Missä tapahtuu: Esperi Hoivakoti Pikisaari, Turku

7

maaliskuu

2020

Asiantuntijaluento ja tutustumistilaisuus Esperi Hoivakoti Pikisaaressa

Esperi Hoivakoti Pikisaaressa järjestettiin tänään asiantuntijaluento aiheesta ”Muistisairaan ikäihmisen arki”. Paikalle saapui lähes 70 asiasta kiinnostututta kuulijaa. Tilaisuuden päätteeksi tarjolla oli kakkukahvit ja mahdollisuus tutustua kauniiseen ja toimivaan hoivakotiimme. Kiitos kaikille mukana olleille!
Esperi_Hoivakoti_Pikisaari_Turku_asiantuntijaluento_3

Ylilääkäri Minna Löppönen puheenvuorossaan jakoi kanssamme ajatuksia siitä, miten voimme tukea muistisairasta omaistamme kotona. Toisaalta omaisen jo ollessa hoivakodissa samat ajatukset pätevät siihen, miten hoitajat toimivat; sitä kutsutaan kuntouttavaksi hoitotyöksi. Tässä muutamia ajatuksia Minnan esityksestä vapaasti, omin sanoin, muististani ammennettuna:

Ensinnäkin varaudu vanhuuteen jo hyvissä ajoin; mieti millainen kotisi on, tee muutoksia, jotka edistävät kotona pärjäämistä tulevaisuudessa. Tee muutokset jo ennen kuin niitä tarvitaan.

Rakasta, mutta älä osoita sitä passaamalla. Anna hänen itse tehdä arkisia asioita; pukea, riisua, syödä jne. Se vie vähän enemmän aikaa, eikä välttämättä onnistu täydellisesti, mutta ylläpitää hänen toimintakykyään. Anna hänelle hyvää palautetta yrittämisestä ja tekemisestä, nosta keskiöön onnistumiset epäonnistumisien sijaan.

 

Esperi_Hoivakoti_Pikisaari_Turku_asiantuntijaluento_6

Auta häntä muistamaan. Esimerkiksi tavatessanne henkilöitä, joita hän ei enää muista, kerro hänelle: ”Tässä on Maija. Hän on serkkusi Pekan vaimo.”

Puhu selkokielellä. Lyhyitä lauseita ilman ehtolauseita. Puhuessasi katso häntä suoraan edestä kasvoihin. Ole ilmeikäs, hän tulkitsee kasvojesi ilmeitä ja ne ovat oleellinen osa viestiäsi.

Ja tärkein on tunne; tunteesi tarttuu häneen. Ole rakastava, lämmin ja rauhallinen. Osoita se ilmeilläsi, äänen sävyllä ja kosketuksella.

Omaishoitajana pidä huolta itsestäsi, hyödynnä mahdollisuus omaishoitajan vapaaseen. Vapaan aikana saat levättyä, ehkä nukuttua yhtäjaksoisia yöunia, saat tehtyä asioita, joille ei ole tilaa silloin, kun omaisesi on kotona. Levänneenä jaksat taas tehdä rakkaudella arvokasta omaishoitajan työtäsi.

Minna sivusi ohimennen myös digisyrjäytymistä ja siinä yhteydessä hän antoikin hyvän syntymäpäivälahja vinkin; jatkossa ei annetakaan 80-vuotislahjaksi keinutuolia vaan älypuhelin. Tällä hetkellä puolet 80-vuotiasta käyttää tietokonetta ja muutaman vuoden päästä osuus on jo 80%.

Esperi_Hoivakoti_Pikisaari_Turku_asiantuntijaluento_1

Tässä siis pintaraapaisuna niitä asioita, jotka minua puhuttelivat eniten. Itselleni tuli vielä mieleen pari tulevaisuuteen varautumiseen liittyvää asiaa, jotka kannattaa hoitaa kuntoon heti, riippumatta siitä minkä ikäinen olet: hoitotahto ja edunvalvontavaltuutus. Näistä löytyy paljon tietoa netistä, tässä esimerkkinä linkit Muistiliiton sivuille 

https://www.muistiliitto.fi/fi/etuudet-ja-oikeudet/hoitotahto

https://www.muistiliitto.fi/fi/etuudet-ja-oikeudet/edunvalvontavaltuutus

Lämpimin terveisin,

Annukka Teittinen, yksikönjohtaja Esperi Hoivakoti Pikisaari

 

 

Esperi_Hoivakoti_Pikisaari_Turku_asiantuntijaluento_5

Viimeisimmät kuulumiset: Esperi Hoivakoti Pikisaari, Turku

Pohdintaa.
17.5.2020

Minut tekee onnelliseksi...

Maaliskuussa olleen kansainvälisen onnellisuuden päivän innoittamana tartuimme Ikäinstituutin Vahvuusvartti -haasteeseen. Vaikka varsinainen kampanja siirtyi erityisoloista johtuen tulevaan syksyyn, olemme omalla tavallamme osallistuneet siihen kevään aikana Hoivakoti Pikisaaressa. Mietimme erityisesti onnellisuuden merkitystä päivittäisessä elämässämme sekä asioita, jotka tuottavat mielihyvää.
Valkovuokot.
10.5.2020

"Elämän iloa, ainakin sata kiloa"

Äitienpäivä on täällä! Kaunis keväinen aamu mahdollisti meille ihanan aloituksen tälle tärkeälle päivälle. Hoivakoti Pikisaaren aamiaispöydässä muisteltiin tänään äitienpäivän perinteitä ja äideiltä saatuja neuvoja. Myös omat asukkaamme jakoivat keskenään elämänohjeita, joita ovat omille lapsilleen kertoneet.
Ylioppilaslakki.
3.5.2020

Värikäs vappu

Tämän vuoden vappu oli meille kaikille hyvin poikkeuksellinen aikaisempiin vuosiin verrattuna. Perinteistä Taidemuseonmäen lakitusta seurattiin täällä Hoivakoti Pikisaaressakin virtuaalisesti. Iloksemme kaikenlaista muutakin mukavaa ohjelmaa oli tarjolla eri palveluiden kautta. Kilistelimme kuohuvalla yhdessä niin keskenämme kuin myös omaistemme kanssa videopuheluiden välityksellä. Vappuun kuuluva työväenmarssimusiikki tahditti juhlapäiväämme soimalla taustalla.
Esperi hoivakoti Pikisaari Turku vappuaatto
30.4.2020

Vappu on vappu poikkeusoloissakin

Hoivakoti Esperi Pikisaaressa valmistautuminen vappuun alkoi jo aamusta. Nyt koko Pikisaaren väki haluaa toivottaa sinulle, Hyvä Ystävä, rauhallista vappua. Vietetään yhteinen vappu etäyhteyksillä, perinteisesti puhelimella tai nykyaikaisemmin videoyhteyksillä :)

Hauskaa Vappua!
Hoivakoti Pikisaaren Pääsiäiskakku
14.4.2020

Tunnelmallinen pääsiäisen aika

Ensimmäinen pääsiäinen Hoivakoti Pikisaaressa on nyt vietetty. Pääsiäispyhät sujuivat meillä rauhallisissa ja kodinomaisissa tunnelmissa yhdessäolosta nauttien. Jokaisen toiveita pääsiäisen suhteen kuunneltiin ja toteutettiin parhaamme mukaan. Keväinen, raikas ja iloinen ilmapiiri oli läsnä koko pidennetyn viikonlopun ajan.