Missä tapahtuu: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

23

maaliskuu

2023

Onni asuu arjessa

Maanantaina 20.3 vietettiin Onnellisuuden päivää. Hoivakoti Teppolassa onnellisuusteema oli läsnä pitkin viikkoa. Tulimmekin siihen tulokseen, että "onni asuu arjessa, sen pienissä ja ihanissa hetkissä".
A ja A

Arjen onni vaikuttaa ilmenevän ripauksina pitkin päivää meillä täällä hoivakoti Teppolassa. Milloin se on uusi, ihana ystävä ja juttelutuokio yhdessä, milloin se on nautinnollinen, onnistunut saunareissu. Toiselle onnea tuo herkullinen kahvitteluhetki, toinen taas iloitsee ja löytää onnensa mukavasta jumppahetkestä.

Viikolla pelattiin pallojumppaa; "onnenpalloa", jolloin asukkaat saivat vuorollaan kertoa omista, onnea tuovista asioistaan. Hoitajalla tosin oli kirjaimellisesti jumpan aluksi pallo hukassa. Jumppa aloiteltiin isolla, valkoisella ja pehmeällä lankarullalla. Toimiva kapistus oli sekin, mutta parhaat pelit saatiin kun toinen hoitaja löysi oikean pallon, jolla jatkaa peliä.

 

Pörri
Kuvassa nukkuu eräs, joka on saanut hiljattain vakipaikan täältä meidän hoivakodista. Hän on corgi-pentu nimeltään Pörri. Pörri on erään hoitajamme koira. Asukkaat ottavat iloisesti vastaan pienen, pehmeän koiranpennun, kun se taapertaa pitkin Teppolan käytäviä. Sitä saa silittää, ja sen kanssa saa "höpsöttää". Välillä Pörri ottaa tirsat rauhallisessa paikassa, sitten jaksaa taas. "Emäntänsä" kanssa Pörri viettää yhteiset vaapapäivät, tulee taas välillä ilahduttamaan asukkaita.
yläkerran poppoo
"Tässä me rollat rivissä istutaan", tuumailivat yläkerran rouvat, kun eräänä päivänä oli rauhallinen elokuvahetki. Kotimaiset elokuvat ovat suosiossa, onnea on rauhoittua niiden äärelle.
palloilua
Tässä pelataan "onnellisuuspalloa". Hilkka, Leena ja Annikki innostuivat pallottelusta kovasti. Pallottelun ideana oli se, että kuka vuorollaan pallon kiinni saa, saa kertoa mielensä mukaan jonkin mukavan asian, jonka kokee tuovan itselleen onnea. Tärkeitä asioita tuli liuta; hyvä terveys, turvallisuus, omat lapset, ystävät, yllätykset ja hauskanpito. Myös porukassa "pallottelu" koettiin onnea tuovaksi asiaksi.
Sirkka
Onnea on myös "pikkuiset", joita saa hoitaa ja hoivata, meinasi Sirkka. Hänellä oli "hoitolapsi" kainalossa pallojumpan ajan, mutta palloa pystyi siltä ottamaan hyvin kiinni ja heittämään. Tosin ennen pallojumppaa Sirkkaa hieman väsytti ja hän tuumasi "nukkuvansa yhdellä silmällä", kun torkahti sohvalla istuessaan. Jumppa ja yhteinen hetki virkistivät.
Sirpa innostui heittämään "onnenpalloa" niin paljon, että hän halusi nousta seisomaan palloa heittääkseen. Hoitaja "nappasi" vyötäröstä kiinni ja tuki Sirpaa, jotta heitto onnistui turvallisesti.
Sirpa
Elsa ja Ulla
Myös hoitajilla on ollut onnenhetkiä. Kun hoidettava, hiljainen asukas ottaa napakasti ja luottavaisesti kädestä kiinni, katsoo rehellisillä silmillään, vienosti hymyillen hoitajaa, kokee hoitaja tekevänsä oikein, tekevänsä hyvää.
Myös se hetki, kun hoitaja menee aamulla avustamaan iäkästä, lähemmäs satavuotiasta asukasta, ja asukas iloitsee tutun, turvallisen hoitajan tulosta paikalle niin että haluaa halata hoitajaa, on hoitajalle arvokas. Kun muistisairas asukas vielä tuumaa iloisesti että "minusta tuntuu että me ollaan aika tuttuja, oot tainnu hoitaa minua ennenkin", ollaan onnen juurilla hoitajan näkökulmasta.

Viimeisimmät kuulumiset: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

Britakakku
25.5.2023

Kesäkauden avajaiset

Taas on tullut se aika vuodesta, jolloin hoitajat kirmaavat kesälomille kukin vuorollaan ja kesäsijaiset saapuvat. Iloinen puheensorina kaikui salissa ja aurinkokin alkoi loistaa läsnäolollaan. Istuimme hetkeksi alas ja nautimme suussasulavaa Britakakkua, jonka loihti hoitajamme Marja. Samalla kun juhlistimme kesäkauden avajaisia toivotimme hoiva-avustaja Johannalle menestystä uusiin tuuliin. "Paras työporukka ikinä ja ihanat asukkaat. Haikein mielin laitan oven kiinni takanani. Tulen teitä tänne tervehtimään joku kerta" toteaa Johanna. Ja vielä....Positiivisuus on tarttuvaa, se leviää jo, kun näet sitä.
Ulkolauluja
11.5.2023

Mielekästä arkea

Yhdessä tekemistä, kaikki on tyytyväisiä, juttelemista, sellaista niin kuin täällä on. Muun muassa nämä asiat nousivat esille kun keskustelimme asukkaiden kanssa siitä, minkälaista on mielekäs arki. Tälläkin viikolla olemme saaneet nauttia mielekkäästä arjesta.