Missä tapahtuu: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

23

toukokuu

2022

Validaatio osaksi työmenetelmiä

Tärkeä osa hoitajien työtä hoivakoti Teppolassa on asukkaiden lämmin, yksilöllinen ja ihmisarvoa kunnioittava kohtaaminen ja hoitaminen. Näitä tärkeitä taitoja ovat hoitajamme saaneet menneen talven ja kevään aikana opetella validaatiokoulutuksessa.
kansi

Validaatio on eräänälainen vuorovaikutusmenetelmä, jonka on kehittänyt amerikkalainen sosiaaliterapeutti Naomi Feil vuosien 1963-1980 välillä. Hoivakoti Teppolan hoitajille koulutuksen piti Oulun diakoniaopistolla lehtorina ja opettajana työskentelevä Paula Lonkila. Validaatio menetelmän tarkoitus on vähentää muistisairaiden asukkaiden stressiä, lisätä heidän elämänhaluaan ja arvokkuuden tunnettaan. On tärkeää suhtautua muistisairaisiin asukkaisiin arvostavalla tavalla, jotta muistisairas sairaudestaan huolimatta säilyttää itsetuntonsa. Validaatio menetelmän avulla hoitaja (kuten myös muistisairaan omainen/muu läheinen) voi oppia ymmärtämään muistisairaan käyttäytymistä ja kokemuksia. Validaatiossa en neljätoista auttamismenetelmää, joita hoitajat voivat työssään hyödyntää. Näitä auttamismenetelmiä ovat mm; tunnetilan ja liikkeen myötäily, kysyminen, äänensävy, kosketus, musiikki. Hoitajien on tärkeää myös perehtyä muistisairaiden asukkaiden elämiin ja mm.entisiin harrastuksiin ja tapoihin. Näitä taustatietoja on hyödyllistä käyttää hoito- ja vuorovaikutustilanteissa. 

Koulutuksen aikana syvennyimme erilaisten auttamismenetelmien lisäksi muistisairauksien eri vaiheisiin, tutustuimme alan kirjallisuuteen ja teimme ryhmätyönä hoivakodin seinille "ajatuskartat". Antoisia olivat myös vapaat keskustelut, jolloin jaoimme kokemuksia joita työvuosien aikana on kertynyt. Niistäkin aina oppii, joten ns.hiljaisen tiedon merkitys korostuu. Ajatuskarttoihin etsimme ryhmissä ajatuksia ja kuvauksia sanoin ja kuvin muistisairauksiin ja muistisairaiden ihmisten kohtaamiseen ja heidän hiljaisiin toiveisiinsa liittyen. Nämä "kartat" niputtivat koulutuksen hyvin loppuun. Nyt kartat koristavat ruokasalin seiniä ja sieltä muistuttavat meitä hoitajia tärkeistä asioista, joita meidän tulee huomioida ja kunnioittaa työssämme.

Hoitajat kokivat validaatiokoulutuksen hyvänä ja mielenkiintoisena. Monet hoitajat kokivat, että validaatiomenetelmä onkin meillä jo jyvin käytössä, mutta koulutus kuitenkin vahvisti omaa osaamista, antoi varmuutta ja oikeaa suuntaa työhön. Hoitajien suusta kuultua; "validaatio vahvisti omaa ajatusmaailmaa", "avasi kokonaan uuden ikkunan", "antoi hyvä arvoja".  Validaation toimiessa ja onnistuessa saamme parhaillaan ratkottua kiperiäkin hoitotilanteita ja saamme miellyttäviä kohtaamisia asukkaidemme kanssa. Ollaan ihmisiä ihmisille.

Kirsikkana kakun päällä, olemme saanet hoivakoti Teppolaan useampia uusia hoitajia kuluneen kevään aikana. Uudet hoitajat otamme ilolla vastaan ja perehdytämme uusiin työtehtäviinsä.

 

koulutus
Hoitajat ajatuskarttoja tekemässä. Ajatuksia löytyi niin paljon, että runsaudenpula oli iskeä.
Kirjallisuus oli läsnä koulutuksessa.
koulutus
ajatukset
Ajatuksia, mietteitä, muistoja ja toiveita. Voisivatko nämä asiat olla tärkeitä juuri sinun muistisairaalle läheisellesi? Huumoria ajatuskartoista ei myöskään puuttunut, kuten ei elämästä yleensäkään.
perehdytys
Perehtymistä kirjaamismenetelmiin.

Viimeisimmät kuulumiset: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

Kohti pääsiäistä
29.3.2023

Kohti hiljaista viikkoa

Teppolassa laskeudutaan kohti hiljaista viikkoa; Pääsiäisviikkoa. Sen myötä ajatukset ovat jo menneet kohti Pääsiäisen pyhiä, olemme muun muassa laittaneet rai- ja ohraruohot kasvuun. Josko vielä pajunkissoja saataisiin, niin voitaisiin koristella kauniita oksia päiviämme piristämään.
Annikki ja Sirkka
16.3.2023

Väriä elämään

Arkeen olemme saaneet väriä kukkasin ja maalauksin. Eräänä päivänä meitä odottikin pihalla mieluinen yllätys, kujoku oli käynyt tuomassa ulko-ovemme viereen pirteitä narsisseja ruukussa. Asukkaat ottivat narsissit ilolla vastaan. Niistä jos jostakin, saadaan keväistä tunnelmaa. Annikki ja Sirkka ilahtuivat kukista kovasti, tuumailivat kovasti että "ihanaa ihanaa". 
täytekakut
10.3.2023

Omaisten iltapäivä

Parin viime viikon aikana järjestimme jälleen perinteiset omaisten iltapäivät. Viime viikolla kokoonnuimme yhteen Vintin asukkaiden omaisten ja lähteisten kanssa, ja kuluneella viikolla Kammarin sekä Pirtin omaisten ja läheisten kanssa. Yhteensä tilaisuuksissa oli paikalla noin 30 henkeä.
makkaran paistoa
1.3.2023

Kalevalan päivää Teppolan tanhuvilla

Vaka, vanha Sarimoinen hoitajamme iänikuinen työtä kekevi Teppolan mailla, Oulunsalon kankahilla. Vaka, vanha Sarimoinen loitsi tulen, taikoi makkaran, sen tulehen laittavi, taitavasti paistavi. Paistelevi, taiteilevi, kauas savua levittelevi aina Teppolan terasseille hönkäilevi Sarinmoisen loitsinnasta, hoitajan osaonnasta. Jo herkes vesi kielille, odottaville, makkaraa janoaville. Suu hymyssä syötihin, makkaraa makeaa maisteltihin Teppolan tanhuvilla Oulunsalon kankahilla.