Missä tapahtuu: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

21

lokakuu

2022

Tarinat kasvojen takana

Hoivakoti Teppolassa asuu 45 ikäihmistä, joista jokainen on oma, yksilöllinen persoonansa. Jokaisella asukkaalla on takana elettyä elämää ja omat mielenkiinnon kohteet, jotka näkyvät yhä vielä tänäkin päivänä heidän elämässään ja arjessaan.
Kaarina ulkona

Monia hoitajia kiinnostaa asukkaiden eletty elämä, joka hoidettavan asukkaan taustalla vaikuttaa. Näitä elettyjä elämiä, taustalla vaikuttavia vanhoja harrastuksia ja mielenkiinnon kohteita on hyvä muistaa hyödyntää arjessa. Ne voivat toimia hyvinä voimavaratekijöinä asukkaillemme.

Torstaina aurinkoinen Kaarina innostui ulkoilemaan. Hän toimi hoitajan apuna postityttönä, vieden hoivakodin lähtevät postit läheisen kaupan pihalle postilaatikkoon. Matkalla Kaarina kertoi elämästään ja harrastuksistaan. Kädessä Kaarinalla oli kauniit lapaset, joita hän ihaili. Kaarina muisteli, että oli aikoinaan nuorena tyttönä kutonut tähtikuvioiset lapaset, jotka oli aikanaan pitänyt niin hyväksi, että ne olivat puhki kuluneet.

Perjantaina hoitaja piti asukkaillemme säännöllisesti pidettävän asukaspalaverin. Asukaspalaveri on väylä, jossa asukkaamme saavat äänensä kuuluviin. Siellä kuullaan asukkaita mm.mieliruokien ja viriketoiveiden suhteen. Tämän viikon palaverissa tuli esille, että asukkaamme toivovat ruuaksi poronkäristystä ja perunamuusia, "limppisoppaa" ja hernekeittoa pannukakun kera. Tuumasipa eräs asukas, että "mikä vaan käy, kunhan on lämmintä". Viriketoiveeksi asukkaat toivoivat lukemista, eläinvieraita, ulkoilua ja kirjeiden kirjoittamista. Näitä kaikkia pyrimme järjestämään parhaamme mukaan. Asukaspalaverissa voi tuoda esille myös muitakin mielen päällä olevia asioita, esimerkiksi palautetta hoidonlaadusta.

80v porukka
Mitäs me kasikymppiset? Tämä ihana porukka on juhlinut tällä viikolla 80v syntymäpäiviään. Huumorintajua kasikymppisillä riittää, sillä kun hoitaja kehotti sankarit kuvaan ja tuumasi että "kokeillaan ottaa hyvä kuva", niin siihen virkeä Pentti tuumasi, että "onnistuuhan se hyvä kuva kun on hyvät kuvattavat". Kuvan jälkeen porukka suuntasi ansaitusti pullakahville.
Reijo ja Lea
Aamulla varhain lähti reipas Reijo sairaanhoitajan avuksi hakemaan hoitotarvikkeita läheisestä terveyskeskuksesta. Mikäs tavaroita kuskatessa, kun kaksi "kuoma-autoa" hoitaa homman. Samalla sai mukavasti raikasta ilmaa ja jutustella päällimmäiset kuulumiset.
Iloinen Atte esitteli hoitajalle omaa kaappikelloaan. Hän onkin ollut taitava ja innokas käsitöiden tekijä. Kuvassa näkyvän kaappikellonkin hän on tehnyt alusta loppuun itse. Kellon kyljessä on kukkakuvio, jonka Atte on myös maalannut aikoinaan itse. Yhä vieläkin näkyy Aten into käsitöihin, sillä hiljattain hän maalasi komeat kuuset, kun opiskelija piti viriketuokiona maalaushetken.
Atte ja kello
Kukkamaalaus
Taiteilua ja käsitöitä on hyvä harrastaa silloin, kun kelit ovat sateisia ja viileämpiä. Teppolassa asuu monta kädentaidoista innostuvaa asukasta, joille pyrimme tarjoamaan virikkeeksi mm.maalaushetkiä.

Viimeisimmät kuulumiset: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

iloiset ilmeet
3.2.2023

Kasvojumppaa

Alkuviikosta jumpattiin jälleen. Fysioterapeutti Hanna aloitti kasvojumpalla. Jokainen jumppaaja sai värikkään rinkulan, jonka takaa sai irvistellä tai väänneĺlä naamaansa tunnetilasta toiseen. Eihän sitä voinut nauramatta katsella ja ei tainnut pokat pitää jumppaajillakaan. Kun mielenkiinto oli herätelty, tehtiin rinkulan avulla kaikenlaisia liikkeitä ja venytyksiä, ajettiimpa välillä autoakin rinkulan taipuessa ralliratiksi. Kyllä oli iloisia ilmeitä jumppaajilla tuokion lopuksi.
Ennustaja
2.1.2023

Uuden vuoden taikoja ja ennustuksia

Uusi vuosi on perinteisesti ennustusten ja lupausten aikaa. Saimmekin yllättäen vieraaksi ennustajaeukko Armiidan uuden vuoden vastaanottajaisiin. Tunnelma oli tiivis ja jännittynyt. Halukkaat saivat osallistua ennustukseen nostamalla kortin, josta Armiida ennusti heille tulevaa vuotta 2023. Armiidalla on selvännäkijän lahja, sillä hän tiesi kaikista asukkaista jotain mm. harrastuksista ja mieluisista arkipuuhista. Kristalllipallo kertoi, että talossa juhlittiin 90 - vuotissyntymäpäiviä. "Tämähän on jännittävää" supisi Aino vieressä istuvalle Pentille.