Missä tapahtuu: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

14

lokakuu

2022

Yksi ruusu on kasvanut laaksossa

Kuluneella viikolla olemme nauttineet yhteisistä laulutuokioista, lukuhetkistä ja ulkoilusta sään salliessa. Lisäksi käänsimme ajatuksia mielenterveyteen.
Yksi ruusu

Maanantaina oli Kansainvälinen mielenterveyspäivä. Se onkin aina arkeamme koskettava asia täällä hoivakoti Teppolassa. Kuinka saamme asukkaillemme arjen, joka tukee mielenterveyttä positiivisella otteella? Tämä on tärkeä asia muistaa ja miettiä päivittäin. Asia koskettaa myös hoitajia, sillä onhan työhyvinvointi tärkeässä asemassa luomassa pohjaa hyvälle mielenterveydelle ja näin ollen jälleen tukemassa työhyvinvointia. Fysioterapeutti piti asukkaillemme maanantaina rentouttavan, mielenterveyttä tukevan tuolijumpan. Jumpan aikana tehtiin erilaisia liikkeitä, joilla saatiin rentoutta aikaan ikäihmisten jäseniin. Myös laulutuokion aikana oli kosketus otettu avuksi, kun tuokion jälkeen hoitaja opasti jokaista asukasta halaamaan itseään. Asukkaita innostettiin myös kehumaan ja kunnioittamaan itseään; "olet tärkeä", "olet rakas" jne. Muutoinkin kosketus toimii hyvänä apuna arjessamme asukkaita kohdatessa; kosketetaan ja mennään lähelle, tehdään asukkaalle olo että "sinä olet tärkeä, sinua kuullaan ja nähdään". Jo pienikin olkapään kosketus, kädestä kiinni pitäminen tai silitys tuo hyvää oloa ja sen tunteen, että sinut huomioidaan. Näitä asioita kannattaa jokaisen hoitajan miettiä tahollaan ja hyödyntää työssään.

Viikon aikana olemme lukeneet eläin- ja luontoaiheisia kirjoja, joista aina avautuu mukavasti juteltavaa. Vietimme myös Aleksis Kiven päivää lukemalla asukkaidemme kanssa hänen runojaan.

Keskiviikkona laulutuokion aikana asukkaat lauloivat "Yksi ruusu on kasvanut laaksossa" laulua. Se on asukkaillemme tuttu ja herkistäväkin vanha kappale. Sittemmin osa asukkaista meni vielä ulkoilemaan hoitajan avustamana. Mitäs sieltä tien poskesta tulikaan sitten matkalaisille vastaan? Yksi yksinäinen ruusu tietenkin, ja olipa tuo vielä niin kauniissa värissä että. Ruusun löytämisestä innostuneena Aino kosketti ruusua ja alkoi laulaa "yksi ruusu on kasvanut laaksossa ja se kauniisti kukoistaa".
Ruusu
Jalkahoidossa
Leena nautiskeli torstaina jalkahoidosta hymyssä suin. Kuulemma teki hyvää. :) Uutena asiana arjessamme onkin Oulun Maikkulassa sijaitseva Ladies and Gentleman yritys, joka tätä nykyä hoitaa asukkaidemme jalat. Jalkojen hoito onnistuu kätevästi, kun Teppolassa on "spa-huone" jossa on kätevä tila ammattilaisen tehdä hyvät jalkahoidot asukkaillemme. Jalkahoitopäiväksi valikoitui vakituiseen torstai päivä, jolloin Ladies and Gentlemanin kosmetologi tulee jalkahoidot tekemään. Toki joka viikko ei asukkaille tarvitse ns.oikeaa jalkahoitoa tehdä, vaan jalkahoidot toteutetaan kiertävin listoin siten, että muutaman kuukauden välein jokainen pääsee hoitoon.

Viimeisimmät kuulumiset: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

Annikki ja Sirkka
16.3.2023

Väriä elämään

Arkeen olemme saaneet väriä kukkasin ja maalauksin. Eräänä päivänä meitä odottikin pihalla mieluinen yllätys, kujoku oli käynyt tuomassa ulko-ovemme viereen pirteitä narsisseja ruukussa. Asukkaat ottivat narsissit ilolla vastaan. Niistä jos jostakin, saadaan keväistä tunnelmaa. Annikki ja Sirkka ilahtuivat kukista kovasti, tuumailivat kovasti että "ihanaa ihanaa". 
täytekakut
10.3.2023

Omaisten iltapäivä

Parin viime viikon aikana järjestimme jälleen perinteiset omaisten iltapäivät. Viime viikolla kokoonnuimme yhteen Vintin asukkaiden omaisten ja lähteisten kanssa, ja kuluneella viikolla Kammarin sekä Pirtin omaisten ja läheisten kanssa. Yhteensä tilaisuuksissa oli paikalla noin 30 henkeä.
makkaran paistoa
1.3.2023

Kalevalan päivää Teppolan tanhuvilla

Vaka, vanha Sarimoinen hoitajamme iänikuinen työtä kekevi Teppolan mailla, Oulunsalon kankahilla. Vaka, vanha Sarimoinen loitsi tulen, taikoi makkaran, sen tulehen laittavi, taitavasti paistavi. Paistelevi, taiteilevi, kauas savua levittelevi aina Teppolan terasseille hönkäilevi Sarinmoisen loitsinnasta, hoitajan osaonnasta. Jo herkes vesi kielille, odottaville, makkaraa janoaville. Suu hymyssä syötihin, makkaraa makeaa maisteltihin Teppolan tanhuvilla Oulunsalon kankahilla.