Esperi Työkeskus Kauklahti, Espoo

Kuulumisia

Takaisin kodin sivulle

15

tammikuu

2020

Ei ketään ilman jokaista

Työsalilla käy päivässä keskimäärin reilut 40 reipasta ja aktiivista kävijää, joiden toimivasta ja kuntouttavasta työsaliarjesta on vastuussa kaksi vakituista ohjaajaa – joulukuun päivityksessä kuvaan saakka päässeet Saara & Siiri.
koira1

Psykiatrisen kuntoutuksen ammattikielessä ja -kokemuksessa kuulee alaa usein luonnehdittavan ”työksi, joka ei koskaan tule valmiiksi”. Sillä tarkoitetaan ihmistyön jatkuvaa prosessiluontoisuutta, joka saa ainaisen keskeneräisyyden piirteensä inhimillisen kehityksen itsensä olemuksesta: ihminenhän ei, tunnetusti, ole koskaan valmis.

Kuvaus pätee Esperi Työkeskus Kauklahden arkeen yhtä lailla, jos kohta yhden huomattavan poikkeuksen kera: meillä konkreettiset alihankintatyöt tulevat kyllä valmiiksi, minkä tapahduttua on työlistalla kuitenkin lähes aina odottamassa seuraava(t) työ(t) loppuun saattamistaan.

Nyt siis, tarkemmin ajateltuna ja sanat takaisin ottaen, taitaa psykiatriselle kuntoutukselle ominainen päättymättömyyden luonto itse asiassa sittenkin koskea yhtä lailla myös alihankintatöitä!

heijastimet1
Näiden heijastinten koristukset on tehty kokonaan käsityönä heijastinmateriaalien ylijäämäpalojen runkoon.

Arjen runsaslukuisten alihankintatöiden mahdollistumisen ja toteutumisen samanaikainen edellytys on meillä yhteistyö, jonka nostimme framille joulukuun päivityksemme alaotsikointia – ”yhteistyöllä ensi vuoteen” – myöden.

Yhteistyö – yhdessä tekemisen, keskinäisen kunnioituksen, lämminhenkisyyden ja solidaarisuuden muodossa – onkin paitsi ydinarvojamme myös koko toimintamme elinehto.

Kävijöidemme ja ohjaajiemme päivittäisen yhteistyön lisäksi haluamme tässä päivityksessä tuoda esiin oppilaitosyhteistyömme.

Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omniasta meillä on ollut kaksi lähihoitajaharjoittelijaa joulukuusta 2019 saakka sekä lisäksi TE-toimiston kautta yksi työkokeilija syksystä 2019 saakka.

Opiskelijoiden mukanaolo on ollut ja tulee myös jatkossa olemaan säännöllinen osa arkeamme, johon harjoittelijat tuovat oman työskentelypanoksensa lisäksi parhaimmillaan myös tuoreita, päivittäisen työn tekemiseen liittyviä näkökulmia.

Olemmekin luonnollisesti iloisia siitä, että saamme olla osaltamme edistämässä useiden tulevien ammattilaisten koulutustavoitteiden ja työelämään integroitumisen toteutumista!

Hyvän jäljen puolesta: rennosti mutta tosissaan

Yhteistyörintamalla uusi vuosi on lisäksi tuonut meille uusia yhteistyökumppaneita uusine alihankintatöineen, jotka pitävät kiireisinä niin ohjaajat, työsalikävijät kuin opiskelijammekin!

Käytännön arjessa muuttunut on myös kävijöidemme työsalipäivän ajankohta, joka aiemman klo 9-14 sijaan on vuoden 2020 alusta ollut klo 10-15. Muutoksen taustalla ovat päivittäisen työn organisoimiseen liittyvät seikat, lyhyesti sanoen pyrkimys kehittää erinomaisesta arjestamme vielä entistäkin parempaa: sillä aivan kuten ihmisyydessä, ei tässäkään asiassa kehitys ole valmis ikinä.

Seuraavaa juhlapäiväämme vietämme, tämän päivityksen teemaa vasten mitä linjanmukaisimmin, 14.2. ystävänpäivänä.

Jo arkikokemuksesta tiedämme, kuinka olennainen voimavaratekijä huumori usein on inhimillisen hyvinvoinnin tukemisessa. Sitä se on myös meillä Esperi Työkeskus Kauklahdessa, jossa päivät täyttyvät työn lisäksi mitä syvällisimmistä ja intensiivisimmistä ihmiskohtaamisista.

