Missä tapahtuu: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

1

marraskuu

2022

Kansainvälinen nallepäivä

Kansainvälistä nallepäivää vietettiin 27.10. Silloin myös Teppolassa vierailevat nalle- ja pehmoeläimet saattoivat esittäytyä talomme asukkaille. Nalle pieni nappisilmä toivotti hyvät huomenet heti aamutuimaan aamiaiselle saapuville vanhuksille. Kissa Kirnauskis ja Kalle kani puolestaan juttelivat mukavia ja innostuivat kertomaan vanhoja, suomalaisia eläinsatuja. Hymy oli herkässä ja useampi vanhus oli heti leikissä mukana pilke silmäkulmassa. Nallepäivän ajatuksena oli ilahduttaa vanhuksia ja tuoda hieman leikkimieltä pimeneviin päiviin niin vanhuksille kuin hoitajillekin.
Monilla talomme asukkaista on ollut kotieläimiä ja osalle vanhuksia esim. koira tai kissa on ollut hyvin rakas. Pehmoeläin voi toimia oikean eläimen korvikkeena. Pehmeää koiraa tai kissaa on kiva paijata ja silittää sekä sille voi jutella. Kyllä vanhuskin saa kokea mielihyvää pehmoeläimestä. Se voi muistuttaa lapsuuden tai aikuisuuden lemmikkiä ja varsinkin kun muisti on mennyt ja toimintakyky hiipunut, voi pehmoeläin tuoda turvaa ja iloa elämään.
Nallepäivä
eläinsatuja
Nallelle pitäisi kutoa tossut
"Tälle nallelle pitäisi kutoa tossut" tuumasi Leena kopattuaan nallen syliinsä. Nalle Nappisilmä tervehti asukkaita aamupalalla ja oli useamman asukkaan halailtavana päivän aikana.
Ulla - hoitaja toi nallepäiväksi vuoden 1980 Moskovan olympialaisten kisamaskotti Miskan. Urheiluhullu Reijo tunnisti nallen heti ja siitä riittikin sitten juttua. "Mahtava muisto" totesi Reijo Ullalle.
v 1980 Moskovan olympialaisten kisamaskotti Miska
menneiden muistelua
Yhtenä päivänä muisteltiin menneitä vanhoja mietelmiä lukien. Irjalle muistui mieleen lapsuuden juhannus, jolloin järven rannassa poltettiin risuja ja siinä samassa paistettiin lättyjä. Oli myös juhannuskokko ja juhannusherkut. Reijo muisteli, että ennen syötiin itse kalastettua kalaa, ahventa, haukea ja särkeä. Reijo meinasi, että särki ja hauki olivat roskakaloja.. ja taitavat olla nykyäänkin, siitäkin huolimatta, että joissakin hienoissa ravintoloissa ne ovat a la carte - listoilla.
Apu on lähellä
Pertti ja Riikka roudasivat nokkakärryillä hoitotarvikkeita. Siinä on mukavaa yhteistä tekemistä.
Emmi keräsi töihin tullessaan erilaisia lehtiä maalausta varten. Lehti paperille ja vesiväreillä ääriviivat. Näin syntyi syksyisiä lehtimaalauksia.
Syksyn lehdet

Viimeisimmät kuulumiset: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

iloiset ilmeet
3.2.2023

Kasvojumppaa

Alkuviikosta jumpattiin jälleen. Fysioterapeutti Hanna aloitti kasvojumpalla. Jokainen jumppaaja sai värikkään rinkulan, jonka takaa sai irvistellä tai väänneĺlä naamaansa tunnetilasta toiseen. Eihän sitä voinut nauramatta katsella ja ei tainnut pokat pitää jumppaajillakaan. Kun mielenkiinto oli herätelty, tehtiin rinkulan avulla kaikenlaisia liikkeitä ja venytyksiä, ajettiimpa välillä autoakin rinkulan taipuessa ralliratiksi. Kyllä oli iloisia ilmeitä jumppaajilla tuokion lopuksi.
Ennustaja
2.1.2023

Uuden vuoden taikoja ja ennustuksia

Uusi vuosi on perinteisesti ennustusten ja lupausten aikaa. Saimmekin yllättäen vieraaksi ennustajaeukko Armiidan uuden vuoden vastaanottajaisiin. Tunnelma oli tiivis ja jännittynyt. Halukkaat saivat osallistua ennustukseen nostamalla kortin, josta Armiida ennusti heille tulevaa vuotta 2023. Armiidalla on selvännäkijän lahja, sillä hän tiesi kaikista asukkaista jotain mm. harrastuksista ja mieluisista arkipuuhista. Kristalllipallo kertoi, että talossa juhlittiin 90 - vuotissyntymäpäiviä. "Tämähän on jännittävää" supisi Aino vieressä istuvalle Pentille.