BLOGI: Ambulanssiralli – sitäkö me toivomme läheisillemme?

12.12.2023
Etusivu > Ajankohtaista > BLOGI: Ambulanssiralli – sitäkö me toivomme läheisillemme?

Pohteen säästötoimien kohteeksi ovat joutumassa yhteiskuntamme heikoimmassa asemassa olevat: ikääntyneet. Suunnitellut toimenpiteet tulevat johtamaan inhimilliseen ja taloudelliseen katastrofiin, jossa heikkokuntoisia ikäihmisiä päätyy kotihoidosta päivystykseen ja täysin väärille paikoille sairaalan osastoille.  

Ambulanssiralli – sitäkö me toivomme läheisillemme?   

Tilastokeskuksen mukaan yli 75-vuotiaiden määrä kasvaa Pohteen alueella vuosina 2021–2025 lähes 8.000:lla.  Silti hyvinvointialue on suunnitellut vuodelle 2024 merkittäviä säästöjä ja on vähentämässä muun muassa ikääntyneiden ympärivuorokautisesta palveluasumisesta 565 paikkaa.  

Jos ympärivuorokautista hoivaa ajetaan alas, on myös todennäköisestä, että hoitajat siirtyvät töihin toiselle alueelle tai lähtevät jopa alalta pois. Kun palvelunkysyntä kasvaa seuraavien vuosien aikana, niin hoitajia ei enää löydy. 

Pohteen talouden tasapainottamisen suunnitelmissa ympärivuorokautisen palveluasumisen peittävyyttä lasketaan kahdeksasta prosentista kuuteen prosenttiin. Tätä tavoitetta ei yksinkertaisesti voida saavuttaa, jollei ikäihmisten kunnossa ja terveydessä tapahdu suurta muutosta. Muutos ei tapahdu hetkessä. Se vaatii kymmenien vuosien työn kuntouttavassa hoivassa. Lisäksi kansalaisten terveyden tulisi yleisesti parantua. Peittävyyden laskeminen yhdessä vuodessa tulee tarkoittamaan huonompaa palveluiden saatavuutta ja nykyistä heikompaa laatua. 

Tuolla Pohteen toivomalla peittävyydellä ja väestömäärän kasvulla kyseisessä ikäryhmässä tullaan joka tapauksessa tarvitsemaan lähes 500 uutta ympärivuorokautisen asumisen paikkaa seuraavien viiden vuoden aikana. Onko järkevää ensin ajaa palvelut alas vuodessa, ja sen jälkeen taas kasvattaa paikkamäärä? Kannattaisiko muutos tehdä hallitusti? 

Pohde on suunnitellut korvaavansa poistuvat ympärivuorokautisen asumispaikat osittain yhteisöllisellä asumisella. Yhteisöllinen asuminen ei ole ratkaisu muistisairaille tai heikossa kunnossa olevalle iäkkäälle, joka oikeasti tarvitsisi ympärivuorokautista hoitoa. Yhteisölliseen asumiseen ei ole myöskään ole vielä olemassa tiloja. Käsityksemme mukaan Pohteella ei ole investointivaltuuksia eikä se itse voi investoida kyseiseen asumiseen.   

Saamme yhteydenottoja huolestuneilta läheisiltä, jotka hakevat omaiselleen asumispalvelupaikkaa, mutta asiakkaalle ei vielä ole myönnetty palvelupäätöstä tai sen tekemisessä viivytellään. On juridisesti, taloudellisesti ja inhimillisesti kestämätöntä jättää tarjoamatta asiakkaalle heille sopivaa hoitopaikkaa, kun sellainen olisi heti tarjolla.  

Ymmärrämme myös Pohteen ahdingon: väestö ikääntyy ja huoltosuhde heikkenee. Nykyinen rahoitus ei yksinkertaisesti riitä kattamaan nykyistä palvelurakennetta.  Olemme mielellämme talkoissa mukana ja mietimme keinoja, joilla Pohteen palveluverkkoa olisi mahdollista uudistaa sekä nykyisiä kuluja karsia. 

Hoito hoivakodissa tulee hyvinvointialueelle merkittävästi edullisemmaksi, kuin asukkaiden hoito sairaalan osastolla silloin, kun he eivät sinne kuulu. Uudistuksia ei saa tehdä heikoimmassa asemassa olevien kustannuksella.  

Arne Köhler   
liiketoimintajohtaja, Ikäihmisten palvelut  
Esperi Care
 

Mielipidekirjoitus on julkaistu Kalevassa 12.12.2023

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä