Missä tapahtuu: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

21

lokakuu

2021

Käsillä tekemistä

Kädet tarvitsevat myös työtä tehdäkseen, tarve tekemiselle ei lopu iän karttuessa. Yksi osa hoitajan työtä on nähdä muistisairaan tarve käsillä ”näpräämiselle”, ja osata tarjota kullekin mieleistä käsillä tekemistä. Siinä on mielekästä haastetta hoitajillekin miettiä, kuka vanhus innostuu mistäkin asiasta. Esimerkiksi askartelu on toisille mieluisaa ja toisista se taas saattaa tuntua ilman aikaiselta värkkäämiseltä.

Pyrimme luomaan Teppolan kotiympäristön virikkeelliseksi ja vanhuksiamme aktivoivaksi.

Jos ei asukkaalla ole muuta touhua, lautasliina silppuuntuu tuossa tuokiossa. Ruokaliinaa viikataan myös vimmatusti ruokailun päätteeksi, suoristellaan ja viikataan taas. Myös ruokailuastioita pinotaan läjään ja osa palauttaa ne tiskikärryyn saakka. Kirjojen ja lehtien lukeminen ja järkkäily on monille luontevaa pikkutouhuilua pöydän ääressä istuessa. Toisinaan otamme asukkaita pyykkilään hoitajan avuksi pyykkihommiin tai ruokakuorman purkuun. Myös roskien vientiin saa välillä asukkaalta apua.

On tärkeä saada kokea tekevänsä jotain merkityksellistä ja pystyvänsä sairauksistaan ja iästäänkin huolimatta vielä olemaan hyödyksi.
käsillä tekeminen
kutominen
Vanhat taidot eivät unohdu. Sirkalla onnistuu käsityöt vallan hyvin.
Värkkäystaulu
Tämän värkkäystaulun pulmia on yritetty ratkoa monilla käsillä.
palikat
Käsillä tekemisen tarve on usein suuri, vaikka taidot eivät riittäisi esim käsitöihin. Palikoiden pyörittely ja pinoaminen antaa käsille tekemistä.
Keilaaminen
Keilaaminen innosti asukkaita. Välillä pallo lenteli lattialle ja hukkaankin meinasi joutua, mutta kaikilla oli mukavaa. Pelaaminen on sosiaalista puuhaa, jossa asukkaat kannustavat toisiaan.
hartaus
Musiikki on aina iloa tuova asia. Hartauden yhteydessä lauloimme tuttuja virsiä. Hartaus päättyi tuttuun Isä meidän- rukoukseen.

Viimeisimmät kuulumiset: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

Itsenäisyysparaati
9.12.2023

Juhlan tuntua

Keskiviikkona pääsimme juhlistamaan Itsenäisyyspäivää, kun Suomi täytti 106-vuotta. Päivä kului mm. paraatia ja linnanjuhlia seuraten.

Perjantaina vietimme suomalaisen musiikin ja Jean Sibeliuksen päivää, jonka kunniaksi pidimme kauneimmat joululaulut- laulutuokion.
Hilkkaa naurattaa
27.11.2023

Arjen iloja

Olemme elelleet Teppolassa viime aikoina meidän näköistä arkea. Hieman pakkaa on sekoittanut korona-aalto, joka on pistäytynyt niin asukkaiden kuin hoitajienkin luona. Alamme onneksi olemaan jo aallon harjan loppupuolella. Onneksi hymymme ei helposti hyydy!