Missä tapahtuu: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

22

syyskuu

2022

Muistiviikon toimintaa

Meneillään oleva muistiviikko on ollut hoivakoti Teppolassa aktiivinen. Olemme pelanneet muistipelejä, askarrelleet syksyn innoittamana, muistelleet syksyä ja muitakin vuodenaikoja. Lisäksi meillä oli mukava "muistirasti", jolloin asukkaat muistelivat aistejensa avulla. Toimelias viikko kaiken kaikkiaan.
Lehdet
porukka askartelee
Syksynvärejä seinälle. Näistä askarteluista saatiinkin kauniit kuvat seiniä piristämään. Opiskelijan järjestämä virike, josta asukkaat innostuivat.
Allin taulu oli nopeasti valmis, Leena, Sirkka ja Aila väkersivät antaumuksella. Tuula kunnostautui piirtämällä.
värejä
Kauniita värejä. Kuka tunnistaa minkäkin lehden?
hautajaiset
Hoitajan kainaloon on mukava käpertyä, kun tv:ta katsellaan. Kuvassa kunnioitetaan edesmennyttä kuningatar Elisabethia katsomalla tv:sta hänen hautajaisiaan.
hautajaiset 2
Tunnelma on harras. Jokaisella "osastolla" oli syvennytty edesmenneen kuningattaren hautajaisiin.
Muistirastin aikana Hilkka antautui leikkiin ja muisteluun innolla. Kuvassa hän tutkii tarkasti käpyä silmät ummessa ja pohtii että mikäs kädessä oikein on. Kävyksi pian tunnisti. Kuulemma on tyttösenä tehnyt käpylehmiä eräänkin kerran.
Muistirasti oli useampaan osaan jaettu, sillä asukkaat saivat muistella aisteillaan. Oli laulumuistoja musiikkikirjan avulla, tunnustelu ja tuoksuttelu muistoja, sekä kuvista muistelua. Lopuksi jokainen asukas sai makean suklaan suuhunsa. Tunnustelussa ja tuoksuttelussa apuna olivat porkkanat, kävyt, näkkileipä ja erilaiset tuoksut; kaneli, terva ja suopursu. Monet asukkaat innostuivat kokeilemaan ja tuoksuttelemaan. Hyviä tarinoita kuultiin käpylehmien teosta ja porkkanoiden kasvatuksesta.
hilkka
Eevi
Suopursun tuoksu sai Eevin hereille. Ihmeissään hän haisteli, selvästi aistit "valpastuen".
Useimmille suopursun tuoksu toi mieleen metsän. Myös mustikkaa ja minttua arvuuteltiin.
Pentti
Pentti kokeilee, että mitä "taikalaatikko" sisältää. Tunnusteltavat esineet olivat piilossa laatikossa huivin alla, joten tämä toi mukavasti jännitystä muisteluun.
Kanelin tuoksun Pentti yhdisti heti keittiöön, veikkasipa myös teetä purkissa olevan.

Viimeisimmät kuulumiset: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

Annikki ja Sirkka
16.3.2023

Väriä elämään

Arkeen olemme saaneet väriä kukkasin ja maalauksin. Eräänä päivänä meitä odottikin pihalla mieluinen yllätys, kujoku oli käynyt tuomassa ulko-ovemme viereen pirteitä narsisseja ruukussa. Asukkaat ottivat narsissit ilolla vastaan. Niistä jos jostakin, saadaan keväistä tunnelmaa. Annikki ja Sirkka ilahtuivat kukista kovasti, tuumailivat kovasti että "ihanaa ihanaa". 
täytekakut
10.3.2023

Omaisten iltapäivä

Parin viime viikon aikana järjestimme jälleen perinteiset omaisten iltapäivät. Viime viikolla kokoonnuimme yhteen Vintin asukkaiden omaisten ja lähteisten kanssa, ja kuluneella viikolla Kammarin sekä Pirtin omaisten ja läheisten kanssa. Yhteensä tilaisuuksissa oli paikalla noin 30 henkeä.
makkaran paistoa
1.3.2023

Kalevalan päivää Teppolan tanhuvilla

Vaka, vanha Sarimoinen hoitajamme iänikuinen työtä kekevi Teppolan mailla, Oulunsalon kankahilla. Vaka, vanha Sarimoinen loitsi tulen, taikoi makkaran, sen tulehen laittavi, taitavasti paistavi. Paistelevi, taiteilevi, kauas savua levittelevi aina Teppolan terasseille hönkäilevi Sarinmoisen loitsinnasta, hoitajan osaonnasta. Jo herkes vesi kielille, odottaville, makkaraa janoaville. Suu hymyssä syötihin, makkaraa makeaa maisteltihin Teppolan tanhuvilla Oulunsalon kankahilla.