Missä tapahtuu: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

7

marraskuu

2022

Pyhäinmiestenpäivän muistelua

Lauantaina 5.11. vietimme jälleen Pyhäinmiesten päivää eli Pyhäinpäivää, jolloin hautausmaat täyttyivät kynttilöistä ja muisteltiin poisnukkuneita läheisiä ja rakkaita. Viikon useampana päivänä kaikki halukkaat asukkaamme pääsivät Oulunsalon hautausmaalle sytyttämään kynttilän. Muistelimme myös lauantaina vuoden aikana kuolleita asukkaitamme. Muistopöydälle tehtiin edesmenneiden asukkaiden nimikyltit ja sytytettiin kynttilä. Hoitaja luki vuoden aikana kuolleiden asukkaiden nimet, laulettiin tuttuja hengellisiä lauluja sekä luettiin Paimenpsalmi.
kynttilä
Kiitos kaikesta rakkaani" - Eila miehensä haudalla.
haudalla
Muistaminen ja kaipaaminen pitää edesmenneet rakkaamme lähellä. Perinteisiä suru- ja muistamisrituaaleja ovat kynttilän sytyttäminen haudalla käynnin lisäksi. On tärkeää mahdollistaa tämä kaikille halukkaille. Samalla me toivomme, että meitäkin muistellaan lämmöllä, kun aikamme jättää.
Vanhuksillamme elettyä elämää on takana päin. Vanhemmat ovat kuolleet, puoliso tai lapsi/ lapsia on kuollut ja ihan varmasti myös ystäviä. Liian aikaisin kuollut läheinen voi tuntua kipuna ja suruna vieläkin ja kaipaus voi olla voimakas, vaikka tapahtuma ei niin tuore enää olisikaan. Vanhuksen elämänhistorian tunteminen on mm. tämän vuoksi tärkeää, jotta me hoitajat ymmärtäisimme ja pystyisimme häntä tukemaan surussaan.
kirkossa
Tiistaina "törmäsimme" haudalla suntio-opiskelijaan, joka avasi meille Oulunsalon kirkon ovet ja pääsimme käymään kirkossa sisällä. Suntio kertoi meille tarinoita kirkon koristeista.
Vaivaisukko
Oulunsalon kirkon oven vieressä seisoo vaivaisukko. Se ei ole siinä seissyt montaa vuotta. Kaarina muisteli, että sen olisi veistänyt joku pappi ja sitä sitten suntiolta kysymään. Oulunsalon kirkkoherra Satomaa oli sen itse siihen veistänyt. Haukiputaalla vaivaisukolla oli kerätty rahaa seurakuntalaisilta, kun monikaan ei koronanpelossa uskaltautunut tulemaan kirkkoon, joten kirkkoherra toi idean Oulunsaloon ja siinä se nyt patsastelee.
Muistopöytä
Me Teppolassa haluamme kunnioittaa poisnukkuneita vanhuksiamme Pyhäinpäivän muistopöydällä ja osoittaa näin täällä eläville asukkaillemme, että he ovat tärkeitä ja myös heidän muistoaan kunnioitetaan, kun aika heistä jättää. Vuoden aikan Pyhäinpäivästä Pyhäinpäivään kodissamme kuoli 21 asukasta.

Viimeisimmät kuulumiset: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

iloiset ilmeet
3.2.2023

Kasvojumppaa

Alkuviikosta jumpattiin jälleen. Fysioterapeutti Hanna aloitti kasvojumpalla. Jokainen jumppaaja sai värikkään rinkulan, jonka takaa sai irvistellä tai väänneĺlä naamaansa tunnetilasta toiseen. Eihän sitä voinut nauramatta katsella ja ei tainnut pokat pitää jumppaajillakaan. Kun mielenkiinto oli herätelty, tehtiin rinkulan avulla kaikenlaisia liikkeitä ja venytyksiä, ajettiimpa välillä autoakin rinkulan taipuessa ralliratiksi. Kyllä oli iloisia ilmeitä jumppaajilla tuokion lopuksi.
Ennustaja
2.1.2023

Uuden vuoden taikoja ja ennustuksia

Uusi vuosi on perinteisesti ennustusten ja lupausten aikaa. Saimmekin yllättäen vieraaksi ennustajaeukko Armiidan uuden vuoden vastaanottajaisiin. Tunnelma oli tiivis ja jännittynyt. Halukkaat saivat osallistua ennustukseen nostamalla kortin, josta Armiida ennusti heille tulevaa vuotta 2023. Armiidalla on selvännäkijän lahja, sillä hän tiesi kaikista asukkaista jotain mm. harrastuksista ja mieluisista arkipuuhista. Kristalllipallo kertoi, että talossa juhlittiin 90 - vuotissyntymäpäiviä. "Tämähän on jännittävää" supisi Aino vieressä istuvalle Pentille.