Esperi mielenterveyskuntoutujat
Kuvagalleria

Esperi Hoitokoti Salo, Salo

Koti mielenterveyskuntoutujille

Toiminnallinen arki

Tarjoamme viihtyisän ja turvallisen kodin. Meillä asukas saa juuri niin paljon apua kuin tarvitsee tai haluaa. Päivät rytmittyvät asukkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaan. Yhteistä ohjelmaa on joka päivä. Säännöllisesti kokoontuvissa asukaskokouksissa asukkaat pääsevät päättämään arjen asioista, viikko-ohjelmasta ja toiminnasta.

Erilaiset toiminnalliset ryhmät, arjen askareiden hoito ja monipuolinen harrastustoiminta kuuluvat keskeisesti arkeen. Yhdessä harjoitellaan ja kehitetään itsenäisen elämän edellytyksiä. Lisäksi tarjolla on vertaistukea, ajanvietettä ja seuraa. Koko kodin voimin käydään retkillä, juhlitaan syntymäpäiviä ja vietetään teemapyhiä. Omaiset ja läheiset ovat tervetulleita joka päivä!

Lisäksi asukkaat osallistuvat päivittäin päivä-, työ- tai avotyötoimintaan.

Tavoitteellista asumista

Kunkin asukkaan yksilölliset tarpeet, elämäntilanne ja tavoitteet ovat etusijalla, kun palvelua ja kuntoutusta suunnitellaan. Jokaiselle asukkaalle laaditaan henkilökohtainen palvelu- ja kuntoutussuunnitelma yhteistyössä läheisten ja kunnan edustajan kanssa. Tavoitteena on asukkaiden mahdollisimman itsenäinen elämä sekä työssäkäynti tai opiskelu.

Asukkaita tuetaan tekemään itsenäisiä päätöksiä ja hoitamaan omia asioitaan. Asukkaat käyvät asioilla ja osallistuvat elämään ja harrastuksiin kodin ulkopuolella yksin, ohjaajan kanssa tai ryhmänä. Omaohjaaja motivoi ja ohjaa itsenäisen elämän valmiuksien hankkimisessa. Osallistuminen päivä-, työ- tai avotyötoimintaan suunnitellaan yksilöllisesti niin, että se tukee tavoitteiden saavuttamista.

Lyhytaikainen asumispalvelu

Lyhytaikainen asumispalvelu tarkoittaa tilapäistä asumisjaksoa, jolloin asiakas tulee vaikkapa pariksi päiväksi tai muutamaksi kuukaudeksi asumaan kotiimme. Lyhytaikainen asumispalvelu on hyvä ratkaisu esimerkiksi omaishoitajan loman aikana, lisätuen tarpeen ilmetessä tai elämän murrosvaiheessa. Lisäksi kodeissamme järjestetään tilapäistä asumista teemaviikonloppujen ja kesäleirien merkeissä.

Myös lyhyemmällä asumisjaksolla oleva asiakas saa meillä yksilöllisen ohjauksen, tuen ja kuntoutuksen. Asiakkaan käytössä on valmiiksi kalustettu huone ja hän voi osallistua kodin monipuoliseen harrastustoimintaan muiden tapaan. Asumisjakson kesto sovitaan aina yksilöllisesti, asiakkaan tarpeen mukaan. Lyhytaikaiselle asumisjaksolle voi tulla lyhyelläkin varoitusajalla esimerkiksi elämän kriisitilanteen yllättäessä.

Kodin kuulumisia

Esperi Hoitokoti Salo tarjoaa palveluasumista, ympärivuorokautista palveluasumista ja tukiasumista mielenterveyskuntoutujille turvallisessa ja kuntoutuksen mahdollistavassa ympäristössä kuntoutujien omia voimavaroja tukien. Hoito on kokonaisvaltaista ja asiakaslähtöistä hoitoa - jokainen asukas on ainutkertainen. Hoitokodissa on 22 asukaspaikkaa. Hoitokoti on perustettu vuonna 1994, osaksi Esperi-konsernia yritys liittyi vuonna 2009.

Aktiivinen arki

Salon hoitokodissa tuotetaan monipuolista päivätoimintaa, jonka tarkoituksena on antaa elämyksiä ja onnistumisen kokemuksia jokaiselle toimintaan osallistujalle. On tärkeää, että asukas tuntee itsensä tärkeäksi ja kokee onnistumisen riemun. Päivä- ja viriketoiminnassa pyritään luomaan miellyttäviä toimintahetkiä, joissa henkilökohtaiset mieltymykset ja taidot otetaan huomioon. Myös asukkaiden mielipiteitä ja toiveita päivätoiminnan suhteen huomioidaan mahdollisuuksien mukaan.

Käytössä on koko vuodeksi laadittu viriketoimintasuunnitelma. Aktiivista yhteistyötä tehdään yhdessä kaupungin ja erilaisten järjestöjen kanssa. Kesäisin vuokrataan kesämökki, jossa asukkaat voivat nauttia ulkoilmasta, saunomisesta, uimisesta ja makkaran paistosta. Kuntouttavana työtoimintana ovat ruokaryhmät, joissa asukkaat tekevät itse ruokansa ja oman asuntonsa siivouksen ohjaajan avustuksella.

Viihtyisä ympäristö

Hoitokoti sijaitsee Salon keskustassa, kaikkien palveluiden läheisyydessä. Kerrostalon alakerrassa on ryhmämuotoinen asumisyksikkö. Tämän lisäksi käytössä on kymmenen erikokoista huoneistoa, jotka sijaitsevat kerrostalon eri kerroksissa. Kuntoutujat asuvat omissa asunnoissaan naapureina muiden vuokralaisten ja tavallisten osakkeenomistajien kanssa. Asukkaat ovat hyvin integroituneet ympäristöönsä ja yhteistyö talossa toimii asukkaiden kesken.