Alla olevassa kuvassa esiin pääsee työsalin ohjaajien hassutteluhetki toimistolla eräänä iltapäivänä, jona asiakastyön kirjausten ja muun hallinnollisen työn tekeminen tuntui kaipaavan kokonaan uutta ja luovaa lähestymistapaa!

pyykkipojat1
Arki toivoo ajoittain pientä hulluttelua.

Huumorin ja rennon yhdessäolon keinoin – vakavasti tinkimättä työn ja kuntoutuksen ehdottomista laatuvaatimuksista – aiomme lähestyä myös vuotta 2020, jonka ensimmäisen kuukauden nyt ollessa puolivälissä onkin aika toivottaa hauskaa ja kaikin tavoin laadukasta alkanutta vuosikymmentä!

terveisin,

Työkeskuksen väki

20

joulukuu

2019

Työkeskuksen joulujuhla: yhteistyöllä ensi vuoteen

Esperi Työkeskus Kauklahden joulujuhlaa vietettiin suunnitellusti tiistaina 17.12. Jouluruokien, -bingon ja -laulujen lisäksi ohjelmassa oli myös mm. ohjaajien joulutervehdys sekä jouluevankeliumin luku siihen halukkaan kävijän upeasta oma-aloitteisuudesta!
joulupöytä1

Juhlan kaiketi odotetuin ohjelmanumero oli kuitenkin tiernapoikaesitys, jonka neljän hengen kokoonpanoon kuului yhden ohjaajan lisäksi kolme reipasta työsalikävijää. Itsensä altistaminen yli kuudenkymmenen hengen yleisön eteen edellytti kävijöiltä huimapäistä epämukavuusalueelle menemistä, josta he ansaitsevat useamman kiitoksen: niistä yksi esitettäköönkin tässä heti alkuun!

Harjoituksia ehdittiin ennen ensi-iltaa pitää, aamun kenraaliharjoituksen lisäksi, kahdet.

kattokoristeet1
Myös katto oli saanut jouluisen ehostuksen.

Paitsi itsessään myös monilukuisten yleisöpalautteiden mukaan oli tiernapoikien näytös todellinen suksee. Yhteisen valmistautumisajan minimaalisuus huomioiden se tulikin merkityksi muistimme kirjoihin joulunpunaisella.

Evankeliuminluvun ja tiernapoikien lisäksi työsalikävijöidemme tilanteeseen heittäytyminen pääsi oikeuksiinsa spontaanilla, metallimusiikkiteemaan tuunatulla joululauluesityksellä.

Tällaiset eläytymisen hetket heijastavat tietysti työkeskuksen turvallista ja yhtenäistä ilmapiiriä, jota ilman ei itsensä alttiiksi paneminen tulisi kävijöille mahdolliseksi tämän vuoden joulujuhlassa nähdyllä tavalla.

Kiitos siis, siitä(kin), koko työkeskuksen väelle ja puolesta!

kk_valmistelut1
Kaikki alkaa olla valmista juhlapäivää varten.

Joukkovoimaa

Työkeskuksen sisaryksikön, Esperi Koti Lipparinteen, ohjaajille päivä oli myös siitä erityinen, että osan heistä työaika oli varattu työkeskukseen juhlan ajaksi.

Runsaan osallistujamäärän takia olivatkin tarpeen apukädet, jotka mahdollistivat paitsi juhlapäivän sujuvan kulun myös ajankohtaisen joulun hengen kokemuksen hyvän kollegiaalisuuden muodossa: olkoonkin ettei sellaisen muistamiseen meillä – kuten molempien yksiköiden kuulumisista lienee tullut ilmi – hyvän yhteisöllisyytemme jatkuvuuden puolesta tarvitakaan joulun ajan kalenterimerkintää!

Sittenkin juhlapäivät, joita vuotemme kulkuun mahtuu useampi kappale, ovat ainutkertaisuuden tunnussaan ilman muuta odotettuja virkistymisen ja erityisen kokoontumisen hetkiä niin kävijöillemme kuin ohjaajillemmekin.

