Missä tapahtuu: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

17

marraskuu

2022

Erilainen Isänpäivä

Viime viikolla vietimme Isänpäivää hieman erilaisissa tunnelmissa, sillä uusi korona-aalto rantautui hiljattain hoivakoti Teppolaan.
Kakut

Uuden korona-aallon myötä elämä on ollut tietyllä tapaa tavallista hiljaisempaa, kun yhteiset tilat ovat jälleen hiljentyneet asukkaiden tuomista elämisen äänistä. Toisaalta taas hoitajien työ on vaatinut aikaa ja organisointia, kun mm.suojavarusteiden pukeminen ja riisuminen vie oman aikansa. Sittemmin useimmat asukkaat ovat jo tervehtyneet ja tavallinen arki alkaa palata uomiinsa. Jälleen on aika pyytää asukkaidemme omaisilta ymmärrystä ja kiitosta tässä erilaisessa ja haastavassa tilanteessa. 

Koronasta huolimatta Isänpäivän vietto onnistui mukavasti ja asukkaat saivat suunsa makeaksi mansikkakakun ja kahvin turvin.

Korona hommia
Suojavarusteiden käyttö on ollut jälleen ajankohtaista Teppolassa. Myös uudet opiskelijamme saivat harjoittelun alettua sysäyksen "tositoimiin". Arki Teppolassa ei ole koronasta huolimatta ollut liian vakavaa, vaan ikävässä tilanteessa apuna ovat toimineet työyhteisön hyvä huumorintaju ja yhteiseen hiileen puhaltamisen meininki. Asenne on ollut se, että kyllä täällä pärjätään. :)
Mukavia arjen hetkiä koettiin myös asukkaiden parissa. Eräs asukas jaksoi lähteä koronainfektion jälkeen suihkuun hoitajan avustamana. Asukas iloitsi suihkuista, kun "koronahiki" saatiin pestyä pois. Suihkun jälkeen hoitajat pukivat asukkaalle puhtaita vaatteita ylle. Siinä samassa asukas ja häntä avustaneet hoitajat huomasivat asukkaan housujen revenneen takasaumasta kokonaan rikki. Asukas alkoi hersyvästi nauraa ja nauru tarttui myös hoitajiin. Siinä taisi tulla jokaiselle se tunne, että elämä voittaa.
Monet asukkaat kertoivat saaneensa omalta isältään hyviä arvoja ja oppeja elämään. Alla muutamia mietteitä ja muistoja Isänpäivästä ja isistä;

"Isä opetti arvostamaan työntekoa. Hän myös opetti rakentamaan"

"Tärkeintä isänä olossa on se koko perhe"

"Isä kalasti paljon. Rysiä käytti paljon. Opetti myös minut kalastamaan"

Eräs asukas kertoi mukavan muistona omasta isästään, että hän oli aina lapsena päässyt isänsä matkaan Ouluun Heinäpäähän myllylle viljaa säkeissä viemään. Säkit oli laitettu maitokärryn kyytiin ja viety linja-autolla kaupunkiin. Kun viljat oli myllyllä jauhettu, olivat isä ja tämän tytär käyneet torinrannassa kahvilla ja nisulla. Näille reissuille ei kertoman mukaan ollut päässyt kukaan muu lapsista, kuin tämän muiston takana oleva asukkaamme. Retket olivat olleet asukkaallemme tärkeitä, nyttemmin rakkaitta muistoja isästään.

Oheisessa kuvassa Pertti todistaa hoitajamme Riikan kanssa, kuinka voima jyllää yhä vieläkin. :) Ulkovaraston siivousoperaatio menossa ennen korona-aallon iskemistä taloon.
Ulkohommia

Viimeisimmät kuulumiset: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

iloiset ilmeet
3.2.2023

Kasvojumppaa

Alkuviikosta jumpattiin jälleen. Fysioterapeutti Hanna aloitti kasvojumpalla. Jokainen jumppaaja sai värikkään rinkulan, jonka takaa sai irvistellä tai väänneĺlä naamaansa tunnetilasta toiseen. Eihän sitä voinut nauramatta katsella ja ei tainnut pokat pitää jumppaajillakaan. Kun mielenkiinto oli herätelty, tehtiin rinkulan avulla kaikenlaisia liikkeitä ja venytyksiä, ajettiimpa välillä autoakin rinkulan taipuessa ralliratiksi. Kyllä oli iloisia ilmeitä jumppaajilla tuokion lopuksi.
Ennustaja
2.1.2023

Uuden vuoden taikoja ja ennustuksia

Uusi vuosi on perinteisesti ennustusten ja lupausten aikaa. Saimmekin yllättäen vieraaksi ennustajaeukko Armiidan uuden vuoden vastaanottajaisiin. Tunnelma oli tiivis ja jännittynyt. Halukkaat saivat osallistua ennustukseen nostamalla kortin, josta Armiida ennusti heille tulevaa vuotta 2023. Armiidalla on selvännäkijän lahja, sillä hän tiesi kaikista asukkaista jotain mm. harrastuksista ja mieluisista arkipuuhista. Kristalllipallo kertoi, että talossa juhlittiin 90 - vuotissyntymäpäiviä. "Tämähän on jännittävää" supisi Aino vieressä istuvalle Pentille.