Esperin tavoitteena eivät ole suoritteet, vaan onnelliset asukkaat

23.1.2023 | Blogi

Helsingin Uutisten julkaisemassa artikkelissa Tutkija Minna Zechner toi esille huolensa siitä, että hoivajätit ajattelevat ainoastaan suoritteita ja tehokkuutta. Artikkelissa välittyy julkisten ja yksityisten toimijoiden vastakkainasettelu. Mielestäni ei ole oleellista, kuka hoivan järjestää, vaan se, millaista hyvää arkea ikäihmiset hoivakodeissa elävät.

Tutkija Minna Zechner toi esille huolensa siitä, että hoivajätit ajattelevat ainoastaan suoritteita ja tehokkuutta asukkaiden hyvän arjen sijaan (Helsingin Uutiset 18.1.2023). Hänen huolensa ikäihmisten hyvästä arjesta on aiheellinen – ja meille kaikille yhteinen. Tavoitetta ei kuitenkaan edistä se, että asetamme julkiset ja yksityiset toimijat vastakkain ja kiistelemme siitä, kumpi tapa hoitaa ikäihmisiä on parempi.

Ei ole oleellista, kuka hoivan järjestää, vaan se, millaista hyvää arkea ikäihmiset hoivakodeissa elävät.

Laadukas hoiva edellyttää sekä yksityisissä että julkisissa hoivakodeissa, että käytössämme on riittävä määrä, osaavaa ja motivoitunutta henkilöstöä, asianmukaiset tilat ja toimintatavat eettisesti kestävällä pohjalla.  Kun resurssit ovat rajalliset, on luonnollista ja myös välttämätöntä miettiä toiminnan tehokkuutta.

Esperi on viimeisten vuosien aikana panostanut toimintansa kehittämiseen ja erityisesti kodeissamme asuvien ikäihmisten, kehitysvammaisten ja mielenterveyskuntoutujien laadukkaaseen arkeen. Jokaisella asukkaallamme on omat tarpeensa, joihin pyrimme vastaamaan.

Esperi käytti viime vuonna henkilöstön koulutukseen 1,5 miljoonaa euroa.  Näemme, että panostamalla henkilöstöön, asukkaamme voivat hyvin ja kykenemme tuottamaan laadukasta hoivaa.

Ikääntyneiden osalta hoivatyömme ytimessä on kohtaaminen: vuorovaikutus, yhteys ja tunne. Olemme kouluttaneet useita yksiköitä validaatioon ja tavoitteenamme on, että jokainen hoitaja ikäkodeissamme saa saman koulutuksen. Validaatio on arvostavaan kohtaamiseen perustuva tunnepohjainen vuorovaikutusmenetelmä, jolla voimme vähentää asukkaan levottomuutta ja antaa hoitajalle työvälineet entistä syvällisempään hoitotyöhön.  

Kehitysvammapalveluissamme on käytössä yksilökeskeinen elämänsuunnittelu. Menetelmä sisältää joukon erilaisia arkisia työmenetelmiä ja lähestymistapoja, joilla varmistetaan, että kehitysvammaiset asukkaat saavat yhtenäisen mahdollisuuden päättää omista tärkeistä asioistaan. Kokemukset ovat erittäin positiivisia.

Mieli-toipumisorientaatio on toimintafilosofia, jonka otimme käyttöön Mielenterveyspalveluissamme jo vuonna 2021. Sen ydinajatus on, että asukkaalla on oikeus vaikuttaa omaan elämäänsä niin paljon kuin mahdollista. MIELI-toipumisorientaatiossa korostuu toivo ja merkityksellisyys elämässä. Pienikin toivon pilkahdus luo mahdollisuuden suurille asioille. Jokaisella Esperin asukkaalla on tärkeää kokea yhteyttä toiseen ihmiseen.

Suomessa ikääntyneiden hoivapalveluiden tuottaminen on jakaantunut hyvin tasaisesti julkisen ja yksityisen tuotannon kesken. Julkinen sektori ei yksin pysty tuottamaan ikääntyvälle Suomelle sote-palveluita. Vastakkainasettelun sijaan meidän kannattaa keskittyä edistämään ja kehittämään hoiva-alaa yhdessä.

Esperin kotien ja asukkaiden hyvää arkea voi nähdä esimerkiksi Instagramissa #töissäesperillä, @espericare tai eri kotiemme tileillä. Hoivatyöstä ja sen arjesta kertova On ilo kohdata sinut -valokuvanäyttely Helsingin päärautatieasemalla, postihallissa pe 27.1. – 3.2. välisenä aikana. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Kirjoitus julkaistaan lyhennettynä Helsingin Uutisissa Areena-palstalla.

Mediadesk
010 408 7000
media@esperi.fi

 

Esperi Care Oy
Mannerheimintie 164
PL 11
00301 Helsinki
www.esperi.fi