Missä tapahtuu: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

1

huhtikuu

2022

Kuule minua

Keväiset tunnelmat hoivakoti Teppolassa jatkuvat. Kuluneen viikon aikana asukkaamme ovat hoitajien avustuksella mm.istuttaneet rairuohoa, sekä maalanneet kauniita pääsiäismunakuvia hoivakodin seinille kaikkien iloksi. Olemme myös pohtineet asukkaidemme kanssa kuuntelemisen tärkeyttä tällä viikolla
Elli ja Anni

On tärkeää, että ikäihmiset tulevat kuunnelluksi ja kuulluksi. Usein hoivakodin arki on hektistä, mutta pienistä hetkistä asukkaidemme kanssa me hoitajat voimme tehdä kuulemisen kannalta onnistuneita ja arvokkaita; kysytään, katsotaan silmiin, keskustellaan, myötäeletään ja rauhoitutaan asukkaan vierelle. Jo muutaman minuutin keskustelu on arvokas ja antoisa. Eräänä aamuna aamutoimien yhteydessä juttelimme asukkaamme Ailan kanssa. Siinä käytiin läpi menneen yön unet, aamun keli ja näkymät ulkona, menimmepä jopa Ailan Ruotsissa vietettyjen sotalapsivuosien pariin. Lopuksi Aila tuumasi, että "olipa ihana aloittaa aamu keskustelemalla, siitä se päivä lähtee mukavasti käyntiin". On tärkeää kohdata asukas tasavertaisena ihmisenä, jolla on tarve tulla kuulluksi. Hoitaja toimii myös hiljaisentiedon välitäjänä asukkaiden puolesta; kuuntelemalla ja havainnoimalla asukkaitamme, voimme viestiä ja tiedottaa eteenpäin heille tärkeissä asioissa ja toiveissa. Hyvänä esimerkkinä tästä toimii se, että hiljattain eräs asukkaamme oli hieman matalalla mielellä. Hän viihtyy paljon omassa huoneessaan, mutta nyt häntä kuitenkin vaivasi tylsyys ja tuntui että "seinät kaatuvat päälle". Asukas esitti toiveensa päästä ulos. Ilma ei ollut paras mahdollinen, mutta asukkaan toive napattiin kiinni ja toinen hoitaja pääsi hetken kuluttua avustamaan asukasta pyörätuolilla pienelle lenkille raikasta ilmaa haukkaamaan. Nämä joskus pieniltäkin tuntuvat toiveet voivat olla todella tärkeitä. Monta pientä murhetta on korjattu kuulemisen ihmeellisellä voimalla.

Tämän viikon askareisiin asukkaidemme kanssa on mahtunut mm.Suomi tietovisa useammankin kerran, kotimaisia elokuvia on katsottu, rairuohoa on kylvetty ja paperisia pääsiäismunia on taiteiltu seinille koristeeksi. Taiteilun lomassa humoristinen asukkaamme Hilkka tuumasi, että kun hoitajan hymy on maskin takana piilossa, hän maalaa siveltimellä hoitajalle kauniin hymyn hampaiden kera. Niin hoitajalla sitten oli sininen hymynaama maskin päällä. Tuossakin hetkessä on varmasti ollut monenlaista kuulemista hoitajien taholta asukkaiden puolelle. Maalareiden tunnelma sivusta seuraten oli rauhallinen, mutta iloinen ja nauravainen. Hoitajan hymy maskin takaa on varmasti myös näkynyt.

munat
Pääsiäismaalaukset koristavat seiniä.
Leena sai hiljattain erään hoitajamme tyttäreltä valkoisen kipsitaulun. Hän maalasi sen itse ja esitteli taidonnäytettään iloisena. Uusi taulu koristaa nyt hänen omaa huonettaan.
kukat
kukat
Kukat ovat Leenalle tärkeitä, niitä hän hoitaa omassa huoneessaan. Leena kertoi, että kokee kukkien hoitamisen rentouttavaksi ja ne ovat ilo silmälle. Tässä hänen pelakuu kukkansa, jonka uutta kasvustoa yhdessä ihmeteltiin ja ihailtiin.

Viimeisimmät kuulumiset: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

Itsenäisyysparaati
9.12.2023

Juhlan tuntua

Keskiviikkona pääsimme juhlistamaan Itsenäisyyspäivää, kun Suomi täytti 106-vuotta. Päivä kului mm. paraatia ja linnanjuhlia seuraten.

Perjantaina vietimme suomalaisen musiikin ja Jean Sibeliuksen päivää, jonka kunniaksi pidimme kauneimmat joululaulut- laulutuokion.
Hilkkaa naurattaa
27.11.2023

Arjen iloja

Olemme elelleet Teppolassa viime aikoina meidän näköistä arkea. Hieman pakkaa on sekoittanut korona-aalto, joka on pistäytynyt niin asukkaiden kuin hoitajienkin luona. Alamme onneksi olemaan jo aallon harjan loppupuolella. Onneksi hymymme ei helposti hyydy!