Missä tapahtuu: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

18

elokuu

2022

Toiminnallista arkea Teppolassa

Palaamme tänään ajassa hieman taaksepäin ja muistelemme viime viikkoa. Hyvät kelit saivat meidät täällä hoivakoti Teppolassa rantautumaan ulos viime viikolla useampaan otteeseen. Lisäksi musiikin tärkeys arjessamme on korostunut.
mustikoita

Ulkoiluniloja riittää hyvillä keleillä. Viime viikolla pääsimme muutamien asukkaidemme kanssa läheiseen metsään poimimaan mustikoita ja vadelmia sen verran, että asukkaat saivat suut makiaksi ja "kesänmakuja" hieman suuhun. Teppolan sijainti on varsin hyvä, sillä lähimetsä on aivan kävelymatkan päässä. Metsäretken tiimellyksessä hoitajat kyselivät jalan kulkevalta Raimolta, että jaksaako hän kävellä hyvin. Raimo katsahti hoitajiin pilke silmäkulmassa ja tuumasi että "jaksan hyvin kävellä, mutta tätä en taida jaksaa kantaa". Raimolla oli kädessään pieni kimppu mustikanvarpuja joissa komeili tuoreita mustikoita, ja hän "heristeli" kimppua ja vitsaili että se olisi muka liian painava. Kaikkia nauratti ja hoitajat ymmärsivät samantien Raimon vitsailevan. Kyllä luonto saa hyvälle tuulelle. Samaisena päivänä talon naisporukka kävi ulkona hoitajien johdolla ihailemassa talon takapihan kukkia ja lähimetsän sieniäkin ihasteltiin. Kyllä kaikenlaista kivaa löytyy, kun lähdetään ovista ulos. 

Sittemmin saimme viettää mukavaa iltapäivää ulkona hoivakodin terassilla ja takapihalla. Kiitos taitavalle keittiötyöntekijällemme, kun hän loihti makoisan vohvelitaikinan. Pari hoitajaa paisteli asukkaille vohveleita terassin kuppeessa samalla, kun sankka joukko asukkaita istui aurinkoista iltapäivää ihailemassa ulkona. Nasevista kommenteistaan tunnettu Hilkka mummomme ei jäänyt hiljaiseksi taaskaan, vaan kiitteli kovasti kun "hoitajat nuiden soppakauhojen kanssa tuossa heiluvat ja hääräävät". Vohveleiden valmistuessa laitoimme lauluksi ja lauloimme kaiuttimesta kuuluvan musiikin mukana ikivihreitä säveliä.

Myös Anni Näyhä kävi laulattamassa asukkaita viime keskiviikkona. Lauluja hän säesti kitarallaan. Varjakan laulukin laulettiin, vaikka Anni ei sitä entuudestaan tuntenut. Hyvin nopeasti hän sen oppi ja säesti taitavasti kitarallaan. Samaisena iltapäivänä kävi myös niin, että eräs hoitajamme löysi töihin tullessaan läheiseltä kadulta siilinpoikasen. Hoitaja pelasti siilinpoikasen pois tieltä autojen ja mopojen jaloista. Palastusretki tapahtui läpi hoivakodin, ja siinä samalla saivat asukkaat katsella ja ihailla suloista siilinpoikasta. Olisiko emo tämän siilinpoikasen jo vieroittanut, sillä kuulemma siilit vieroittavat poikasiaan syksyllä. Niin pääsi siili turvallisille vesille loppuviimein. 

Erään asukkaamme omaisen kanssa juttelimme viime viikolla musiikin tärkeydestä muistisairaille ja ikäihmisille. Omainen kertoi lukeneensa lehtijutun, jossa kerrottiin kuinka muistisairaat saattavat muistaa vanhojen laulujen sanoja, vaikka muuten eivät enää juuri muistaisikaan tai puhuisikaan. Tämä onkin aivan totta, olemme huomanneet saman täällä Teppolassa. Omainen oli varsin ilahtunut kun kerroimme siitä, kuinka paljon mekin käytämme arjessamme musiikkia virikkeenä ja myös ihan vain taustalla tunnelmaa tuomassa. Kävihän myös Oulun sinfonia meille esiintymässä viime tiistaina.

Eeva ja kukat
Värit ovat kohdillaan sekä kukissa että Eevan vaatteissa.
Myös Siiri ilahtui kukista. Kukkia poimittiin sisälle asti kimppuihin.
Siiri ja kukat
Raimo
Luonto saa hyvälle mielelle. :) Raimo jaksoi vitsailla ulkoilun lomassa.
Anni ja siili
Pelastettu siili sai ihailua osakseen.
Siil
Luonto ja eläimet ovat asukkaillemme tärkeitä.
Ulkosalla vohvelikahvit maistuu.
vohvelit

Viimeisimmät kuulumiset: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

Hilkkaa naurattaa
27.11.2023

Arjen iloja

Olemme elelleet Teppolassa viime aikoina meidän näköistä arkea. Hieman pakkaa on sekoittanut korona-aalto, joka on pistäytynyt niin asukkaiden kuin hoitajienkin luona. Alamme onneksi olemaan jo aallon harjan loppupuolella. Onneksi hymymme ei helposti hyydy!
lukupiiri
27.10.2023

Hoitajana Teppolassa

Tällä viikolla saimme odotetun vieraan kun Eija tuli kirjastosta pitämään lukupiiriä. Erilaisten tarinoiden kuunteleminen on asukkaillemme aina mieleistä puuhaa, ja saa aikaan mukavaa keskustelua sekä muistelua. 
Lisäksi kuluneella viikolla Teppolassa on nautittu vielä hyvistä ulkoilukeleistä sekä pelattu erilaisia pelejä.
Tässä päivityksessä kurkkaamme hieman, mitä kaikkea hoitajan työhön sisältyy Teppolassa.