Missä tapahtuu: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

11

syyskuu

2022

"Ystävistä parhain, kumppaneista uljain"

"Ystävistä parhain, kumppaneista uljain". Näin on todettu hevosista, joten miksipä ei myös poneista. Perjantaina saimme jälleen iloisen yllätyksen hoivakoti Teppolassa, kun entuudestaan tuttu "ystäväponi" Sydänmaan Toivo, tutummin Topi, kävi asukkaitamme ilahduttamassa syksyisellä tervehdyksellään. Reissullaan Topi oli omistajansa Päivin kanssa.
Ponikuvia

Topi ponin vierailu olikin monille asukkaillemme yllätys, sillä siitä ei liiemmin etukäteen hiiskuttu. Ilma oli hyvä, joten innokkaimmat asukkaat menivät Topia vastaan ulos. Eipä aikaakaan kun Topi "otti asukkaat omakseen". Useimmat asukkaat innostuivat silminnähden kovasti suloisesta vieraasta, joka silkkisellä turvallaan hamuili porkkanoita ja leipäpaloja vuorollaan jokaisen kädestä. Eläimillä yleensäkin on hyvä vaikutus ikäihmisiin ja muistisairaisiin. Sen lisäksi että ne ovat suloisia ja mielenkiintoisia seurattavia ja tuovat pintaan vanhoja muistoja, on eläimen koskettamisella ja läsnäololla myös rauhoittava vaikutus.

Ulkovierailun jälkeen Topi siirtyi sisälle tervehtimään loppuja asukkaita. Vuorollaan jokainen sai tervehtiä ja halutessaan myös koskettaa ponia. Siiriltä Topi sai niin makoisat rapsutukset, että Topi laittoi hetkeksi parkkiin Siirin kohdalle turpa Siirin rollaattoria vasten. Silmätkin alkoivat Topilla ummistaa, kun niin kovasti nautti ja rentoutui Siirin rapsutuksessa. Hilkka meinasi, että "sehän saattaa karauttaa tuosta pystyyn", ja tyytyi katselemaan ponia etäämmältä.

Kun kotiinlähdön aika koitti, kävi Pertti aivan omakätisesti saattamassa Topin kotimatkalle. Pertti itse meinotteli, että ei ole koskaan ennen ponia taluttanutkaan. Ensi kertalaiseksi talutus kuitenkin onnistui hyvin, mitä nyt Topi hieman ohimennen "kitki rikkaruohoja" hoivakodin takapihalta.

Ilmassa oli ponivierailun aikana varmasti paljon erilaisia tunnetiloja; iloa, naurua, jännitystä ja epävarmuuttakin. Topi handlasi kuitenkin roolinsa hienosti ja järkevästi. 

Eila ja poni
Topi haki Eilalta porkkanoita.
Leena ja poni
Leenalle eläimet ovat olleet aina tärkeitä. Myös Topi kiinnosti ja ilahdutti häntä kovasti.
ponivierailu
Allia meinasi ponin kohtaaminen jännittää, mutta hoitajien turvin hän rohkaistui tarjoamaan Topille makupalan.
Eino innostui Topista kovasti. Porkkanaakin hän pääsi Topille tarjoamaan.
Eino
Pertti taluttaa
Ensimmäistä kertaa elämässään (kuulemma) talutti Perttikin ponia. Rohkeasti ja reippaasti hän saatteli Topia kotimatkalle.

Viimeisimmät kuulumiset: Esperi Hoivakoti Teppola, Oulu

Britakakku
25.5.2023

Kesäkauden avajaiset

Taas on tullut se aika vuodesta, jolloin hoitajat kirmaavat kesälomille kukin vuorollaan ja kesäsijaiset saapuvat. Iloinen puheensorina kaikui salissa ja aurinkokin alkoi loistaa läsnäolollaan. Istuimme hetkeksi alas ja nautimme suussasulavaa Britakakkua, jonka loihti hoitajamme Marja. Samalla kun juhlistimme kesäkauden avajaisia toivotimme hoiva-avustaja Johannalle menestystä uusiin tuuliin. "Paras työporukka ikinä ja ihanat asukkaat. Haikein mielin laitan oven kiinni takanani. Tulen teitä tänne tervehtimään joku kerta" toteaa Johanna. Ja vielä....Positiivisuus on tarttuvaa, se leviää jo, kun näet sitä.
Ulkolauluja
11.5.2023

Mielekästä arkea

Yhdessä tekemistä, kaikki on tyytyväisiä, juttelemista, sellaista niin kuin täällä on. Muun muassa nämä asiat nousivat esille kun keskustelimme asukkaiden kanssa siitä, minkälaista on mielekäs arki. Tälläkin viikolla olemme saaneet nauttia mielekkäästä arjesta.