Missä tapahtuu: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

4

helmikuu

2022

Yhteisiä lukuhetkiä

Lukeminen on oivallinen viriketuokio ikäihmisille. Useimmiten se on suhteellisen nopea ja helppo virike toteutettavaksi. Sen ääreen saa asukkaita mukavasti "kiinnitettyä" ja rauhoitettua.
Kirjakuva
Jumppatuokio meneillään.
Me täällä hoivakoti Teppolassa luemme asukkaillemme viikoittain. Teemme yhteistyötä paikkallisen kirjaston kanssa; saamme tänne meille kirjastosta säännöllisesti oman pienen kirjalähetyksen lainaan. Siitä on helppo ottaa kulloinkin sopivaa luettavaa. Sen lisäksi että asukkaamme nauttivat kuuntelemisesta kun hoitaja lukee, on siitä luetusta kirjasta hyvä ammentaa yhteisiä porinoita ja muisteloita asukkaiden kanssa. Jututhan tunnetusti rönsyilevät aina suuntaan jos toiseen.
Eilen luimme isolla porukalla eläintarinoita ja hieman vanhempia kertomuksia ja satuja paikallisesta historiasta. Monet innostuivat muistelemaan ja kertomaan myös omista lukukokemuksistaan. Useampi asukkaamme on lukenut kuuluisan Kalle Päätalon tuotantoa. Pentti oli perehtynyt Päätaloon niin hyvin, että kertoi tietävänsä että "Päätalo oli metsämies, siinä sivussa kirjoja kirjoitti". Lisäksi hän tiesi kertoa Päätalon synnyinsijoista, muistelipa joskus käyneenkin Taivalkosken Jokijärvellä, missä Päätalo on oikeastikin syntynyt. Kauko ja Aino olivat myös Päätalon kannattajia. Väinö Linnan teos "Täällä pohjan tähden alla" oli myös muutamalla mielessä.
Myös hieman kepeämpää luettavaa on ollut; Eila kertoi ostaneensa ja lukeneensa 14-vuotiaana kaikki sen ajan Tarzanit. Aino taas sanoi tykänneensä Risto Roopenpojan tarinoista, niissä oli kuulemma ollut "jotain samaa kuin Tarzaneissakin, seikkailuja ainakin", Aino tuumasi. Toinen Ainomme muisteli kovasti, että jotain naisten kirjasarjaa hän on aikoinaan lukenut, romantiikkaakin siinä oli ollu. Kyseisen kirjasarjan nimeä hän ei enää muistanut mieleensä. Kauko muisteli Tex Willereitä ja Buffalo Billiä, hän sanoi niiden olevan "tarunhohtoisia länkkäreitä".
Kaikki eivät ole olleet lukutoukkia. Lauri kertoi, että hän ei ole koskaan saanut lukemisen kipinää. Kertoman mukaan äidinkielenopettaja oli ollut pojille koulussa ankara, minkä vuoksi jo lukemaan opettelu oli ollut haastavaa ja tietyllä tapaa ikävää. Ehkä siinä syy miksi kipinää ei tullut.

Pääasia lukemisessa ja virikkeissä meillä ei ole itse asian suorittaminen, vaan se että saamme asukkaidemme kanssa mukavan yhteisen hetken, jossa aidosti pystymme kohtaamaan asukkaan. Hoitajana on aivan ihana nähdä, kuinka asukkaan "silmät loistavat" innostuksesta kun hän muistelee ja kertoo omia kokemuksiaan ja muistojaan. Pieniltäkin tuntuvista asioista saamme paljon iloa ja aihetta keskusteluihin. Saapa nähdä alammeko tulevaisuudessa urakoida paljon puhutun Päätalon kirjallisuutta. Uskon että siitä saisimme monet mukavat ja hersyvät keskustelut aikaan, niin aiheen läheltä kuin vierestä.

Kirjanluku hetkemme oli niin intensiivinen, että allekirjoittanut unohti kuvien taltioimisen tilanteesta tyystin. Viikon mittaa olemme myös harrastaneet jumppailua, ja onhan meillä uusi keittiöapuri Leena. Hän on ollut yläkerran keittiössä apulaisena touhuamassa.
Keittöapuri Leena vauhdissa. Kyllä puhdasta tulee.
Keittöapuri Leena vauhdissa. Kyllä puhdasta tulee.

Viimeisimmät kuulumiset: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

työyhteisösopimus
20.2.2024

Teppolan työyhteisölupaus

Teppolassa kokoonnuttiin hoitajien kesken saman pöydän ääreen, ja päivitettiin yhdessä työyhteisölupaus. Työyhteisölupaus on tiimityötä ohjaava sopimus, josta käy ilmi mm. yhteisesti sovitut toimintatavat, jotka mahdollistavat hyvinvoivan työyhteisön ja arvojemme mukaisen toiminnan.
kuva
12.2.2024

Teppola somessa!

Tervetuloa seuraamaan Teppolan elämää ja tapahtumia nyt myös somen puolelle, Instagramiin ja Facebookiin!
palapelintekoa
7.2.2024

Talvisten päivien viettoa

Palapelien ratkomista, lapsikuoron laulua, herkuttelua, värityskuvia. Näissä merkeissä on tammikuun loppua ja helmikuun alkua Teppolassa vietetty. Runebergin päivänä joimme tietysti torttukahvit. Halukkaat ovat myös päässeet äänestämään presidentinvaalien toisella kierroksella.