Esperi Hoitokoti Lipparinne, Espoo

Kuulumisia

Takaisin kodin sivulle

2

helmikuu

2020

Luonto, maailma & ihminen niissä: kalenterimerkintä huolenpidosta

Esperi Koti Lipparinteen vuosikymmenen ensimmäinen asukasretki tehtiin Heurekan tiedekeskukseen keskiviikkona 29.1. Pääsimme ihastelemaan mm. dinosauruksia, planetaarioelokuvia sekä monipuolisia teemanäyttelyitä.
akvaario1

Viime vuoden päivityksissämme pääsivät esiin Suomen luontokeskus Haltian upeat, tuoreinta teknologiaa hyödyntävät näyttelysisällöt mm. mahdollisuuksineen sukeltaa Suomen kansallismaisemiin virtuaalilasien kautta – ja tehdä se mitä autenttisimmalla tavalla!

Muistot tästä palasivat mieleen myös Heurekassa kokeiltaessa autolla ajoa mallintavaa nopeusreaktiosimulaattoria, jossa valppautta koeteltiin toden teolla ja varoittamatta eteen tulevissa väistöissä mutta, yhtä kaikki, turvallisesti.

simulaattori1
Simulaattorin ratissa.

Kiertotehdas-näyttelyssä meitä muistutettiin, päivänpolttavaa ilmastokeskustelua vasten mitä kriittisimmistä, kestävän kehityksen tematiikasta ja käytännöistä.

Asukaspalautteemme mukaan näyttely toteutti tarkoituksensa saaden, havainnollistavien esimerkkien kautta, pohtimaan maailman ja luonnon tilaa sekä jättäen muistijäljen, jonka varassa myös omiin arjen kulutustottumuksiin voi, armollisuutta ja suhteellisuudentajua unohtamatta, yrittää hiljalleen ohjautua uudelleen.

Meidän kortemme kekoon

Esperi Koti Lipparinteen arjessa kestävän kehityksen periaatteet toteutuvat käytännössä mm. jätekierrätyksessä, jonka käytänteisiin kuuluu jatkuvana seka- ja biojätteiden sekä pahvi-, lehti- ja ongelmajätteen erottelu koko asukas- ja ohjaajayhteisön voimin.

Asukkaistamme on viikon jokaiselle päivälle nimetty roskienviennin vastuuvuorolainen, joka päivän päätteeksi vie seka- ja biojätteet niille lajiteltuihin roskalaatikoihin kiinteistömme edustalle. Lisäksi kuntoutus ja ekologisuus lyövät meillä vielä erikseen kättä päivittäin, kun käymme kävellen asukkaidemme kanssa viemässä pahvijätteet läheisen lähikaupan kierrätyspisteeseen.

Samassa paikassa sijaitsee myös laajempi kierrätyspiste, johon viemme viikoittain lasi- ja metalliroskamme – myös silloin asukkaiden ja ohjaajien yhteisvoimin, jolloin kierrätyshetkestä tulee samalla ulkoiluhetki. Niin ikään vaatehuollossa voidaan kyseistä paikkaa hyödyntää toimittamalla vanhoiksi tai käyttöä vaille jääneet vaatteet osaksi kiertotalouden ketjua.

Aineellinen ei ole yhtä kuin kaikki

Luonnon voimavarastoon sekä materiaaliseen jatkuvuuteen liittyvät ulottuvuudet ovat läheisimpiä mielleyhtymiä kestävälle kehitykselle, jonka merkityskentälle on kuitenkin varattuna, yhtäläisenä ja samanarvoisena, oma kaistale sosiaalisesti kestävälle kehitykselle.

Mielenterveyskuntoutujien asumisyksikön kontekstin puolesta haluammekin tuoda esiin erityisesti viimeksi mainitun, joka meillä toteutuu jakamattoman ihmisarvon tukemisen sekä yhteiskunnallisesti heikommassa asemassa olevista huolehtimisen muodossa.

Osana sosiaali- ja terveysalan muuta toimijajoukkoa on mielenterveyskuntoutuksen alalla eräs työmme eettisistä ohjenuorista sekä vaikuttavuuden mittareista sosiaalisen jatkuvuuden turvaaminen ihmisryhmässä, jossa hyvän ja arvokkaan elämän perusta on – ilman tukitoimia – tullut uhanalaiseksi.

Niin elämä jatkuu, perusluonteensa yhtä hyvin kuin kestävän kehityksenkin tavoitteiden mukaisesti, rinnalla kulkemisena arjen ruohonjuuristossa, jonka elämisen olosuhteita työstettäessä kurkotetaan meillä parasta mahdollista kohti.

lamppu1
Nimettäköön tämä Heurekan näyttelykappale "Lampun hengeksi": oivalluksia ja taikaa voi arjessa tuskin koskaan olla kylliksi.

Seuraava kuukausittainen asukasretkemme suuntautuu 26.2. Luukin ulkoilualueelle, jossa tulemme luonnossa samoilun lisäksi harrastamaan makkarangrillausta kotaolosuhteissa.

