Missä tapahtuu: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

25

syyskuu

2021

Muistiviikko

Tämä viikko on kansainvälinen muistiviikko. Teemana on Hyvää elämää muistiystävällisessä yhteiskunnassa, ja nostamme esiin erityisesti läsnäolon ja läheisyyden merkityksen. Kosketuksen merkitys muistisairaan ihmisen elämässä näkyi tälläkin viikolla. Hellä ja huomioiva kosketus ja aito läsnäolo ovat hoitajan tärkeimpiä ammatillisia taitoja, joita käytämme arjessa jatkuvasti.
Olemme tällä viikolla saaneet vaihtelua ja virkistystä monenlaisilla tuokioilla. Erilaiset peli- ja muistelutuokiot sekä lauluhetket ja ulkoilu ovat ilahduttaneet kaikkia. Muutamat asukkaat ja hoitajat kävivät katsomassa myös Oulunsalon syysmarkkinoiden vilinää.
Lauluhetki

Kosketus on suuri voimavara. Sillä voi välittää läsnäoloa, arvostusta, välittämistä ja monia muita positiivisa tunteita.

Virsipiiri
Virsilaulupiiri keräsi väkeä runsaasti. Laulettiin tuttuja virsiä isoista monisteista. Kanttori Jaakko Rahko kehui ja kiitteli, oli mukava laulaa yhdessä.
Olipa komeaa laulua!
”Komeita oli laulajatkin” totesi siihen Heikki ja hymyili leveästi.
Lulu-koira
Hoitajamme ottaa satunnaisesti Lulu–koiransa mukaan töihin. Koira seuraa omistajaansa tai pötköttelee rauhallisesti sekä asukkaidemme iloksi antautuu myös rapsuteltavaksi. Sirkka pitää paljon eläimistä, hän tutustutti omaa ”löytökoiraansa” Lululle.
Kalakaupoilla
Oulunsalon syysmarkkinoilla oli monenlaista katseltavaa ja ostettavaa.
Kalakojulla meinas tulla valinnanvaikeus, oli niin monenlaista herkkua tarjolla.
Eila halusi ostaa suutarinlohta ja Siiri valitsi lohipihvejä kotiin maisteltavaksi.
Lättykahvit
Siirille maistui lättykahvit kermavaahdolla ja lakkahillolla.
Tulijaiset
Sirkka halusi ostaa rinkeleitä tulijaisiksi. Häntä ihan nauratti, kun hoitajalla oli niin iso pussi markkinakarkkeja.
Lapset markkinoilla
Eila pysähtyi ihastelemaan lasten markkinalöytöjä. Markkinoilla oli myös poniratsastusta lapsille.
Vitsailimme, kävisimmekö kysymässä pääseekö Eila vielä ratsaille.
"Oon minä kyllä joskus ratsastanut, mutta enää en hevosen selkään mene!" topuutteli Eila nauraen.
"Joo kyllä se taitaa 90-vuotta olla se yläikäraja, viime vuonna oisit vielä päässyt ratsaille", vitsaili hoitaja.

Viimeisimmät kuulumiset: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

kynttilä
7.11.2022

Pyhäinmiestenpäivän muistelua

Lauantaina 5.11. vietimme jälleen Pyhäinmiesten päivää eli Pyhäinpäivää, jolloin hautausmaat täyttyivät kynttilöistä ja muisteltiin poisnukkuneita läheisiä ja rakkaita. Viikon useampana päivänä kaikki halukkaat asukkaamme pääsivät Oulunsalon hautausmaalle sytyttämään kynttilän. Muistelimme myös lauantaina vuoden aikana kuolleita asukkaitamme. Muistopöydälle tehtiin edesmenneiden asukkaiden nimikyltit ja sytytettiin kynttilä. Hoitaja luki vuoden aikana kuolleiden asukkaiden nimet, laulettiin tuttuja hengellisiä lauluja sekä luettiin Paimenpsalmi.
Nallepäivä
1.11.2022

Kansainvälinen nallepäivä

Kansainvälistä nallepäivää vietettiin 27.10. Silloin myös Teppolassa vierailevat nalle- ja pehmoeläimet saattoivat esittäytyä talomme asukkaille. Nalle pieni nappisilmä toivotti hyvät huomenet heti aamutuimaan aamiaiselle saapuville vanhuksille. Kissa Kirnauskis ja Kalle kani puolestaan juttelivat mukavia ja innostuivat kertomaan vanhoja, suomalaisia eläinsatuja. Hymy oli herkässä ja useampi vanhus oli heti leikissä mukana pilke silmäkulmassa. Nallepäivän ajatuksena oli ilahduttaa vanhuksia ja tuoda hieman leikkimieltä pimeneviin päiviin niin vanhuksille kuin hoitajillekin.
Monilla talomme asukkaista on ollut kotieläimiä ja osalle vanhuksia esim. koira tai kissa on ollut hyvin rakas. Pehmoeläin voi toimia oikean eläimen korvikkeena. Pehmeää koiraa tai kissaa on kiva paijata ja silittää sekä sille voi jutella. Kyllä vanhuskin saa kokea mielihyvää pehmoeläimestä. Se voi muistuttaa lapsuuden tai aikuisuuden lemmikkiä ja varsinkin kun muisti on mennyt ja toimintakyky hiipunut, voi pehmoeläin tuoda turvaa ja iloa elämään.