaan yksilölliset tarpeet, elämäntilanne ja tavoitteet ovat etusijalla, kun palvelua ja kuntoutusta suunnitellaan. Jokaiselle asukkaalle laaditaan henkilökohtainen palvelu- ja kuntoutussuunnitelma yhteistyössä läheisten ja kunnan edustajan kanssa. Tavoitteena on asukkaiden mahdollisimman itsenäinen elämä sekä työssäkäynti tai opiskelu.

Asukkaita tuetaan tekemään itsenäisiä päätöksiä ja hoitamaan omia asioitaan. Asukkaat käyvät asioilla ja osallistuvat elämään ja harrastuksiin kodin ulkopuolella yksin, ohjaajan kanssa tai ryhmänä. Omaohjaaja motivoi ja ohjaa itsenäisen elämän valmiuksien hankkimisessa. Osallistuminen päivä-, työ- tai avotyötoimintaan suunnitellaan yksilöllisesti niin, että se tukee tavoitteiden saavuttamista.

Lyhytaikainen asumispalvelu

Lyhytaikainen asumispalvelu tarkoittaa tilapäistä asumisjaksoa, jolloin asiakas tulee vaikkapa pariksi päiväksi tai muutamaksi kuukaudeksi asumaan kotiimme. Asumisjakson kestosta sovitaan aina yksilöllisesti. Lyhytaikainen asumispalvelu on hyvä ratkaisu esimerkiksi omaishoitajan loman aikana, lisätuen tarpeen ilmetessä tai elämän murrosvaiheessa.

Myös lyhyemmällä asumisjaksolla oleva asiakas saa meillä yksilöllisen ohjauksen, tuen ja kuntoutuksen. Asiakkaan käytössä on valmiiksi kalustettu huone ja hän voi osallistua kodin monipuoliseen harrastustoimintaan muiden tapaan. Lyhytaikaiselle asumisjaksolle voi tulla lyhyelläkin varoitusajalla esimerkiksi elämän kriisitilanteen yllättäessä.

Palveluseteli käy

Kunnat voivat osallistua asukkaidensa palveluasumisen kustannuksiin palvelusetelillä, joka korvaa tehostetun palveluasumisen yhteydessä annettavaa hoitoa ja hoivaa. Vuokraa ja aterioita palveluseteli ei korvaa. Palveluseteli antaa asiakkaalle tai hänen läheisilleen mahdollisuuden itse päättää, miltä kunnan hyväksymältä yritykseltä palvelu hankitaan. Kunnilla voi olla käytössä palveluseteli myös omaishoitajan vapaan aikaiseen lyhytaikaiseen asumiseen ja palveluasumiseen.

Palvelusetelin kattamat palvelut ja setelin arvo vaihtelevat kunnittain. Palvelusetelin saaminen edellyttää aina asiakkaan palvelutarpeen arviointia. Lisätietoa saat meiltä sekä kotikunnan sosiaali- ja terveyspalveluista.

Lue lisää palvelusetelistä.

Esperi Koti Lähde tarjoaa ympärivuorokautista autettua asumista kehitysvammaisille henkilöille rauhallisella asuinalueella Lahdessa. Autetun asumisen ryhmäkoti tarjoaa kodin 15 kehitysvammaiselle sekä lisäksi viisi tukiasumisen asuntoa, jotka sijaitsevat erillisessä rivitalossa.

Lähde on turvallinen ja viihtyisä koti, jossa työskennellään kuntouttavan työotteen periaatteita noudattaen. Asiakkaamme saavat apua, tukea ja ohjausta yksilöllisen tarpeensa sekä toimintakykynsä mukaan. Kotiimme ovat kaikki omaiset ja ystävät aina lämpimästi tervetulleita.

Toiminnallinen arki

Asukkaiden omatoimisuutta ja itsenäisyyttä tuetaan asukkaan voimavarat huomioiden. Toiminnan lähtökohtana on aktiivinen ja turvallinen arki. Asuminen Lähteessä on kodinomaista; päivät rytmittyvät erilaisten arjen askareiden ja kodin ulkopuolisten tapahtumien sekä retkien mukaan. Päivä-, työ- tai avotyötoimintaan osallistutaan arkisin, yksilöllisen suunnitelman mukaisesti.

Lähteessä vietetään kaikki kalenterivuoden juhlat ja jokaisen syntymäpäivät. Lisäksi kodissa järjestetään paljon tapahtumia sekä ohjelmallisia juhlia, joiden valmisteluun ja toteutukseen asukkaat osallistuvat aktiivisesti. 

Viihtyisä koti

Lähteessä sisustus on kotoisa ja kodin tunnelma lämminhenkinen. Jokaisella asukkaalla on oma tilava huone ja esteetön kylpyhuone. Kaikki asukashuoneet on sisustettu yksilöllisesti, asukkaan toiveita kuunnellen. Kodin yhteisistä tiloista löytyy avara ruokailu-olohuone, viihtyisä ulkoterassi sekä turvallinen piha-alue, jossa vietetään paljon aikaa yhteisen tekemisen parissa. Pihapiiri ja ulkoilumaastot ovat turvallisia ulkoiluun sekä harrastetoimintaan. 

Palvelu sisältää

Autettu asumispalvelu sisältää asukkaan ympärivuorokautisen avun, hyvinvoinnista huolehtimisen, ravitsevat ateriat, toimivat tukipalvelut sekä monipuolisen harrastustoiminnan. Kevyempi tukiasuminen on puolestaan tarkoitettu lievästi kehitysvammaisille henkilöille, joiden tuen ja avun tarve on vähäisempi. Tukiasumisen palvelu sisältää ohjausta ja apua päivittäisissä toiminnoissa sekä asukkaan hyvinvoinnista huolehtimisen.