Missä tapahtuu: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

16

kesäkuu

2022

Nuoret vanhustyössä

Tänä kesänä Teppolassa on useita nuoria naisia hoitajina ja osa tutustuu vanhustyöhön kesäsetelin turvin kahden viikon työjaksoissa. Nuoret tuovat raikasta tuulahdusta työyhteisöömme ja kotiimme. Teppolan työyhteisön rikkaus ja voimavara on se, että tiimissä on sekä vankkaa kokemusta ja osaamista että uutta nuorta tietoa. Nuoret opettelevat vanhustyötä yhdessä konkareiden kanssa. 
Kesätytöt

Hoitotyössä on lähihoitajaopiskelijoita, joilla on noin puolet lähihoitajan tutkinnosta suoritettu. Kesäsijaisina meillä on lähihoitajaopiskelijat Henna, Henna-Mari, Anniina, Maisa, Melina, sairaanhoitajaopiskelija Marjukka ja juuri uunituore lähihoitaja Jasmin. Heinäkuussa aloittaa kesätyöt tuore ylioppilas ja lähihoitaja Ulla. Kesäsetelinuoria on meillä kesän aikana kymmenen kahden viikon jaksoissa. Osa näistä nuorista on syksyllä aloittanut lähihoitajaopinnot. Lue alta Hennan ajatuksia vanhustyöstä: 

Kälkäjän Hennan (17-v) ajatuksia vanhustyöstä

Alli lukee kuvakirjaa
”Parasta työssä on asiakkaat ja kohtaamiset erilaisten ja eri taustoista tulevien vanhusten kanssa. Erilaiset elämäntarinat koskettavat. On mukava kuunnella ja oppia vanhempien ja viisaampien ihmisten elämistä. Työpäivän aikana saa lähes poikkeuksetta aina nauraa. Iloa tuo myös se, että saa auttaa apua tarvitsevia, kokee olevansa tärkeä.

Keskustelu vanhustyöstä pyörii liikaa negatiivisten asioiden ympärillä. Tietysti oikeisiin ongelmiin pitää saada ratkaisuja, mutta pitää muistaa, että suurilta osin työ on mukavaa eikä pelkästään ongelmia. Liian negatiivinen puhe voi pitää mahdolliset uudet työntekijät pois alalta.
Olen esimerkiksi itse ollut joskus sitä mieltä etten ikinä voisi tehdä vanhustyötä, koska olin saanut siitä työnä niin negatiivisen kuvan. Olin kuullut liikaa aggressiivisista asukkaista ja jatkuvasta kiireestä. En siitä, että työpäivän aikana voi saada kiitosta niin työkavereilta kuin asukkailtakin tai siitä että työn lomassa oppii paljon uutta elämästä.

Onneksi lähdin opiskelemaan lähihoitajaksi ja uskalsin hypätä tuntemattomaan. Vanhustyö on tosi antoisaa!
Alaa on varmasti tärkeä kehittää tulevaisuutta ajatellen, kun väestö ikääntyy. On tärkeää, että vanhukset saavat hyvää hoitoa mutta myös, että on hyvinvoivia ja ammattitaitoisia hoitajia heitä hoitamassa, nyt ja tulevaisuudessa! ”
Hoivakoti Teppolassa iloitaan näistä nuorista. Heillä on oikea asenne. Ja he ovat sisäistäneet työssään Esperin keskeisen arvon: On ilo kohdat sinut! Hennan ajatuksiin yhtyy useampi nuori, joka on meillä Teppolassa töissä. Nämä nuoret luovat olemassaolollaan valoa vanhustyön tulevaisuuteen.

Viimeisimmät kuulumiset: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

Annikki ja Sirkka
16.3.2023

Väriä elämään

Arkeen olemme saaneet väriä kukkasin ja maalauksin. Eräänä päivänä meitä odottikin pihalla mieluinen yllätys, kujoku oli käynyt tuomassa ulko-ovemme viereen pirteitä narsisseja ruukussa. Asukkaat ottivat narsissit ilolla vastaan. Niistä jos jostakin, saadaan keväistä tunnelmaa. Annikki ja Sirkka ilahtuivat kukista kovasti, tuumailivat kovasti että "ihanaa ihanaa". 
täytekakut
10.3.2023

Omaisten iltapäivä

Parin viime viikon aikana järjestimme jälleen perinteiset omaisten iltapäivät. Viime viikolla kokoonnuimme yhteen Vintin asukkaiden omaisten ja lähteisten kanssa, ja kuluneella viikolla Kammarin sekä Pirtin omaisten ja läheisten kanssa. Yhteensä tilaisuuksissa oli paikalla noin 30 henkeä.
makkaran paistoa
1.3.2023

Kalevalan päivää Teppolan tanhuvilla

Vaka, vanha Sarimoinen hoitajamme iänikuinen työtä kekevi Teppolan mailla, Oulunsalon kankahilla. Vaka, vanha Sarimoinen loitsi tulen, taikoi makkaran, sen tulehen laittavi, taitavasti paistavi. Paistelevi, taiteilevi, kauas savua levittelevi aina Teppolan terasseille hönkäilevi Sarinmoisen loitsinnasta, hoitajan osaonnasta. Jo herkes vesi kielille, odottaville, makkaraa janoaville. Suu hymyssä syötihin, makkaraa makeaa maisteltihin Teppolan tanhuvilla Oulunsalon kankahilla.