Esperin Juttutupa Palvelukeskus Kielo Krista Ojala

Esperin Treffibussi syntyi tarpeeseen tavata turvallisesti

25.5.2020

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) linjasi koronapandemian alussa, että vierailut ympärivuorokautisen hoidon ja huolenpidon toimintayksiköissä ovat koronariskin vuoksi kiellettyjä. STM:n päivitetyn ohjeistuksen mukaan toimintayksiköihin voidaan kuitenkin perustaa suojattuja tapaamispaikkoja, joissa tapaamiset läheisten kanssa voidaan toteuttaa turvallisesti. Tähän tarpeeseen Esperi innovoi liikkuvan tapaamispaikan ja konsultoi asiasta myös THL:n kanssa.

Esperin Juttutupa on treffibussi, jossa kotien asukkaat ja heidän läheisensä voivat tavata turvallisesti. Asukas tuodaan bussiin takaovesta ja läheinen sivuovesta. Tila on erotettu läpinäkyvällä väliseinällä, jotta tapaaminen voidaan järjestää ilman suojaimia. Tartuntariskin minimoimiseksi bussin ilmanvaihto on suunniteltu huolellisesti. Esperin Juttutupa kiertää Esperin koteja ympäri Suomen. Ensimmäiseksi Juttutupaa pääsivät testaamaan Palvelukeskus Kielon asukkaat Tampereella.

Tunteikas kohtaaminen bussissa

Jussi Koppanen tapasi 93-vuotiaan äitinsä Anna-Liisan kasvotusten ensimmäisen kerran kahteen kuukauteen. Tapaaminen treffibussissa herkisti molempia suuresti.

”Korona herättää minussa ristiriitaisia ajatuksia ja erityisesti pelkoa, miten äiti siellä Kielossa pärjää”, Jussi kertoo. ”Poikkeusoloissa on eletty jo pitkään, eikä takarajaa näy.  Onhan se outoa, että kaikki on kiinni, ja ihmiset pysyttelevät sisällä. Ymmärrän, että tauti on vaarallinen vanhuksille, ja että heitä pitää suojella, mutta voimmeko jatkaa tätä loputtomiin, hän miettii.

”Olemme sisarusten kanssa soittaneet äidilleni monta kertaa viikossa, ja sisareni on myös käynyt vilkuttelemassa äidille ikkunan takaa. Esperi hoivakodin johtaja on ollut meihin usein yhteydessä, ja hoitanut asioita todella hyvin. Samoin koko Kielon henkilökunta”, hän toteaa kiitollisena.

Seuravaksi Jussi listaa myös omia toiveitaan omaisten yhteydenpitoon. Jussi on innokas Facebookin käyttäjiä. Hän ja sisarukset lukisi mielellään päivityksiä ajankohtaisista kuulumisista yksikön omien sivujen kautta. Jussin mielestä hoitajilla voisi olla myös pädejä, jotta esimerkiksi WhatsApp-videopuhelut saataisiin kätevästi käyttöön. 

Esperin Juttutupa Kielo Kohtaaminen

Bussitreffit äidin kanssa sujuivat tänään hyvin

”Äitini on muistisairas ja muistelee mielellään vanhoja. Juttelimme ajankohtaisista toukotöistä. Oli mukava nähdä, että hänen kuntonsa on säilynyt hyvänä koronasta huolimatta”, Jussi toteaa tyytyväisenä. ”Mielelläni tulen uuteen samanlaiseen tapaamiseen, jos semmoinen vain järjestyy”, hän päättää.

Lue lisää Esperin Juttutuvasta verkkosivuiltamme: Esperi lisää asukkaiden mahdollisuuksia tavata läheisiään turvallisesti

Kysy lisää palveluistamme

Kristiina ja muut hoiva-asiantuntijamme ovat valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.

Miia Heikkinen, myyntipäällikkö
Tekstikentät
Tekstikentät 2

Lähettämällä lomakkeen hyväksyn henkilötietojeni keräämisen ja käsittelyn myynti- ja markkinointitarkoituksessa Esperi-konsernin palveluihin. Hyväksyn, että henkilötietoani käsitellään Esperi-konsernin tietosuojakäytännön mukaisesti.

​Töihin meille - lue lisää työskentelystä Esperillä

Huomaathan, että ilman yhteystietojasi emme pysty vastaamaan sinulle.

Meillä tapahtuu