Luonnonmukaisuus, ekologinen ajanvietto sekä raikkaan ilman siunaama yhdessäolo seisovat myös silloin kuin puut samassa arjen rivistössä!

3

tammikuu

2020

Uusi vuosi ei unohda edellistä

Esperi Koti Lipparinteessä joulua vietettiin aatonympäryspäivien ohella myös 18.12., jolloin järjestettiin omaisille yhteinen joulujuhla. Tarjoiluvalmisteluihin ottivat osaa yhtä lailla asukkaamme mm. pipareidenleivonnan muodossa kuin myös yksikönpäällikkömme, joka valmisti nautittavaksemme ihania joulutorttuja!
puuhevonen

Vaikka kuntouttava työote onkin, asianmukaisesti, päivittäisen työmme johtoajatus ja perusmalli, kertoo edellä mainittu toisaalta solidaarisuudesta ja yhteisöllisyydestä toimintamme henkenä, joka virtaa kotimme ilmastossa läpi vuoden.

Joulujuhlan ohjelmaan kuului mm. aluepäällikkömme tervehdys sekä, kuten edellisessä päivityksessämme lupasimme, asukkaiden valitsemien joululaulujen laulantaa vierailevan solistin johdolla. Erityiskiitos viimeksi mainitulle ja tervetuloa esiintymään myös jatkossa!

Lisäksi yksikönpäällikkö ja ohjaajat esittelivät vieraille mm. omaa työhistoriaansa talossa, asukkaiden arjen peruspiirteitä työ- ja päivätoimintoineen sekä yksikön virike- ja retkitoimintaa. Vierailipa juhlassa myös joulupukki muoreineen eräiden leikkimielisten omaisten rooliasujen välityksellä!

tarjoilut1
Joulutorttujen lisäksi tarjolla oli mm. pasteijoita.

Lämpimän joulutunnelman lisäksi oli ohjaajien näkökulmasta juhlan kiinnostavinta antia kuulumistenvaihto kera omaisten, joiden kanssa tehtävä yhteistyö on usein keskeinen osa perustyötämme.

Toivomme ja uskomme, että tunne oli molemminpuolinen!

Kumarrus kaikille kilteille

Joululaulujen laulamista jatkettiin aattopäivänä erään musikaalisesti lahjakkaan asukkaamme spontaanista aloitteesta. Päiväkahvien yhteydessä oli puolestaan itse joululahjojen jaon aika: vuonna 2019 olivat kaikki asukkaamme ja ohjaajamme ilmeisesti olleet siinä määrin kilttejä, että jouluisen muistamisen ansaitsi heistä jokainen!

Jouluruokia tarjottiin meillä aaton lisäksi myös joulu- ja tapaninpäivänä. Niistä erityisen hyvin teki kauppansa perunalaatikko, joskin kehuja saivat kaikki graavilohta ja rosollia myöten.

Vuodenvaihteen kunniaksi esitettäköön tässä yhteistyökiitokset JP-Catering Oy:lle, jonka luomuksia tämän vuoden jouluruoat olivat. Samalta taholta toimitetaan joka arkipäivä maukkaat ruoat myös Esperi Työkeskus Kauklahteen Esperi Koti Lipparinteen puolestaan jatkaessa ruokatoimitusten osalta - niin ikään menestyksekästä - yhteistyötä Feelia Oy:n kanssa. Kiitos myös heille menneestä vuodesta!

Asukkailtamme joulu pyhineen sai, ruokien lisäksi, kiitosta mm. lämpimän ja kiireettömän tunnelman puolesta. Tämän blogin näyteikkunaan nostettakoon asukaspalautteiden superlatiivi, jonka mukaan ”parempaa joulua ei tänä vuonna olisi voinut kuvitellakaan”.

joululavasteet1
Pukin ja lapsitonttujen taustalla näkyy tässä blogissa aiemminkin ansaittua näkyvyyttä saanut ja aina yhtä kesäinen palmu!

Muuta ei joulusta oikeastaan jäänytkään puuttumaan kuin lumi, jonka kohta toivottavasti saapuessa pääsemme jälleen käynnistämään joka keskiviikkoisen lumityöryhmämme!

Valon jatkumo

Vuosi vaihtui nakkien ja perunasalaatin kyllästämän uudenvuodenpäivällisen sekä vuoden viimeisen bingon merkeissä. Ja vaikka ilotulitusten seuraamiseen on kotimme ikkunoista itsessään hyvä näkyvyys, lähtipä osa asukkaistamme seuraamaan niitä myös läheistä Lippajärveä edemmäs.

Tuleva vuosi täyttyköön edellisen tapaan onnistuneista retkistä, uusista ja vanhoista viriketoiminnoista, aktiivisesta arjen toimeliaisuudesta sekä hyvästä kuntoutumisesta ja yhteisöllisyydestä – lyhyesti sanoen kaikesta siitä valosta, jonka kajo siivilöityy vuoden 2019 päivitystemme rivien välistä!

