Missä tapahtuu: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

16

kesäkuu

2022

Nuoret vanhustyössä

Tänä kesänä Teppolassa on useita nuoria naisia hoitajina ja osa tutustuu vanhustyöhön kesäsetelin turvin kahden viikon työjaksoissa. Nuoret tuovat raikasta tuulahdusta työyhteisöömme ja kotiimme. Teppolan työyhteisön rikkaus ja voimavara on se, että tiimissä on sekä vankkaa kokemusta ja osaamista että uutta nuorta tietoa. Nuoret opettelevat vanhustyötä yhdessä konkareiden kanssa. 
Kesätytöt

Hoitotyössä on lähihoitajaopiskelijoita, joilla on noin puolet lähihoitajan tutkinnosta suoritettu. Kesäsijaisina meillä on lähihoitajaopiskelijat Henna, Henna-Mari, Anniina, Maisa, Melina, sairaanhoitajaopiskelija Marjukka ja juuri uunituore lähihoitaja Jasmin. Heinäkuussa aloittaa kesätyöt tuore ylioppilas ja lähihoitaja Ulla. Kesäsetelinuoria on meillä kesän aikana kymmenen kahden viikon jaksoissa. Osa näistä nuorista on syksyllä aloittanut lähihoitajaopinnot. Lue alta Hennan ajatuksia vanhustyöstä: 

Kälkäjän Hennan (17-v) ajatuksia vanhustyöstä

Alli lukee kuvakirjaa
”Parasta työssä on asiakkaat ja kohtaamiset erilaisten ja eri taustoista tulevien vanhusten kanssa. Erilaiset elämäntarinat koskettavat. On mukava kuunnella ja oppia vanhempien ja viisaampien ihmisten elämistä. Työpäivän aikana saa lähes poikkeuksetta aina nauraa. Iloa tuo myös se, että saa auttaa apua tarvitsevia, kokee olevansa tärkeä.

Keskustelu vanhustyöstä pyörii liikaa negatiivisten asioiden ympärillä. Tietysti oikeisiin ongelmiin pitää saada ratkaisuja, mutta pitää muistaa, että suurilta osin työ on mukavaa eikä pelkästään ongelmia. Liian negatiivinen puhe voi pitää mahdolliset uudet työntekijät pois alalta.
Olen esimerkiksi itse ollut joskus sitä mieltä etten ikinä voisi tehdä vanhustyötä, koska olin saanut siitä työnä niin negatiivisen kuvan. Olin kuullut liikaa aggressiivisista asukkaista ja jatkuvasta kiireestä. En siitä, että työpäivän aikana voi saada kiitosta niin työkavereilta kuin asukkailtakin tai siitä että työn lomassa oppii paljon uutta elämästä.

Onneksi lähdin opiskelemaan lähihoitajaksi ja uskalsin hypätä tuntemattomaan. Vanhustyö on tosi antoisaa!
Alaa on varmasti tärkeä kehittää tulevaisuutta ajatellen, kun väestö ikääntyy. On tärkeää, että vanhukset saavat hyvää hoitoa mutta myös, että on hyvinvoivia ja ammattitaitoisia hoitajia heitä hoitamassa, nyt ja tulevaisuudessa! ”
Hoivakoti Teppolassa iloitaan näistä nuorista. Heillä on oikea asenne. Ja he ovat sisäistäneet työssään Esperin keskeisen arvon: On ilo kohdat sinut! Hennan ajatuksiin yhtyy useampi nuori, joka on meillä Teppolassa töissä. Nämä nuoret luovat olemassaolollaan valoa vanhustyön tulevaisuuteen.

Viimeisimmät kuulumiset: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

kynttilä
7.11.2022

Pyhäinmiestenpäivän muistelua

Lauantaina 5.11. vietimme jälleen Pyhäinmiesten päivää eli Pyhäinpäivää, jolloin hautausmaat täyttyivät kynttilöistä ja muisteltiin poisnukkuneita läheisiä ja rakkaita. Viikon useampana päivänä kaikki halukkaat asukkaamme pääsivät Oulunsalon hautausmaalle sytyttämään kynttilän. Muistelimme myös lauantaina vuoden aikana kuolleita asukkaitamme. Muistopöydälle tehtiin edesmenneiden asukkaiden nimikyltit ja sytytettiin kynttilä. Hoitaja luki vuoden aikana kuolleiden asukkaiden nimet, laulettiin tuttuja hengellisiä lauluja sekä luettiin Paimenpsalmi.
Nallepäivä
1.11.2022

Kansainvälinen nallepäivä

Kansainvälistä nallepäivää vietettiin 27.10. Silloin myös Teppolassa vierailevat nalle- ja pehmoeläimet saattoivat esittäytyä talomme asukkaille. Nalle pieni nappisilmä toivotti hyvät huomenet heti aamutuimaan aamiaiselle saapuville vanhuksille. Kissa Kirnauskis ja Kalle kani puolestaan juttelivat mukavia ja innostuivat kertomaan vanhoja, suomalaisia eläinsatuja. Hymy oli herkässä ja useampi vanhus oli heti leikissä mukana pilke silmäkulmassa. Nallepäivän ajatuksena oli ilahduttaa vanhuksia ja tuoda hieman leikkimieltä pimeneviin päiviin niin vanhuksille kuin hoitajillekin.
Monilla talomme asukkaista on ollut kotieläimiä ja osalle vanhuksia esim. koira tai kissa on ollut hyvin rakas. Pehmoeläin voi toimia oikean eläimen korvikkeena. Pehmeää koiraa tai kissaa on kiva paijata ja silittää sekä sille voi jutella. Kyllä vanhuskin saa kokea mielihyvää pehmoeläimestä. Se voi muistuttaa lapsuuden tai aikuisuuden lemmikkiä ja varsinkin kun muisti on mennyt ja toimintakyky hiipunut, voi pehmoeläin tuoda turvaa ja iloa elämään.