Ohjaajilla oli (tänäänkin) aihetta hymyyn: kuvassa vasemmalla työsalin ohjaaja Siiri, keskellä Esperi Työkeskus Kauklahden ja Esperi Koti Lipparinteen yhteinen yksikönpäällikkö Selja & oikealla työsalin ohjaaja Saara.

ohjaajat

Joululounaalla tarjolla oli luonnollisesti perinteisiä jouluruokia, joista lohi sai kävijöiltämme erityiskiitokset!

Nähdään ensi vuonna!

Esperi Työkeskus Kauklahti jää tänään hyvin ansaitulle joululomalle. Työn touhuun palaamme 2.1. 2020.

Nyt onkin siis viimeinen hetki toivottaa kävijöillemme, yhteistyökumppaneillemme ja sidosryhmillemme rauhaisaa joulua sekä onnea ja onnistumisia tulevalle vuodelle!

Jouluterveisin,

Työkeskuksen väki

20

marraskuu

2019

Aikamatkailua

Heinäkuun päivityksessämme luonnehdimme – kesän hengessä – toimintamme vuodenajoista riippumatonta perustehtävää, jonka ytimessä on luoda ja vaalia kävijöillemme puitteita ”säännölliseen arkeen, vertaiskohtaamisiin ja muuhun sosiaaliseen kanssakäymiseen sekä – ennen kaikkea – kuntoutuksellista viitekehystä tukeviin alihankintatöihin”.

Viime aikoina tämä eetos on näkynyt arjessamme sangen konkreettisesti!
sydän1

Yksi tuoreista alihankintatöistämme on ollut puutarhatöissä käytettävä katekangas, jonka käyttötarkoituksena on mm. rikkaruohojen kasvun ehkäisy sekä marjojen ja vihannesten puhtaanapito.

Katsottaessa ikkunasta ulos syksyn pimeimmän ajan maisemaa ei puutarhanhoito liene monillekaan ensimmäinen mieleen tuleva asia – mutta älkäämme antako sen häiritä!

katekangas1
Katekangasta kääritään kasvien suojaksi.

Meillä, kuten niin ikään heinäkuun päivityksessä lupasimme, ei ”yhteishengen ja ilmapiirin valoisuus ole vuodenaikoihin sidottua”. Erinomainen ilmapiirimme perustuu luonnollisesti, ensisijaisesti sekä Esperin arvojen mukaisesti yhteisömme jokaisen jäsenen asenteeseen sekä avoimeen ja lempeään tapaan kohdata kanssaihmiset: toisinaan kuitenkin voi myös esimerkiksi puutarhatarvikkeen valmistaminen myöhäissyksyllä – tai muunlainen alihankintatöiden parissa tehtävä aikamatkailu – käytännössä nostaa henkemme jalustalle kuin kukan!

Olisiko siis ensi kesän yhdeksi alihankintatyöksi aiheellista harkita vaikkapa ikkunaraappojen pakkausta? Jääköön nähtäväksi!

Työt ja virikkeet kohtaavat

Arkemme toisena ajankohtaisena luonteenpiirteenä on näyttäytynyt toimintamme kahden peruselementin, töiden ja virikkeiden, kietoutuminen yhteen. Yhtenä työnämme on nimittäin ollut entisöidä koronapöytää, joka työn sitten valmistuttua tulee osaksi viriketoimintamme välineistöä.

Koronakiekot olemme sahanneet itse katuharjoista sekä, tässä tapauksessa vuodenajan mukaisesti, lumentyöntimistä.

Pöytää entisöidään hiljalleen muiden töiden lomassa mielen täyttyessä samalla uuden viriketoiminnon innokkaasta odotuksesta!

korona1
Koronapöydän entisöinti etenee!

Vietämme sisaryksikkömme Esperi Koti Lipparinteen kanssa yhteistä joulujuhlaa työkeskuksessa 17.12. Jouluisen yhdessäolon, bingon ja karaokelaulannan kaltaisten tuttujen virikkeiden lisäksi saattaa silloin siis olla tarjolla myös kokonaan uusi virike koronanpeluun muodossa!

Koronapöydästä tulee yhteisen työmme hedelmä, joka aivan epäilemättä sopisi loistavaksi joululahjaksi meiltä kaikilta meille kaikille. Sen saaminen valmiiksi joulujuhlaan olkoonkin siis joulutoiveemme, jota edistäessä kädet pysyvät töitä täynnä joulun koko kutkuttavan odotuksen ajan!