Hyvän alkaneen vuosikymmenen terveisin,

Lipparinteen väki

6

joulukuu

2019

Joka päivä ja joka ikinen yö

Estetiikan merkitys asumisviihtyvyyttä tukevana seikkana on tullut näissä kuulumisissa esiin säännöllisesti – heinäkuun päivityksessä kokonaisen keskusteeman roolissa. Yksikkömme somistuksista mm. kukat, huonekalut ja maalaukset ovat kukin vuorollaan päässeet näytteiksi ikkunaan, jonka läpi kotimme kauneimmat yksityiskohdat ovat olleet jokaisen lukijan kurkattavissa.
kk-Askartelu1

Toisaalta ja heinäkuun päivitystä mukaillen ei estetiikka yksikössämme palaudu ainoastaan tiettyihin yksityiskohtiin vaan luonnehtii toimintaamme laajemminkin: esimerkiksi siivouksiin liittyviä vastuutehtäviä suorittaessaan huolehtivat asukkaat arkensa aktiivisuuden ja kuntoutuksen lisäksi sivutuotteena myös ympäristön viihtyisyydestä.

Estetiikan yhteys asumisviihtyvyyteen sekä laajemmin hyvän arjen alkutekijöihin on yhtä kaikki ajankohtaista jälleen nyt jouluvalmisteluiden äärellä.

Jouluvalmistelut solahtavat – aktiivisen yhteisöllisyyden nimissä – mutkattomasti osaksi joulukuun viriketoimintaamme.

Asukkaillemme on järjestetty yksi ja tullaan järjestämään vielä kaksi joulukorttien askartelutuokiota. Lisäksi osa asukkaistamme on oma-aloitteisesti ilmaissut kiinnostuneisuutta esittää joululauluja, joiden sulosoinnuista saanemmekin nauttia lähempänä aattoa!

askartelumainos

Edelleen joulunajan viriketoimintoihin kuuluu joulupipareiden leivonta, joka sopii täydellisesti lauantai- ja sunnuntaipäiville muutenkin läpi vuoden kalenteroitujen, yhteisten leivontatuokioidemme askareeksi.

Lipparinteen (omaisille yhteistä) joulujuhlaa vietetään keskiviikkona 18.12., jolloin vieraileva solisti tulee laulattamaan meitä asukkaidemme valitsemilla joululauluilla!

Joulun henki, meidän henki

​​​Lokakuun päivityksessämme kerroimme Kaikukortin mahdollistamista alennuksista museo- ja näyttelyvierailuiden yhteydessä. Jaoimme silloin tunnustusta Kaikukortin innovatiivisuudelle muistuttamalla alennusten tuntuvuudesta juuri mielenterveyskuntoutujille, joiden elämää usein, jos kohta ei poikkeuksetta ja yleistäen, luonnehtii taloudellinen vähävaraisuus.

Yhtä lailla yksinäisyyden ja syrjäytyneisyyden mielikuvasto liittyy arkikokemuksessa sangen suoraviivaisesti mielenterveyskuntoutujiin, joille tarkoitettu yksikkö myös Esperi Koti Lipparinne on. Onneksi se kuitenkaan ei – aivan kuten ei köyhyyskään – koske käytännön elämän jokaista tilannetta ja tapausta, mistä muistuttaminen on tässä paikallaan paitsi itsessään myös joulun sanomaa vasten.

Esimerkiksi avioeron kokeneet, lähiomaisensa menettäneet tai yhteiskunnan rattaistosta sivuun joutuneet ihmiset tietänevät hyvin osattomuuden kokemuksen, jonka tuntoa joulunajan ilmapiiri voi joskus tarkentaa kuin kamera.

kk-ikkuna1
Lipparinteen joulutunnelmaa etupihalta nähtynä.

Instituutiona on mielenterveyskuntoutujien asumisyksiköiden yksi keskeinen terveyden ja hyvinvoinnin tukemisen keino - sekä samalla yhteiskunnallisen ja kansantaloudellisen vaikuttavuuden perusta - mahdollistaa yhteenkuuluvuuden ja osallisuuden kokemuksia ihmisille, jotka muutoin ovat vaarassa jäädä sellaisista paitsi.

Edellä mainittua vasten on, kliseisyydenkin uhalla, aiheellista painavasti muistuttaa joulun hengen todellisesta asujaimistosta, jota ei löydä joulunajan ulkonaisista koreografioista – olkoonpa ne kuinka hulppeita tai kekseliäitä tahansa – vaan ihmissydämestä ja -mielestä.

Yhteisöllisyys, solidaarisuus ja välittäminen ovat jatkuvia elementtejä arkemme perusmaisemassa, joten joulunaikaa ei sinänsä tarvita niiden erottumisen maamerkiksi: jouluna ne ovat kalenterissa ja vuoden muun ajan selkäytimessä.

Joulun tärkein lisäarvo liittyykin sen lämpimään ja innostuneeseen odotukseen, joka täyttää viikko-ohjelmamme erityisillä virikkeillä sekä ripustaa hetkiemme ylle ainutlaatuisuuden kruunun!

Hyvää itsenäisyyspäivää!

terveisin,

Lipparinteen väki