Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

Annikki ja Sirkka
16.3.2023

Väriä elämään

Arkeen olemme saaneet väriä kukkasin ja maalauksin. Eräänä päivänä meitä odottikin pihalla mieluinen yllätys, kujoku oli käynyt tuomassa ulko-ovemme viereen pirteitä narsisseja ruukussa. Asukkaat ottivat narsissit ilolla vastaan. Niistä jos jostakin, saadaan keväistä tunnelmaa. Annikki ja Sirkka ilahtuivat kukista kovasti, tuumailivat kovasti että "ihanaa ihanaa". 
Sirkka ja kukat
25.3.2022

"Kerro minulle jotain keväästä"

Me täällä hoivakoti Teppolassa olemme jo innoissamme keväästä. Odotamme kovasti, että pääsemme terassille ja parvekkeelle auringosta nauttimaan. Alakerran terassikin on jo mukavasti sulanut, mutta harmiksemme keli ei tänään suosinut koleuden ja sateen vuoksi. Sen vuoksi tyydyimme tällä erää ihan vain muistelemaan kevätmuistoja.
hoivavietti
15.10.2021

Hoivavietti

Pyrimme hoitajina keksimään ratkaisuja monenlaisiin muistisairaiden tarpeisiin ja elämään niissä mukana. Hoivavietti herää helposti eläimiä ja lapsia kohtaan, useilla muistisairailla myös pehmoleluja ja nukkeja kohtaan. Huolehtimista ja hoivaa on tietenkin myös hoitajien, omaisten ja asukkaiden välillä.

Vanhat kädet näpertävät hellästi nukkevauvan vaatetusta kuntoon tai iloisesti hyppyyttävät nallekarhua ilmaan. Nukke asetellaan pyörätuoliin viereen istumaan ja katse on niin hellä. Ja pehmoeläimen suun ympärys on kaurapuurossa, ”lemmikkieläimen” syömisestä ollaan enempi huolissaan kuin omasta. ”En ymmärrä mikä tätä koiraa vaivaa, kun eilisestä asti on ollu niin vaisu jotenki eikä mikään tunnu maistuvan”, kertoilee mummu hoitajalle ja katsoo huolissaan pehmoeläintään.

Kynsikkäät
7.10.2021

Pyyntöjä muistisairaan puolesta

Muistisairas ihminen voi elää hyvää elämää hoivakodissa. Mielekäs arki koostuu turvasta, seurasta ja virikkeistä. Hoitajamme Minna sanoitti ajatuksiaan paperille opiskellessaan GeroNurse - verkkokoulutuksessa viime keväänä. Koulutus haastoi pohtimaan syvällisemmin vanhustyötä. Minnan mielestä on tärkeää huomata miten paljon muistisairailla asukkaillamme on tarpeita ja tunteita ja miten helposti ne voivat jäädä huomaamatta työntouhussa. "Olen saanut huomata miten pienillä teoilla ja hetkilllä on suuri vaikutus vanhusten elämässä" kertoo Minna. Alla Minnan kirjoitus Pyyntöjä muistisairaan puolesta.