Esperi Mielenterveyskuntoutujat 1
Kuvagalleria

Esperi Hoitokoti Kaapontupa, Haukipudas

Koti mielenterveys- ja päihdekuntoutujille
Hoitaja
Osaava hoiva ympäri vuorokauden
Kokki
Ravitsevat ja maukkaat ateriat
Siivous
Kattavat kodinhoitopalvelut kuten siivous ja pyykkäys
Naamiot
Monipuolisesti virikkeitä ja harrastustoimintaa
Koti
Turvallinen ja viihtyisä koti

Toiminnallinen arki

Tarjoamme viihtyisän ja turvallisen kodin. Meillä asukas saa juuri niin paljon apua kuin tarvitsee tai haluaa. Päivät rytmittyvät asukkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaan. Yhteistä ohjelmaa on joka päivä. Säännöllisesti kokoontuvissa asukaskokouksissa asukkaat pääsevät päättämään arjen asioista, viikko-ohjelmasta ja toiminnasta.

Erilaiset toiminnalliset ryhmät, arjen askareiden hoito ja monipuolinen harrastustoiminta kuuluvat keskeisesti arkeen. Yhdessä harjoitellaan ja kehitetään itsenäisen elämän edellytyksiä. Lisäksi tarjolla on vertaistukea, ajanvietettä ja seuraa. Koko kodin voimin käydään retkillä, juhlitaan syntymäpäiviä ja vietetään teemapyhiä. Omaiset ja läheiset ovat tervetulleita joka päivä!

Lisäksi asukkaat osallistuvat päivittäin päivä-, työ- tai avotyötoimintaan.

Tavoitteellista asumista

Kunkin asukkaan yksilölliset tarpeet, elämäntilanne ja tavoitteet ovat etusijalla, kun palvelua ja kuntoutusta suunnitellaan. Jokaiselle asukkaalle laaditaan henkilökohtainen palvelu- ja kuntoutussuunnitelma yhteistyössä läheisten ja kunnan edustajan kanssa. Tavoitteena on asukkaiden mahdollisimman itsenäinen elämä sekä työssäkäynti tai opiskelu.

Asukkaita tuetaan tekemään itsenäisiä päätöksiä ja hoitamaan omia asioitaan. Asukkaat käyvät asioilla ja osallistuvat elämään ja harrastuksiin kodin ulkopuolella yksin, ohjaajan kanssa tai ryhmänä. Omaohjaaja motivoi ja ohjaa itsenäisen elämän valmiuksien hankkimisessa. Osallistuminen päivä-, työ- tai avotyötoimintaan suunnitellaan yksilöllisesti niin, että se tukee tavoitteiden saavuttamista.

Lyhytaikainen asumispalvelu

Lyhytaikainen asumispalvelu tarkoittaa tilapäistä asumisjaksoa, jolloin asiakas tulee vaikkapa pariksi päiväksi tai muutamaksi kuukaudeksi asumaan kotiimme. Asumisjakson kestosta sovitaan aina yksilöllisesti. Lyhytaikainen asumispalvelu on hyvä ratkaisu esimerkiksi omaishoitajan loman aikana, lisätuen tarpeen ilmetessä tai elämän murrosvaiheessa.

Myös lyhyemmällä asumisjaksolla oleva asiakas saa meillä yksilöllisen ohjauksen, tuen ja kuntoutuksen. Asiakkaan käytössä on valmiiksi kalustettu huone ja hän voi osallistua kodin monipuoliseen harrastustoimintaan muiden tapaan. Lyhytaikaiselle asumisjaksolle voi tulla lyhyelläkin varoitusajalla esimerkiksi elämän kriisitilanteen yllättäessä.

Kodin kuulumisia

Esperi Koti Kaapontupa tarjoaa monipuolisia palveluita mielenterveys- ja päihdekuntoutujille. Koti tarjoaa ympärivuorokautista asumispalvelua, avokuntoutusta ja päihdekuntoutusta. Koti sijaitsee rauhallisella alueella Kellon kaupunginosassa. Osaksi Esperi-konsernia Kaapontupa liittyi syyskuussa 2017.

Monipuoliset palvelut

Toimintamme periaate on asukkaan itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen, omatoimisuuden tukeminen sekä luottamuksellisuus. Kuntoutuksen on tarkoitus edistää asiakkaan toimintakykyä, itsenäistä selviytymistä, hyvinvointia ja osallistumismahdollisuuksia. Tavoitteena on saavuttaa mahdollisimman hyvä elämänhallinta. Asukkaille järjestetään ohjattua toimintaa ja heidän itsenäistä selviytymistään tuetaan. Tavoitteena on tarjota asuinympäristö, jossa luodaan yhdessä kodinomaiset ja turvalliset puitteet.

Asumispalvelu

Tarjoamme ympärivuorokautista kodinomaista asumispalvelua mielenterveys- ja päihdekuntoutujille. Kuntoutustarpeen mukaan asuminen voi olla lyhytaikaista tai vakituista. Kuntoutuja muuttaa Kaapontuvalle omaan kalustettuun huoneeseen kodinomaiseen ympäristöon, jossa henkilökuntaa on paikalla ympäri vuorokauden. 

Avokuntoutus

Tarjoamme tukea itsenäiseen elämänhallintaan eri elämäntilanteissa. Palvelu toteutetaan asiakkaan kotona. Tavoitteena on säilyttää mahdollisuudet kotona asumiseen ja osallisuuden säilyttämiseen. Asiakas saa kauttamme ammattitaitoista ja yksilöllisesti räätälöityä, osaavaa palvelua, jonka lähtökohtana toteutamme kuntouttavaa työotetta. 

Päihdekuntoutus

Kuntoutus on suunnattu päihdeongelmaisille ja heidän läheisilleen. Päihteiden ongelmakäyttö voi liittyä alkoholin, huumeiden tai lääkkeiden haitalliseen käyttöön. Läheiset, kuten esimerkiksi puolisot ja lapset saavat mahdollisuuden osallistua kuntoutukseen. Yhteinen tavoite on oppia uusi ja parempi elämäntapa, jossa päihteet käyvät tarpeettomiksi.

Viihtyisä koti

Asuinhuoneita on 11, joista yksi on kahden hengen huone. Oma huone takaa asukkaalle yksityisyyden ja oman rauhan. Yhteisinä tiloina ovat keittiö-, ruokailu- ja oleskelutilat sekä eteistila. Käytössä ovat myös kodinhoitohuone, sauna, pesuhuone ja pukeutumistila. Kaapontuvassa on erillinen tila askartelu- ja harrastustoimintaa varten. Lisäksi aurinkoisen ja laajan pihapiirin yhteydessä on suuri, katoksellinen ulkoterassi sekä grillikota ja kasvimaa. Lähistöllä on hyvät lenkkeily- ja ulkoilumaastot. Kirjasto ym. päivittäin tarvittavat palvelut ovat kävelymatkan päässä.

Kotimme on viranomaisen hyväksymä yksityisten sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelujen tuottaja ja merkitty Valveri-rekisteriin.