Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

Nallepäivä
1.11.2022

Kansainvälinen nallepäivä

Kansainvälistä nallepäivää vietettiin 27.10. Silloin myös Teppolassa vierailevat nalle- ja pehmoeläimet saattoivat esittäytyä talomme asukkaille. Nalle pieni nappisilmä toivotti hyvät huomenet heti aamutuimaan aamiaiselle saapuville vanhuksille. Kissa Kirnauskis ja Kalle kani puolestaan juttelivat mukavia ja innostuivat kertomaan vanhoja, suomalaisia eläinsatuja. Hymy oli herkässä ja useampi vanhus oli heti leikissä mukana pilke silmäkulmassa. Nallepäivän ajatuksena oli ilahduttaa vanhuksia ja tuoda hieman leikkimieltä pimeneviin päiviin niin vanhuksille kuin hoitajillekin.
Monilla talomme asukkaista on ollut kotieläimiä ja osalle vanhuksia esim. koira tai kissa on ollut hyvin rakas. Pehmoeläin voi toimia oikean eläimen korvikkeena. Pehmeää koiraa tai kissaa on kiva paijata ja silittää sekä sille voi jutella. Kyllä vanhuskin saa kokea mielihyvää pehmoeläimestä. Se voi muistuttaa lapsuuden tai aikuisuuden lemmikkiä ja varsinkin kun muisti on mennyt ja toimintakyky hiipunut, voi pehmoeläin tuoda turvaa ja iloa elämään.
ulkoilutapahtuma 7.10.22
10.10.2022

Valtakunnallinen vanhusten viikko

Tänä vuonna vanhusten viikon teemana oli "yhdessä luontoon". Viikon aikana katselimme luontoaiheisia ohjelmia yhdessä nojatuolista. Yhtenä päivänä lähdimme isolla porukalla ulkoilemaan luontoon ja useita omaisiakin oli mukana. Tapahtuman päätteeksi pastori Jukka piti hartauden Teppolan sisäpihalla. Juhlaviikon kunniaksi saimme vieraaksemme kanteleensoiton taitajaserkukset Eero ja Paavo Pitkälän sekä Hilkka Takalon. Tuttu ja kaunis kansanmusiikki rauhoitti kuulijoitaan. Vanhusten viikko oli samalla kansallinen eläinten viikko. Saimme vieraaksemme karvaisen, pienen Paco -koiran, jonka pehmeää turkkia sai silittää ja jota sai rutistaa ja halailla.
Linnun ruokinta
14.1.2022

Teppolan linnuistakin pidetään huolta

On mukava seurata ikkunasta pihamme lintulaudalla vierailevien lintujen touhuja. Välillä käymme asukkaiden kanssa lisäämässä jyviä ja siemeniä linnuille syötäväksi.
Linnuista on tehty monia tuttuja lauluja, joita olemme yhdessä tällä viikolla laulaneet. Juttelimme, miten meillä olisi opittavaa lintujen huolettomuudesta. Ihmisenä murehdimme usein turhiakin asioita. Useat asukkaat odottavat jo kevättä ja muuttolintuja.

"Talitintti maaliskuulla mietti näin mielessään..."

"Pikkulintu riemuissaan lauleleepi onneaan..."

"Oi katsohan lintua oksalla puun..."

"Miksi leivo lennät Suomehen..."
Maatilaneläimet
29.10.2021

Muistoja menneistä ja siirtyminen kohti talviaikaa

Kesäaika päättyy, siirrymme pian talviaikaan.
Sen myötä olemme viikolla muistelleet niin kesäisempiä muistoja, kuin talveenkin liittyviä asioita.
Hoitaja luki asukkaillemme maatilaneläimistä kertovia tarinoita. Tämä kirvoitti monet mukavat muistot asukkaidemme mieliin. Kyllä hymyt olivat herkässä, kun muistelimme kuinka lehmät ja hevoset pääsivät kesälaitumille ja kirmasivat vihreälle innoissaan. Tästä oli monilla asukkailla omakahtaisia kokemuksia ja muistoja. Kertoipa Kauko myös sen kuinka hän oli mennyt lypsylle mukaan, eikä se asia ollutkaan hoitunut aivan oppikirjojen mukaan. Siinä rytäkässä lehmä oli potkaissut lypsysankonkin kumoon. Katsoimme vielä hevostenhoitoon liittyvän videon muisteloiden päätteeksi. Monille asukkaillemme eläimet ovat kuuluneet elämään nuoruus- ja lapsuusvuosina, niistä on monenlaisia muistoja. Nämä muistot ovat mielessä myös kohti talvea mentäessä.

Loppuviikosta muistelimme talvea ja siihen liittyviä harrastuksia. Hiihto ja luistelu olivat olleet monelle mieluisia harrastuksia talviaikaan. Toki hiihtäen oli kuljettu myös esimerkiksi kouluun, eli aina ei voi vain pelkästä harrastuksesta puhua. Aili muisteli, kuinka oli ollut järven jäällä äitinsä kanssa luistelemassa lapsena. Pääsipä jälleen Kauko kertomaan omia muistojaan; hän kertoi kuinka oli noin 15-vuotiaana rakentanut jääkelkan. Siinä oli ollut terät kuin luistimissa, vain vähän isommat. Masto ja purje olivat myös olleet, jotta kelkka pääsee hyvin kulkemaan merijäällä. Yksi ihminen oli mahtunut kyytiin istumaan, toinen oli ollut seisallaan kelkan perällä. Kelkkailu jäällä oli ollut mukavaa siihen asti, kunnes Kaukon kaveri oli ohjannut kelkan railoon; railoon mennessä Kauko löi päänsä kelkan mastoon niin että kuhmu tuli, itse kelkka meni rikki. Kertoman mukaan kelkkailu loppui siihen, eikä uuttakaan jääkelkkaa enää Kauko rakentanut.

Minna-hoitaja on soittanut pianoa ja laulattanut asukkaita kuluneella viikolla. Tänään viikkomme kruunaa vielä lokakuun syntymäpäiväkakkukahvit. Lokakuussa syntymäpäiviä viettävät ; Anja, Niilo, Aino, Seppo ja Seija.
Tästä on hyvä jatkaa ja siirtyä kohti talviaikaa.
Lauluhetki
25.9.2021

Muistiviikko

Tämä viikko on kansainvälinen muistiviikko. Teemana on Hyvää elämää muistiystävällisessä yhteiskunnassa, ja nostamme esiin erityisesti läsnäolon ja läheisyyden merkityksen. Kosketuksen merkitys muistisairaan ihmisen elämässä näkyi tälläkin viikolla. Hellä ja huomioiva kosketus ja aito läsnäolo ovat hoitajan tärkeimpiä ammatillisia taitoja, joita käytämme arjessa jatkuvasti.
Olemme tällä viikolla saaneet vaihtelua ja virkistystä monenlaisilla tuokioilla. Erilaiset peli- ja muistelutuokiot sekä lauluhetket ja ulkoilu ovat ilahduttaneet kaikkia. Muutamat asukkaat ja hoitajat kävivät katsomassa myös Oulunsalon syysmarkkinoiden vilinää.