Aivoinfarktin jälkeen elämä oli uuden opettelua

29.6.2022 | Uutinen

Pentti Salo on ollut liikunnan ystävä ikänsä. Pelannut jalkapalloa, nauttinut tanssista ja juossut jopa Jukolan viestin hyvällä menestyksellä. Viisikymppisenä elämä mullistui: hän sai aivoinfarktin ja vasen puoli halvaantui. Halvauksen jälkeen alkoi pitkä toipumisprosessi ja ura rekkakuskina loppui siihen.

Nyt Pentti on 84-vuotias ja vasen puoli on palautunut Pentin sanojen mukaisesti melkein ennalleen. Esperi Hoivakoti Keravalla asuva Pentti käy maanantaisin tuolijumpassa ja perjantaisin Fysioksen fysioterapeutti Petteri Laine pitää hänelle yksityistunnin. Pentti kokee että, että fysioterapialla on iso merkitys toimintakyvyn palautumiseen ja ylläpitoon.

Fysioterapiasta tukea laadukkaaseen arkeen

Petteri kertoo, että Pentin kanssa harjoitellaan viikoittain lihasvoimaa sekä liikkuvuutta. ”Alaraajoja, jotta seisomaan meno ja siirtymiset onnistuvat pyörätuolille ja vessaan. Keskivartalolihaksiin haetaan tukea ja käsiin voimaa. Keskitymme koko toimintakyvyn ylläpitoon”, Laine sanoo.
Fyysisen kunnon ja tasapainon parantumisen lisäksi fysioterapialla voidaan tukea sosiaalista osallistumista, muistitoimintoja, lievittää kipua sekä lisätä kokonaisvaltaista hyvinvointia.

”Niin että arki sujuu mahdollisimman hyvin ja olisi laadukasta”, Laine lisää.

Arkeensa Hoivakoti Keravalla Pentti Salo onkin tyytyväinen. ”Tykkään asua täällä, ehdottomasti.”

Liikunnallisten viikkoaktiviteettien lisäksi Pentti pitää tietovisasta, mitä hoitajat järjestävät aika ajoin. ”Ja jos eivät hoksaa järjestää, niin osaan pyytää”, Pentti naurahtaa.

Pentti on aamuvirkku ja herää yleensä aikaisin. Hän nauttii aamun rauhallisesta hetkestä, Hesaria lukien. Ajankohtaisia asioita ja maailman menoa on tärkeää seurata. Pentti kertoo, että jopa hänen muistinsa on parantunut hoivakotiin siirtymisen jälkeen.

Yksi hauska mieleen nouseva muisto liittyy aivoinfarktin jälkeiseen aikaan, kun lääkäri oli vinkannut, että ajokortin uudelleen ajaminen voisi olla jo mahdollista.

”Kävin ajamassa Järvenpäässä ajokortin uudelleen. Sain sen ensimmäisellä yrittämällä. Samalla reissulla menin suoraan autokauppaan ja ostin automaattivaihteisen Bemarin. Se oli vähän kalliimpi reissu se”, Pentti muistelee nauraen. Bemarin kyydeistä saikin nauttia monta vuotta.
 

Esperi tekee yhteistyötä Fysioksen kanssa ja Fysioksen palveluja on saatavilla tällä hetkellä noin 20 kodissamme. Tutustu toimintakykykartoitukseen täältä.

Mediadesk
010 408 7000
media@esperi.fi

 

Esperi Care Oy
Mannerheimintie 164
PL 11
00301 Helsinki
www.esperi.fi