Missä tapahtuu: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

9

heinäkuu

2022

Hellettä ja museokahveja

Kuun vaihteessa ja heinäkuun alkutaipaleella saimme (jouduimme) kovan helleaallon keskelle. Helleaalto hiljensi hoivakotimme arkea hetkeksi. Viimein helteet kuitenkin väistyivät, ja iloksemme pääsimme paikalliseen kotiseutumuseoon retkelle kahvittelemaan.
kansi

"Kyllähän se helle kesään kuuluu", tuumasi Eila kun juttelimme helteistä hiljattain. Kertomansa mukaan Iijoessa oli hän käynyt aikoinaan vilvoittelemassa hellejaksojen aikana, mikäs sen mukavampaa. Kuumaa oli Teppolassakin, ja se puolestaan näkyi arjessamme; ikäihmiset väsyvät kuumuuteen helpommin kuin nuoremmat. Lisäksi ennestään suuri nesteentarve lisääntyy; asukkaita on muistettava "juottaa" entistä enemmän. Pahimmillaan kuumuus ja sen mukanaan tuoma mahdollinen nestehukka voivat saada ikäihmisen todella heikkoon ja sekavaan kuntoon. Helteiden aikana ulkoilumme hoivakodissa oli tavallista vähäisempää. Muutaman kerran osa asukkaista pyörähti ulkona varjoisilla alueilla hoitajan saattamana, auringolta suojattuna tottakai. Monilla naisasukkaillamme onkin kesäaikana käytössään kauniit ja hyödylliset, leveällä lierillä varustetut hellehatut. Arkeamme siivittivät pääasiassa yhteiset musiikki- ja lukuhetket, muistelutuokiot ja fysioterapeutin ohjaama hernepussijumppa. Myös hoitajien oli tärkeää pitää huolta omasta jaksamisestaan ja juomisestaan töissä. Jos juominen pääse unohtumaan, kostautuu se sitten myöhemmin.

Sittemmin kelit ovat mukavasti viilentyneet. Sen kunniaksi lähdimmekin perjantaina paikalliseen kotiseutumuseoon kahviretkelle. Museolla toimii kesäaikaan kahvila Pirtti. Hoivakoti Teppolasta on museolle matkaa alta kilometri, joten se on lyhyen etäisyytensä vuoksi sopiva retkikohde, mutta asukkaamme saavat kuitenkin mukavasti raitista ilmaa siellä käydessään. Makoisaa mansikkaleivosta ja kahvia saivat asukkaamme museolla nauttia. Useimmat olivat hymyssä suin ja Pentti tuumasikin innoissaan että; "onpa mukava päästä ulkosalle kahville ja vähän aurinkoa katselemaan". Myös keskiviikkona saimme nautiskella kahvittelut ulkosalla omalla terassilla. Eino Leinon päivän kunniaksi kesätyöntekijät olivat paistaneet asukkailemme makoisia vohveleita, niitä sitten porukalla nautiskeltiin.

Mainittakoon vielä, että hiljattain eräs hoitajamme oli kaukaa viisas. Hän nimittäin otti talteen löytämänsä vanhat Suomen kuvalehdet, ja toi ne Teppolaan asukkaidemme iloksi. Niitä olemme kuluneella viikolla lukeneet. Lehdet ovat vuosilta 1930-1940, joten ne sopinevat mainiosti asukkaidemme tutkittavaksi ja luettavaksi. Parhaillaan niistä voi löytää vanhoja muistoja esimerkiksi vanhan mainoksen muodossa. Etenkin yläkerran naiset ovat intoutuneet lehtien tutkiskeluun.

Eeva
Kyllä kesäinen mansikkaleivos maistuu myös Eevalle. :)
Sirkka
Löytyihän sieltä museoretkeltä Sirkalle myös oma kukkanen.
museolla
Kahvittelut loppusuoralla, vielä hetki istutaan ja kesästä nautitaan.
vanhaa
Vanhassa vara parempi? Kauniitahan nuo vanhat lehdet myös ovat.
R ja S
Siiri löysi paljon kiinnostavaa tutkittavaa vanhoista lehdistä. Vierellä omahoitaja Riitta, joka avustaa lukemisessa.

Viimeisimmät kuulumiset: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

Lehdet
22.9.2022

Muistiviikon toimintaa

Meneillään oleva muistiviikko on ollut hoivakoti Teppolassa aktiivinen. Olemme pelanneet muistipelejä, askarrelleet syksyn innoittamana, muistelleet syksyä ja muitakin vuodenaikoja. Lisäksi meillä oli mukava "muistirasti", jolloin asukkaat muistelivat aistejensa avulla. Toimelias viikko kaiken kaikkiaan.