Missä tapahtuu: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

13

tammikuu

2023

Viimeinen matka

Hoivakoti Teppolassa arki on eläväistä elämää, mutta myös elämän rajallisuus on osa arkeamme.
kansi

"Tule vielä kerran, kuin ilta omenapuuhun ja varista minusta kaikki tuoksuvat kukat. Niin minä sanon sinulle; hyvästi, ja hengitän hiljaa ohimosi varjossa. Niin minä sanon sinulle; hyvästi, hyvästi vaaleana yönä" . (Aulikki Oksanen, 1974)

Viime aikoina ajatukset ovat olleet elämän rajallisuudessa, saattohoidossa ja kuoleman kohtaamisessa. Pääasiassa hoivakoti Teppola on viimeinen koti siellä asuville ikäihmisille. Hoitajat hoivaavat asukkaita heidän viimeisinä elinvuosinaan, toisinaan vuosia voi olla useitakin. Lopulta on kuitenkin aika, kun asukasta arvostaen alamme valmistella häntä viimeiselle matkalleen. Silitämme, hoidamme, olemme läsnä asukkaalle. Pyrimme huomioimaan myös omaisia. Sitten saatamme rajan toiselle puolen.

Joskus elämän rajallisuus yllättää, silloin kuolema tulee yllättäen ja odottamatta. 

 

muisto
Teppolassa on tapana, että jokaiselle täällä asuneelle ikäihmiselle pidetään pieni muistotilaisuus. Muistotilaisuudessa kerrotaan lyhyesti ketä muistellaan, luetaan jokin muistoruno, värssy tai vaikkapa raamatun jae. Lukijana toimii joku hoitajista, tai yksikönjohtaja. Useimmiten lauletaan myös jokin virsi. Mikäli joukossa on pianon soittoa taitava hoitaja, saadaan virrelle myös säestys. Asukkaat ja hoitajat osallistuvat tilaisuuteen, toisinaan paikalla on myös omaisia. Joskus paikalle saapuvat myös pappi ja kanttori. Kuluneella viikolla sattui juuri niin, että muistotilaisuus pidettiin papin ja kanttorin voimin, kun he sattuivat sopivasti tulemaan paikalle.
lippu
Jokaiselle pois nukkuneelle asukkaallemme liputetaan suruliputus. Lyhyen ajan sisälle olemme saaneet saatella useamman asukkaamme viimeiselle matkalleen.

"Olen tuskista vapaa ja mukana tuulen,
saan kulkea rajalla ajattomuuden.
Olen kimallus tähden, olen pilven lento,
olen kasteisen aamun pisara hento.
En ole poissa vaan luoksenne saavun,
mukana jokaisen nousevan aamun,
ja jokaisen tummuvan illan myötä,
toivotan teille hyvää yötä"

Eino Leino

Viimeisimmät kuulumiset: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

Annikki ja Sirkka
16.3.2023

Väriä elämään

Arkeen olemme saaneet väriä kukkasin ja maalauksin. Eräänä päivänä meitä odottikin pihalla mieluinen yllätys, kujoku oli käynyt tuomassa ulko-ovemme viereen pirteitä narsisseja ruukussa. Asukkaat ottivat narsissit ilolla vastaan. Niistä jos jostakin, saadaan keväistä tunnelmaa. Annikki ja Sirkka ilahtuivat kukista kovasti, tuumailivat kovasti että "ihanaa ihanaa". 
täytekakut
10.3.2023

Omaisten iltapäivä

Parin viime viikon aikana järjestimme jälleen perinteiset omaisten iltapäivät. Viime viikolla kokoonnuimme yhteen Vintin asukkaiden omaisten ja lähteisten kanssa, ja kuluneella viikolla Kammarin sekä Pirtin omaisten ja läheisten kanssa. Yhteensä tilaisuuksissa oli paikalla noin 30 henkeä.
makkaran paistoa
1.3.2023

Kalevalan päivää Teppolan tanhuvilla

Vaka, vanha Sarimoinen hoitajamme iänikuinen työtä kekevi Teppolan mailla, Oulunsalon kankahilla. Vaka, vanha Sarimoinen loitsi tulen, taikoi makkaran, sen tulehen laittavi, taitavasti paistavi. Paistelevi, taiteilevi, kauas savua levittelevi aina Teppolan terasseille hönkäilevi Sarinmoisen loitsinnasta, hoitajan osaonnasta. Jo herkes vesi kielille, odottaville, makkaraa janoaville. Suu hymyssä syötihin, makkaraa makeaa maisteltihin Teppolan tanhuvilla Oulunsalon kankahilla.