Missä tapahtuu: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

18

elokuu

2022

Toiminnallista arkea Teppolassa

Palaamme tänään ajassa hieman taaksepäin ja muistelemme viime viikkoa. Hyvät kelit saivat meidät täällä hoivakoti Teppolassa rantautumaan ulos viime viikolla useampaan otteeseen. Lisäksi musiikin tärkeys arjessamme on korostunut.
mustikoita

Ulkoiluniloja riittää hyvillä keleillä. Viime viikolla pääsimme muutamien asukkaidemme kanssa läheiseen metsään poimimaan mustikoita ja vadelmia sen verran, että asukkaat saivat suut makiaksi ja "kesänmakuja" hieman suuhun. Teppolan sijainti on varsin hyvä, sillä lähimetsä on aivan kävelymatkan päässä. Metsäretken tiimellyksessä hoitajat kyselivät jalan kulkevalta Raimolta, että jaksaako hän kävellä hyvin. Raimo katsahti hoitajiin pilke silmäkulmassa ja tuumasi että "jaksan hyvin kävellä, mutta tätä en taida jaksaa kantaa". Raimolla oli kädessään pieni kimppu mustikanvarpuja joissa komeili tuoreita mustikoita, ja hän "heristeli" kimppua ja vitsaili että se olisi muka liian painava. Kaikkia nauratti ja hoitajat ymmärsivät samantien Raimon vitsailevan. Kyllä luonto saa hyvälle tuulelle. Samaisena päivänä talon naisporukka kävi ulkona hoitajien johdolla ihailemassa talon takapihan kukkia ja lähimetsän sieniäkin ihasteltiin. Kyllä kaikenlaista kivaa löytyy, kun lähdetään ovista ulos. 

Sittemmin saimme viettää mukavaa iltapäivää ulkona hoivakodin terassilla ja takapihalla. Kiitos taitavalle keittiötyöntekijällemme, kun hän loihti makoisan vohvelitaikinan. Pari hoitajaa paisteli asukkaille vohveleita terassin kuppeessa samalla, kun sankka joukko asukkaita istui aurinkoista iltapäivää ihailemassa ulkona. Nasevista kommenteistaan tunnettu Hilkka mummomme ei jäänyt hiljaiseksi taaskaan, vaan kiitteli kovasti kun "hoitajat nuiden soppakauhojen kanssa tuossa heiluvat ja hääräävät". Vohveleiden valmistuessa laitoimme lauluksi ja lauloimme kaiuttimesta kuuluvan musiikin mukana ikivihreitä säveliä.

Myös Anni Näyhä kävi laulattamassa asukkaita viime keskiviikkona. Lauluja hän säesti kitarallaan. Varjakan laulukin laulettiin, vaikka Anni ei sitä entuudestaan tuntenut. Hyvin nopeasti hän sen oppi ja säesti taitavasti kitarallaan. Samaisena iltapäivänä kävi myös niin, että eräs hoitajamme löysi töihin tullessaan läheiseltä kadulta siilinpoikasen. Hoitaja pelasti siilinpoikasen pois tieltä autojen ja mopojen jaloista. Palastusretki tapahtui läpi hoivakodin, ja siinä samalla saivat asukkaat katsella ja ihailla suloista siilinpoikasta. Olisiko emo tämän siilinpoikasen jo vieroittanut, sillä kuulemma siilit vieroittavat poikasiaan syksyllä. Niin pääsi siili turvallisille vesille loppuviimein. 

Erään asukkaamme omaisen kanssa juttelimme viime viikolla musiikin tärkeydestä muistisairaille ja ikäihmisille. Omainen kertoi lukeneensa lehtijutun, jossa kerrottiin kuinka muistisairaat saattavat muistaa vanhojen laulujen sanoja, vaikka muuten eivät enää juuri muistaisikaan tai puhuisikaan. Tämä onkin aivan totta, olemme huomanneet saman täällä Teppolassa. Omainen oli varsin ilahtunut kun kerroimme siitä, kuinka paljon mekin käytämme arjessamme musiikkia virikkeenä ja myös ihan vain taustalla tunnelmaa tuomassa. Kävihän myös Oulun sinfonia meille esiintymässä viime tiistaina.

Eeva ja kukat
Värit ovat kohdillaan sekä kukissa että Eevan vaatteissa.
Myös Siiri ilahtui kukista. Kukkia poimittiin sisälle asti kimppuihin.
Siiri ja kukat
Raimo
Luonto saa hyvälle mielelle. :) Raimo jaksoi vitsailla ulkoilun lomassa.
Anni ja siili
Pelastettu siili sai ihailua osakseen.
Siil
Luonto ja eläimet ovat asukkaillemme tärkeitä.
Ulkosalla vohvelikahvit maistuu.
vohvelit

Viimeisimmät kuulumiset: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

Kohti pääsiäistä
29.3.2023

Kohti hiljaista viikkoa

Teppolassa laskeudutaan kohti hiljaista viikkoa; Pääsiäisviikkoa. Sen myötä ajatukset ovat jo menneet kohti Pääsiäisen pyhiä, olemme muun muassa laittaneet rai- ja ohraruohot kasvuun. Josko vielä pajunkissoja saataisiin, niin voitaisiin koristella kauniita oksia päiviämme piristämään.
Annikki ja Sirkka
16.3.2023

Väriä elämään

Arkeen olemme saaneet väriä kukkasin ja maalauksin. Eräänä päivänä meitä odottikin pihalla mieluinen yllätys, kujoku oli käynyt tuomassa ulko-ovemme viereen pirteitä narsisseja ruukussa. Asukkaat ottivat narsissit ilolla vastaan. Niistä jos jostakin, saadaan keväistä tunnelmaa. Annikki ja Sirkka ilahtuivat kukista kovasti, tuumailivat kovasti että "ihanaa ihanaa". 
täytekakut
10.3.2023

Omaisten iltapäivä

Parin viime viikon aikana järjestimme jälleen perinteiset omaisten iltapäivät. Viime viikolla kokoonnuimme yhteen Vintin asukkaiden omaisten ja lähteisten kanssa, ja kuluneella viikolla Kammarin sekä Pirtin omaisten ja läheisten kanssa. Yhteensä tilaisuuksissa oli paikalla noin 30 henkeä.
makkaran paistoa
1.3.2023

Kalevalan päivää Teppolan tanhuvilla

Vaka, vanha Sarimoinen hoitajamme iänikuinen työtä kekevi Teppolan mailla, Oulunsalon kankahilla. Vaka, vanha Sarimoinen loitsi tulen, taikoi makkaran, sen tulehen laittavi, taitavasti paistavi. Paistelevi, taiteilevi, kauas savua levittelevi aina Teppolan terasseille hönkäilevi Sarinmoisen loitsinnasta, hoitajan osaonnasta. Jo herkes vesi kielille, odottaville, makkaraa janoaville. Suu hymyssä syötihin, makkaraa makeaa maisteltihin Teppolan tanhuvilla Oulunsalon kankahilla.