Missä tapahtuu: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

25

syyskuu

2021

Muistiviikko

Tämä viikko on kansainvälinen muistiviikko. Teemana on Hyvää elämää muistiystävällisessä yhteiskunnassa, ja nostamme esiin erityisesti läsnäolon ja läheisyyden merkityksen. Kosketuksen merkitys muistisairaan ihmisen elämässä näkyi tälläkin viikolla. Hellä ja huomioiva kosketus ja aito läsnäolo ovat hoitajan tärkeimpiä ammatillisia taitoja, joita käytämme arjessa jatkuvasti.
Olemme tällä viikolla saaneet vaihtelua ja virkistystä monenlaisilla tuokioilla. Erilaiset peli- ja muistelutuokiot sekä lauluhetket ja ulkoilu ovat ilahduttaneet kaikkia. Muutamat asukkaat ja hoitajat kävivät katsomassa myös Oulunsalon syysmarkkinoiden vilinää.
Lauluhetki

Kosketus on suuri voimavara. Sillä voi välittää läsnäoloa, arvostusta, välittämistä ja monia muita positiivisa tunteita.

Virsipiiri
Virsilaulupiiri keräsi väkeä runsaasti. Laulettiin tuttuja virsiä isoista monisteista. Kanttori Jaakko Rahko kehui ja kiitteli, oli mukava laulaa yhdessä.
Olipa komeaa laulua!
”Komeita oli laulajatkin” totesi siihen Heikki ja hymyili leveästi.
Lulu-koira
Hoitajamme ottaa satunnaisesti Lulu–koiransa mukaan töihin. Koira seuraa omistajaansa tai pötköttelee rauhallisesti sekä asukkaidemme iloksi antautuu myös rapsuteltavaksi. Sirkka pitää paljon eläimistä, hän tutustutti omaa ”löytökoiraansa” Lululle.
Kalakaupoilla
Oulunsalon syysmarkkinoilla oli monenlaista katseltavaa ja ostettavaa.
Kalakojulla meinas tulla valinnanvaikeus, oli niin monenlaista herkkua tarjolla.
Eila halusi ostaa suutarinlohta ja Siiri valitsi lohipihvejä kotiin maisteltavaksi.
Lättykahvit
Siirille maistui lättykahvit kermavaahdolla ja lakkahillolla.
Tulijaiset
Sirkka halusi ostaa rinkeleitä tulijaisiksi. Häntä ihan nauratti, kun hoitajalla oli niin iso pussi markkinakarkkeja.
Lapset markkinoilla
Eila pysähtyi ihastelemaan lasten markkinalöytöjä. Markkinoilla oli myös poniratsastusta lapsille.
Vitsailimme, kävisimmekö kysymässä pääseekö Eila vielä ratsaille.
"Oon minä kyllä joskus ratsastanut, mutta enää en hevosen selkään mene!" topuutteli Eila nauraen.
"Joo kyllä se taitaa 90-vuotta olla se yläikäraja, viime vuonna oisit vielä päässyt ratsaille", vitsaili hoitaja.

Viimeisimmät kuulumiset: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

Kohti pääsiäistä
29.3.2023

Kohti hiljaista viikkoa

Teppolassa laskeudutaan kohti hiljaista viikkoa; Pääsiäisviikkoa. Sen myötä ajatukset ovat jo menneet kohti Pääsiäisen pyhiä, olemme muun muassa laittaneet rai- ja ohraruohot kasvuun. Josko vielä pajunkissoja saataisiin, niin voitaisiin koristella kauniita oksia päiviämme piristämään.
Annikki ja Sirkka
16.3.2023

Väriä elämään

Arkeen olemme saaneet väriä kukkasin ja maalauksin. Eräänä päivänä meitä odottikin pihalla mieluinen yllätys, kujoku oli käynyt tuomassa ulko-ovemme viereen pirteitä narsisseja ruukussa. Asukkaat ottivat narsissit ilolla vastaan. Niistä jos jostakin, saadaan keväistä tunnelmaa. Annikki ja Sirkka ilahtuivat kukista kovasti, tuumailivat kovasti että "ihanaa ihanaa". 
täytekakut
10.3.2023

Omaisten iltapäivä

Parin viime viikon aikana järjestimme jälleen perinteiset omaisten iltapäivät. Viime viikolla kokoonnuimme yhteen Vintin asukkaiden omaisten ja lähteisten kanssa, ja kuluneella viikolla Kammarin sekä Pirtin omaisten ja läheisten kanssa. Yhteensä tilaisuuksissa oli paikalla noin 30 henkeä.
makkaran paistoa
1.3.2023

Kalevalan päivää Teppolan tanhuvilla

Vaka, vanha Sarimoinen hoitajamme iänikuinen työtä kekevi Teppolan mailla, Oulunsalon kankahilla. Vaka, vanha Sarimoinen loitsi tulen, taikoi makkaran, sen tulehen laittavi, taitavasti paistavi. Paistelevi, taiteilevi, kauas savua levittelevi aina Teppolan terasseille hönkäilevi Sarinmoisen loitsinnasta, hoitajan osaonnasta. Jo herkes vesi kielille, odottaville, makkaraa janoaville. Suu hymyssä syötihin, makkaraa makeaa maisteltihin Teppolan tanhuvilla Oulunsalon kankahilla.