Esperi vastaa Turun Sanomissa esitettyihin väitteisiin: Asian selvittämisessä ei viivytelty

24.8.2021 | Uutinen

Turun Sanomat julkaisi tänään 24.8. erittäin kriittisen artikkelin koskien Esperi hoivakoti Brahen entistä työntekijää. Kyse on tapahtumasta vuonna 2020. Jutussa annetaan ymmärtää, että Esperi olisi sallinut työntekijän jatkavan työssään päihteiden vaikutuksen alaisena.

”Aina, kun esitetyn kaltainen epäkohta saatetaan tietoomme, lähdemme selvittämään asiaa viivyttelemättä.  Niin tässäkin tapauksessa. Asioiden perusteellinen selvittäminen vie kuitenkin oman aikansa ja haluamme tutkia vakavat syytökset huolellisesti ennen päätöksiä asukasturvallisuutta vaarantamatta”, toteaa Ikäpalvelujen liiketoimintajohtaja Arne Köhler.

”Tilanteen tullessa tietoomme siihen puututaan esimiesten, työsuojelun, työhyvinvoinnin ja henkilöstöhallinnon sekä tarvittaessa myös lakimiesten toimesta. Näin on myös toimittu toimittajan kuvaamassa tapauksessa ja asia on käsitelty prosessiemme mukaisesti”, Köhler jatkaa.

Jutussa viitataan työntekijän toiminnan vaarantaneen asukasturvallisuuden. Lääkehuoltoon kiinnitetään Esperi kodeissa aina erityistä huomiota, ja Esperin oma laatuorganisaatio tekee säännöllisesti tarkastuksia yksiköihinsä. Hoivakoti Brahen osalta ei tiedossamme ole erityisiä lääkepoikkeamia, eikä asukasturvallisuuden vaarantumista.

Turun Sanomien artikkelissa annetaan ymmärtää, että Esperi uhkailisi ja painostaisi henkilöstöään ja tekisi perättömiä tutkintapyyntöjä.

Työntekijöitä ei vaienneta eikä uhkailla. Se ei ole Esperin työkulttuurin eikä yrityksen työsuojeluorganisaation linjausten mukaista”, sanoo työsuojeluvaltuutettu Poika-Mies Riionsaari.

Esperi on kiinnittänyt erityistä huomiota dialogiin henkilöstönsä kanssa toimintansa kehittämiseksi. Käytössämme on useita palautekanavia, joihin kannustamme työntekijöitämme tekemään poikkeamia ja jättämää palautteita. Intranetimme etusivulla on keskustelupalsta, jonne jokainen työntekijä voi nostaa mieltään painavan asian. Jokaiseen kysymykseen vastataan”, Arne Köhler kertoo.

Lisäksi palautetta voi jättää puolueettoman tahon ylläpitämään whistle blowing -kanavaan verkkosivujemme ja intranettimme kautta nimettömänä. Sama kanava on käytössä myös asiakkaillamme. 

”Toivon, että Turun Sanomien yksittäisen työntekijän tilanteen käsittely artikkelissaan ei varjosta hoivakodeissamme joka päivä tehtävää arvokasta työtä. Olemme erittäin ylpeitä hoitohenkilöstöstämme, joka koronan asettamista haasteista huolimatta huolehtii kotiemme tuhansista asukkaista hyvin joka päivä”, toteaa Arne Köhler.

Esperin oikaisupyyntö Turun Sanomille:

Turun Sanomat julkaisi 24.8. Esperin Hoivakoti Brahea käsittelevän artikkelin. Artikkeli sisälsi monta asiavirhettä.

Esperi ei viivytellyt Hoivakoti Brahen työntekijään kohdistuneiden epäkohtien selvittämisessä, niin kuin artikkeli antaa virheellisesti ymmärtää.

Yksityisyyden suojan vuoksi emme voi käsitellä työntekijöidemme terveystietoja julkisuudessa. Esperi on ryhtynyt toimeen heti epäkohdan noustessa esiin. Lääke-epäselvyyden ilmetessä asiasta tehtiin välittömästi rikosilmoitus ja asia käsiteltiin käytäntöjemme mukaisesti. Kyseinen henkilö ei ole enää Esperin palveluksessa. Asiaan liittyviä tahoja informoitiin tapahtuneesta.

Hoivakoti Brahesta ei ole irtisanoutunut 13 vakituisessa työsuhteessa olevaa henkilöä tämän vuoden aikana, kuten artikkelissa väitettiin.

Turun Sanomien artikkelissa väitetään räikeästi, että Esperi uhkailisi ja painostaisi henkilöstöään ja tekisi perättömiä tutkintapyyntöjä. Työntekijöitä ei vaienneta eikä uhkailla, päinvastoin kannustamme palautteen antoon ja kanavia on monia. Niin sisäisiä kuin ulkoisia. Tutkintapyyntöjä tehdään, jos on aihetta epäillä rikosta.

Olemme saaneet Hoivakoti Brahen asukkailta ja omaisilta hyvää palautetta hoivan laadusta. Tuoreen asiakastyytyväisyystutkimuksen mukaan Hoivakoti Brahen asukastyytyväisyys* on erittäin korkea: 57 prosenttia asukkaista suosittelisi yksikköä myös muille (NPS 50). Teemme säännöllisesti auditointeja omiin yksiköihimme, myös hoivakoti Braheen.

Mediadesk
010 408 7000
media@esperi.fi

Esperi Care Oy
Mannerheimintie 164
PL 11
00301 Helsinki
www.esperi.fi