Hoitokoti Majakka Mikkeli koti
Kuvagalleria

Esperi Hoitokoti Majakka, Mikkeli

Koti mielenterveys- ja päihdekuntoutujille
Hoitaja
Osaava hoiva ympäri vuorokauden
Kokki
Ravitsevat ja maukkaat ateriat
Siivous
Kattavat kodinhoitopalvelut kuten siivous ja pyykkäys
Naamiot
Monipuolisesti virikkeitä ja harrastustoimintaa
Koti
Turvallinen ja viihtyisä koti

Toiminnallinen arki

Tarjoamme viihtyisän ja turvallisen kodin. Meillä asukas saa juuri niin paljon apua kuin tarvitsee tai haluaa. Päivät rytmittyvät asukkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaan. Yhteistä ohjelmaa on joka päivä. Säännöllisesti kokoontuvissa asukaskokouksissa asukkaat pääsevät päättämään arjen asioista, viikko-ohjelmasta ja toiminnasta.

Erilaiset toiminnalliset ryhmät, arjen askareiden hoito ja monipuolinen harrastustoiminta kuuluvat keskeisesti arkeen. Yhdessä harjoitellaan ja kehitetään itsenäisen elämän edellytyksiä. Lisäksi tarjolla on vertaistukea, ajanvietettä ja seuraa. Koko kodin voimin käydään retkillä, juhlitaan syntymäpäiviä ja vietetään teemapyhiä. Omaiset ja läheiset ovat tervetulleita joka päivä!

Lisäksi asukkaat osallistuvat päivittäin päivä-, työ- tai avotyötoimintaan.

Tavoitteellista asumista

Kunkin asukkaan yksilölliset tarpeet, elämäntilanne ja tavoitteet ovat etusijalla, kun palvelua ja kuntoutusta suunnitellaan. Jokaiselle asukkaalle laaditaan henkilökohtainen palvelu- ja kuntoutussuunnitelma yhteistyössä läheisten ja kunnan edustajan kanssa. Tavoitteena on asukkaiden mahdollisimman itsenäinen elämä sekä työssäkäynti tai opiskelu.

Asukkaita tuetaan tekemään itsenäisiä päätöksiä ja hoitamaan omia asioitaan. Asukkaat käyvät asioilla ja osallistuvat elämään ja harrastuksiin kodin ulkopuolella yksin, ohjaajan kanssa tai ryhmänä. Omaohjaaja motivoi ja ohjaa itsenäisen elämän valmiuksien hankkimisessa. Osallistuminen päivä-, työ- tai avotyötoimintaan suunnitellaan yksilöllisesti niin, että se tukee tavoitteiden saavuttamista.

Lyhytaikainen asumispalvelu

Lyhytaikainen asumispalvelu tarkoittaa tilapäistä asumisjaksoa, jolloin asiakas tulee vaikkapa pariksi päiväksi tai muutamaksi kuukaudeksi asumaan kotiimme. Lyhytaikainen asumispalvelu on hyvä ratkaisu esimerkiksi omaishoitajan loman aikana, lisätuen tarpeen ilmetessä tai elämän murrosvaiheessa. Lisäksi kodeissamme järjestetään tilapäistä asumista teemaviikonloppujen ja kesäleirien merkeissä.

Myös lyhyemmällä asumisjaksolla oleva asiakas saa meillä yksilöllisen ohjauksen, tuen ja kuntoutuksen. Asiakkaan käytössä on valmiiksi kalustettu huone ja hän voi osallistua kodin monipuoliseen harrastustoimintaan muiden tapaan. Asumisjakson kesto sovitaan aina yksilöllisesti, asiakkaan tarpeen mukaan. Lyhytaikaiselle asumisjaksolle voi tulla lyhyelläkin varoitusajalla esimerkiksi elämän kriisitilanteen yllättäessä.

Kodin kuulumisia

Esperi Hoitokoti Majakka on mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalveluyksikkö Mikkelissä. Hoitokoti Majakkaan kuuluu kaksi rakennusta: asukkaiden kodit sijaitsevat kolmikerroksisessa kerrostalossa, Kotisatamassa sekä työ- ja päivätoimintatila on yksikerroksisessa Messissä. Majakka on ollut toiminnassa vuodesta 2004 lähtien, osaksi Esperi-konsernia yritys liittyi vuonna 2008.

Majakka tarjoaa palveluasumista 40 kuntoutujalle ja lisäksi kevyempää tukiasumista. Majakassa järjestetään kuntouttavaa työ- ja päivätoimintaa. Majakan asukkaat eivät ole laitoshoidon tarpeessa mutta tarvitsevat ohjausta, valvontaa ja tukea selviytyäkseen avohoidossa.

Mielekäs arki

Majakan toiminta perustuu kuntouttavaan työotteeseen. Kuntouttavat ryhmät kuuluvat päivittäiseen ohjelmaan. Retkeily ja mökkeily ovat tärkeä osa Hoitokoti Majakan kesätoimintaa. Puutarharyhmä kokoontuu viikoittain keväästä sadonkorjuujuhlaan asti. Sadonkorjuujuhlassa ryhmäläiset valmistavat aterian itse kasvattamistaan aineksista. Palvelukeskus Majakan pihapiiri ja ympäristö antavat hyvät puitteet puutarhanhoidolle sekä muulle yhteiselle tekemiselle. Jokaiselle asukkaalle laaditaan oma viikko-ohjelma, johon määritellään asukkaan osallistuminen erilaisiin toimintoihin.

Toiminnan tavoitteena on suunnitelmallinen ja tavoitteellinen kuntoutuminen sekä siirtyminen itsenäisempään asumismuotoon. Hoitokoti Majakan henkilökunta rakentuu vahvoista psykiatrisen hoidon osaajista, jotka ovat koulutettuja ja kokeneita hoitotyön ammattilaisia. 

Viihtyisä ympäristö

Majakassa asukkailla on käytössään tilavat huoneet sekä kodinomaiset yhteistilat. Hoitokodin piha on vehreä ja viihtyisä sekä ympäristö tarjoaa hyvät mahdollisuudet harrastamiselle ja liikkumiselle. Kaikki Majakan yksiköt sijaitsevat Mikkelissä, keskustan palveluiden tuntumassa.

Kuntouttava työtoiminta

Asukkaille järjestetään kuntouttavaa työtoimintaa. Palvelu- ja ryhmäkodin sekä tukiasuntojen asukkailla on mahdollisuus käydä ryhmä- ja työtoiminnoissa Majakassa. Majakan päivä- ja työtoiminnan palveluita voi ostaa myös kotona asuville mielenterveyskuntoutujille.