Missä tapahtuu: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

22

huhtikuu

2022

Ponivoimia Teppolassa!

Meillä täällä hoivakoti Teppolassa asustaa useamman vanhan hevosmiehen joukko. Heidän puheistaan intoutuen päätimme, että pyydämme meille tänne ponikaverin arkeamme piristämään. Viimein se päivä koitti, ja silkkiturpainen poniystävä teki itsensä tykö pirttiimme.
kansikuva

Pitkin mennyttä talvea olemme saaneet kuulla, kuinka muutamat entiset hevosmiehet ovat muistelleet vanhoja hevosmuistojaan. Muistot ja kokemukset ovat olleet rakkaita,  niitä on kerrottu ja muisteltu eläytyen ja hymyssä suin. Tästä innostuen päätimme jo talvella, että mehän etsimme "kaveriponin" meille kyläilemään. Viimein saimme vieraaksemme shetlanninponi Sydänmaan Toivon, tutummin Topin. Tämä hurmaava, viileä herrasmies tuli sisälle taloon saakka kyläilemään omistajansa avustamana. Hoivakodin asukkaat olivat kokoontuneet sankoin joukoin alakerran toiseen päiväsaliin ponivierasta odottamaan. Porkkanoita ja kuivia leipiä jaettiin halukkaille käteen, jotta voivat tarjota makupalan vierailijalle. Viimein Topi tepsutteli perille, ja voi niitä asukkaiden ilmeitä ja ihmetyksiä oikean, karvaisen ja silkkiturpaisen ponin kopsutellessa paikalle. Topi sai ansaitun suosionsa, reilusti rapsutuksia ja herkkuja. Päiväsalin lisäksi Topi kiersi omistajansa ja hoitajan johdolla niitä asukashuoneita, joiden asukkaat olivat vuoteessa levolla. Näin jokainen halukas sai mahdollisuuden tutustua uuteen eläinystävään.

Topi oli kaiken kaikkiaan mieluinen vieras. Vielä iltapalan aikana kuulin, kuinka hevosmiehemme Reijo ja Pentti muistelivat mennyttä päivää. Jälleenhän ne jutut rönsysivät myös niihin vanhoihin hevosmuistoihin; "kyllä hevosella on hyvä näkö. Muistan miten sitä pienenä poikana illalla ajettiin metästä kottiin, niin osasi se hevonen aina oikian reitin löytää perille asti". Kirvoittipa hevosvierailu Seijankin mieleen muistoja; hän kertoi että heillä oli lapsuudenkodissa ollut tummaruunikko suomenhevonen. Loppukesästä heinätöiden aikaan oli kuulemma hevosen selkään päässyt, kun oli pelloilta kotia kohti menty. Näiden uusien ja vanhojen muistojen myötä jäämme odottamaan ja pohtimaan jo seuraavaa ponivierailua, jos Topi vaikka toistekin tulisi meitä ilahduttamaan.

Itse viileys ja komeus; Sydänmaan Toivo, tutummin Topi. Hän sulatti kaikkien sydämet.
topi
topi ja naiset
Kaarina tarjosi Topille porkkanaa; "minä yritin antaa sille sitä porkkanaa, ja se vaan työnsi sitä minulle takaisin". Suorasukaiseen tyyliinsä Kaarina tuumasi vielä, että "sitten minä vaan työnsin sen sille kurkkuun".

Viimeisimmät kuulumiset: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

Kohti pääsiäistä
29.3.2023

Kohti hiljaista viikkoa

Teppolassa laskeudutaan kohti hiljaista viikkoa; Pääsiäisviikkoa. Sen myötä ajatukset ovat jo menneet kohti Pääsiäisen pyhiä, olemme muun muassa laittaneet rai- ja ohraruohot kasvuun. Josko vielä pajunkissoja saataisiin, niin voitaisiin koristella kauniita oksia päiviämme piristämään.
Annikki ja Sirkka
16.3.2023

Väriä elämään

Arkeen olemme saaneet väriä kukkasin ja maalauksin. Eräänä päivänä meitä odottikin pihalla mieluinen yllätys, kujoku oli käynyt tuomassa ulko-ovemme viereen pirteitä narsisseja ruukussa. Asukkaat ottivat narsissit ilolla vastaan. Niistä jos jostakin, saadaan keväistä tunnelmaa. Annikki ja Sirkka ilahtuivat kukista kovasti, tuumailivat kovasti että "ihanaa ihanaa". 
täytekakut
10.3.2023

Omaisten iltapäivä

Parin viime viikon aikana järjestimme jälleen perinteiset omaisten iltapäivät. Viime viikolla kokoonnuimme yhteen Vintin asukkaiden omaisten ja lähteisten kanssa, ja kuluneella viikolla Kammarin sekä Pirtin omaisten ja läheisten kanssa. Yhteensä tilaisuuksissa oli paikalla noin 30 henkeä.
makkaran paistoa
1.3.2023

Kalevalan päivää Teppolan tanhuvilla

Vaka, vanha Sarimoinen hoitajamme iänikuinen työtä kekevi Teppolan mailla, Oulunsalon kankahilla. Vaka, vanha Sarimoinen loitsi tulen, taikoi makkaran, sen tulehen laittavi, taitavasti paistavi. Paistelevi, taiteilevi, kauas savua levittelevi aina Teppolan terasseille hönkäilevi Sarinmoisen loitsinnasta, hoitajan osaonnasta. Jo herkes vesi kielille, odottaville, makkaraa janoaville. Suu hymyssä syötihin, makkaraa makeaa maisteltihin Teppolan tanhuvilla Oulunsalon kankahilla.