Missä tapahtuu: Esperi Hoivakoti Pikisaari, Turku

7

maaliskuu

2020

Asiantuntijaluento ja tutustumistilaisuus Esperi Hoivakoti Pikisaaressa

Esperi Hoivakoti Pikisaaressa järjestettiin tänään asiantuntijaluento aiheesta ”Muistisairaan ikäihmisen arki”. Paikalle saapui lähes 70 asiasta kiinnostututta kuulijaa. Tilaisuuden päätteeksi tarjolla oli kakkukahvit ja mahdollisuus tutustua kauniiseen ja toimivaan hoivakotiimme. Kiitos kaikille mukana olleille!
Esperi_Hoivakoti_Pikisaari_Turku_asiantuntijaluento_3

Ylilääkäri Minna Löppönen puheenvuorossaan jakoi kanssamme ajatuksia siitä, miten voimme tukea muistisairasta omaistamme kotona. Toisaalta omaisen jo ollessa hoivakodissa samat ajatukset pätevät siihen, miten hoitajat toimivat; sitä kutsutaan kuntouttavaksi hoitotyöksi. Tässä muutamia ajatuksia Minnan esityksestä vapaasti, omin sanoin, muististani ammennettuna:

Ensinnäkin varaudu vanhuuteen jo hyvissä ajoin; mieti millainen kotisi on, tee muutoksia, jotka edistävät kotona pärjäämistä tulevaisuudessa. Tee muutokset jo ennen kuin niitä tarvitaan.

Rakasta, mutta älä osoita sitä passaamalla. Anna hänen itse tehdä arkisia asioita; pukea, riisua, syödä jne. Se vie vähän enemmän aikaa, eikä välttämättä onnistu täydellisesti, mutta ylläpitää hänen toimintakykyään. Anna hänelle hyvää palautetta yrittämisestä ja tekemisestä, nosta keskiöön onnistumiset epäonnistumisien sijaan.

 

Esperi_Hoivakoti_Pikisaari_Turku_asiantuntijaluento_6

Auta häntä muistamaan. Esimerkiksi tavatessanne henkilöitä, joita hän ei enää muista, kerro hänelle: ”Tässä on Maija. Hän on serkkusi Pekan vaimo.”

Puhu selkokielellä. Lyhyitä lauseita ilman ehtolauseita. Puhuessasi katso häntä suoraan edestä kasvoihin. Ole ilmeikäs, hän tulkitsee kasvojesi ilmeitä ja ne ovat oleellinen osa viestiäsi.

Ja tärkein on tunne; tunteesi tarttuu häneen. Ole rakastava, lämmin ja rauhallinen. Osoita se ilmeilläsi, äänen sävyllä ja kosketuksella.

Omaishoitajana pidä huolta itsestäsi, hyödynnä mahdollisuus omaishoitajan vapaaseen. Vapaan aikana saat levättyä, ehkä nukuttua yhtäjaksoisia yöunia, saat tehtyä asioita, joille ei ole tilaa silloin, kun omaisesi on kotona. Levänneenä jaksat taas tehdä rakkaudella arvokasta omaishoitajan työtäsi.

Minna sivusi ohimennen myös digisyrjäytymistä ja siinä yhteydessä hän antoikin hyvän syntymäpäivälahja vinkin; jatkossa ei annetakaan 80-vuotislahjaksi keinutuolia vaan älypuhelin. Tällä hetkellä puolet 80-vuotiasta käyttää tietokonetta ja muutaman vuoden päästä osuus on jo 80%.

Esperi_Hoivakoti_Pikisaari_Turku_asiantuntijaluento_1

Tässä siis pintaraapaisuna niitä asioita, jotka minua puhuttelivat eniten. Itselleni tuli vielä mieleen pari tulevaisuuteen varautumiseen liittyvää asiaa, jotka kannattaa hoitaa kuntoon heti, riippumatta siitä minkä ikäinen olet: hoitotahto ja edunvalvontavaltuutus. Näistä löytyy paljon tietoa netistä, tässä esimerkkinä linkit Muistiliiton sivuille 

https://www.muistiliitto.fi/fi/etuudet-ja-oikeudet/hoitotahto

https://www.muistiliitto.fi/fi/etuudet-ja-oikeudet/edunvalvontavaltuutus

Lämpimin terveisin,

Annukka Teittinen, yksikönjohtaja Esperi Hoivakoti Pikisaari

 

 

Esperi_Hoivakoti_Pikisaari_Turku_asiantuntijaluento_5

Viimeisimmät kuulumiset: Esperi Hoivakoti Pikisaari, Turku

Esperi Hoivakoti Pikisaari Turku hygienia
7.8.2020

Vierailukäytännöt kodissamme

Hyvät asukkaiden omaiset ja vierailijat,
Koronatartuntojen määrä on valtakunnallisesti jälleen lisääntymässä. Turvataksemme asukkaamme sekä henkilöstömme, joudumme toistaiseksi tiukentamaan vierailukäytäntöjä.
Juhannussauna
19.6.2020

Juhlitaan juhannusta!

Esperi Hoivakoti Pikisaaren väki toivottaa kaikille oikein ihanaa juhannusta! Tätä keskikesän juhlaa olemme odottaneet kovasti. Jokainen omalla tavallaan on osallistunut viimeisen viikon ajan juhannusviikonlopun suunnitteluun. Ohjelmassamme on muun muassa saunomista, paljon ulkoilua ja herkuttelua aurinkoisessa säässä. Pääsemme myös testaamaan upouutta grilliämme. Ehkä pistämme yöttömänä yönä juhannustanssitkin pystyyn. Nyt nautitaan!
Kauniit kortit.
30.5.2020

Iloinen yllätys Kartolta

Suomalainen korttiyhdistys Karto muisti Esperi Hoivakoti Pikisaaren asukkaita ihastuttavalla tavalla postikorttien muodossa. Tänä erikoisena keväänä henkisellä läheisyydellä on ollut entistä suurempi merkitys meidän kaikkien elämässä. Kauniit kortit ja mukavat tervehdykset näissä oloissa ilahduttivat kaikkia asukkaitamme.
Pohdintaa.
17.5.2020

Minut tekee onnelliseksi...

Maaliskuussa olleen kansainvälisen onnellisuuden päivän innoittamana tartuimme Ikäinstituutin Vahvuusvartti -haasteeseen. Vaikka varsinainen kampanja siirtyi erityisoloista johtuen tulevaan syksyyn, olemme omalla tavallamme osallistuneet siihen kevään aikana Hoivakoti Pikisaaressa. Mietimme erityisesti onnellisuuden merkitystä päivittäisessä elämässämme sekä asioita, jotka tuottavat mielihyvää.
Valkovuokot.
10.5.2020

"Elämän iloa, ainakin sata kiloa"

Äitienpäivä on täällä! Kaunis keväinen aamu mahdollisti meille ihanan aloituksen tälle tärkeälle päivälle. Hoivakoti Pikisaaren aamiaispöydässä muisteltiin tänään äitienpäivän perinteitä ja äideiltä saatuja neuvoja. Myös omat asukkaamme jakoivat keskenään elämänohjeita, joita ovat omille lapsilleen kertoneet.