Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

Hiljaiset käytävät
18.3.2022

Hiljaiset käytävät, mutta valoa on näkyvissä tunnelin päässä

Kuten jo alkuviikosta asiaa sivusimme, olemme me täällä hoivakoti Teppolassa "painineet" viime viikkoina salakavalan Koronan kanssa. Arki on ollut todella erilaista kuin yleensä, olemmehan tottuneet olemaan asukkaidemme kanssa yhteisissä tiloissa päivittäin. Nyt elämä on ollut paljon hiljaisempaa asukkaiden osalta, monet ovat pysytelleet omissa huoneissaan koronan vuoksi. Kokosimme hieman mietteitä ja tuntemuksia "koronaviikkoihin" liittyen.
Tanssia
30.4.2021

Vappurieha

Aloitimme vapun vieton iloisissa merkeissä. Aamusta alkaen askel oli hiukan kevyempi ja hattuja oli päässä niin hoitajilla kuin asukkaillakin. Ilmapalloilla saimme hyvät pelit aikaiseksi. Työntekijämme Laani tuli ilahduttamaan meitä kotimaastaan Brasiliasta tutulla Samba-tanssillaan ja innostuttamaan kaikki mukaan vappuriehaan. Yhdessäoleminen ja iloitseminen tuo mukavaa piristystä arkeemme. Vappuun kuuluvasti munkkia ja simaa tarjoiltiin päiväkahvilla.
Tehosterokote
13.4.2021

Rokotuspäivä

Tänään asukkaat ja hoitajat saivat toisen koronarokotteen eli tehosterokotteen. Asukkailta tuli monenlaista kommenttia rokotuksen aikana. "Nyt ala joutuin lähteä kävelemään siitä!" totesi Eevi, kun ei tykännyt sairaanhoitajan rokottaessa häntä. Reijo puolestaan ihmetteli, että milloin se piikki oikein pistetään, kun sen oli jo saanut.

#koronarokotus
#tehosterokotus
#elämääpoikkeusoloissa
Ikigai
8.4.2021

Ikigai

Japanilaisten mukaan jokaisella ihmisellä on oma ikigai, syy olemassaoloon. Ikigai tuo elämään merkitystä, onnea ja terveyttä. Sana ikigai muodostuu sanoista iki = elämä, ja gai = omien odotusten ja toiveiden toteuttaminen.
Eilan kanssa kokosimme yhdessä Eilan oman ikigain kuvakollaasiin. Eila kertoi omia vanhoja ja nykyisiä harrastuksiaan, jotka ovat elämän varrella tuoneet elämäniloa ja antaneet voimaa. Iän myötä suurinosa on jäänyt, mutta muistin toimiessa edelleen hyvin, vanhatkin harrastukset tuovat edelleen muistelujen kautta iloa elämään. Ristikoita ratkotaan edelleen joka päivä, mikä onkin varmasti yksi Eilan hyvän muistin salaisuuksista.

#ikigai


Pääsiäiskahvit
6.4.2021

Pääsiäinen

Pääsiäinen vietettiin levollisissa tunnelmissa. Kuuntelimme ja katselimme useana päivänä virtuaalikirkosta tulevia pääsiäiskonsertteja. Pääsiäisateriat ja suklaamunat maistuivat, rakentelimme yhdessä niistä tulevia pikkuyllätyksiä. Pyhien aikana asukkailla kävi myös vierailijoita.
Päiväkotilaiset
26.3.2021

"Virvon varvon"

Joukko iloisia lapsia virpomisoksineen tepasteli takaterassillemme. Päiväkoti Kuovin lapset kävivät virpomassa ja laulamassa asukkaillemme. Kyllä oli ikkunoiden molemmin puolin monta silmäparia katselemassa, taisi olla puolin ja toisin ihmeteltävää. Lapsien näkeminen ihastuttaa ja jopa liikuttaa vanhuksiamme. Ilahduimme kovasti tästä pääsiäistervehdyksestä, kiitos yhteistyöstä Kuovit.
Pääsisäislauluja
25.3.2021

Kevätaurinkoa ja pääsiäisvalmisteluja

Olemme ihastelleet kevätaurinkoa. Ihmettelimme, että on siinä auringolla taas tekemistä, jos meinaa lumikinokset saada ennen kesää sulamaan. ”Kyllä ne siitä keväällä lähtee”, totesi Reijo. On kuulemma joka kevät ennenkin aurinko onnistunut tehtävässään. Ulkoilemme edelleen säännöllisesti, ilmojen lämmetessä asukkaatkin ovat halukkaampia ulkoilemaan.
Aloittelimme pääsiäisvalmistelut. Kylvimme asukkaiden kanssa rairuohot ja teimme pääsiäisaskarteluja. Olemme laulaneet kevätlauluja ja pääsiäisvirsiä sekä lukeneet pääsiäisaiheisia kirjoja, joita kirjastosta saimme lainaan. Pääsiäinen on kristillisistä juhlista suurin, ja sitä viettää kolmasosa maailman väestöstä. Pääsiäisen merkitys korostuu etenkin vanhemman väestön keskuudessa, joille monet perinteet ovat muutenkin tuttuja ja tärkeitä lapsuudesta saakka. Haluamme pääsiäisen näkyvän Teppola-kodissamme, teemme arjesta juhlaa.
Yhdessä
20.3.2021

Hoitotyön opettaja vanhustyössä

Olemme iloisia, kun saimme lähihoitajakoulussa opettajana työskentelevän Pirkon meille keikkalaiseksi. Ajattelemme, että teoriatieto ja käytännönkokemus yhdistyvät sulavasti tässä yhteistyössä, ja hyödymme tästä kaikki. Pirkko kokee hyötyvänsä täällä työskentelystä, kun näkee opiskelijoidensa oppimisympäristön käytännössä, ja ymmärtää vanhustyön realiteetit. Käytännön työ avaa opettajan silmiä paremmin niille harjoitteluissa ilmeneville oppimishaasteille, jossa opiskelijat tarvitsevat mahdollisesti lisätukea.
Monipuolisen hoitoalan työkokemuksen ja opettajan pätevyyden omaavana keikkalaisena hän voi tarjota meille hoitajille uusia näkökulmia hoitotyöhön. Ajan antaminen asukkaalle koetaan tärkeäksi, ja siihen Pirkko, kuten moni muukin vanhustyössä työskentelevä hoitaja kaipaisi lisää aikaa. On tärkeä istahtaa vanhuksen vierelle, ja olla vain yhdessä.
Pirkon mukaan hoivakoti Teppolassa tehdään työtä vanhusta kunnioittaen. Työilmapiirin hän on kokenut hyvänä, lämpimänä ja iloisena. Avunanto työkaverien kesken on joustavaa ja toimivaa, ja esimiehen hän on kokenut helposti lähestyttäväksi.
Kansanlauluja
27.3.2020

Kirje omaisille / läheisille /ystäville

Poikkeusoloista huolimatta Teppolassa arki jatkuu lähes entiseen tapaan. On laulettu, naurettu ja itketty. On ollut ihana keväinen viikko ulkoilla päivittäin. Kotimme arki on paljon muutakin kuin keskustelua vallitsevasta koronasta. Kiitos kysymästä, meillä on siis kaikki hyvin.