Getnet Asegie 

Getnetin matka esperiläiseksi

17.8.2023 | Uutinen

Mitä Getnetille kuuluu ja miten viimeiset viisi kuukautta ovat vierähtäneet Esperi Koti Ahomansikassa? Seuraamme Getnetin matkaa esperiläiseksi lyhyessä juttusarjassa.

Getnet Asegie on 32-vuotias sairaanhoitaja. Hän muutti Suomeen maaliskuussa 2023 ja on työskennellyt siitä lähtien kehitysvammaisten parissa Esperi Koti Ahomansikassa, Espoon Perusmäessä. Getnet suorittaa lähihoitajaopintoja oppisopimuksella, mikä tarkoittaa sitä, että suurin osa oppimisesta ja opiskelusta tapahtuu käytännön työn lomassa työpaikalla. 

Unelma-ammatti löytyi sosiaali- ja terveysalalta 

Getnet kertoo olleensa aina kiinnostunut sosiaali- ja terveysalasta, jonka takia hän päätti lähteä opiskelemaan sairaanhoitajaksi asuessaan Etiopiassa. ”Saan suurta iloa toisten auttamisesta”, Getnet kertoo. 

Ahomansikassa hoiva-avustajan roolissa Getnet on vastuussa asukkaiden avustamisesta heidän päivittäisissä toiminnoissaan. Tehtävänkuvaan kuuluu asukkaiden perushoitoa sekä aktiviteettien ja ulkoilun toteuttamista. 

Uuden oppimista Ahomansikassa 

Ahomansikassa asuu pääosin keskivaikeasti ja vaikeasti kehitysvammaisia henkilöitä, jotka tarvitsevat tukea vuorokauden ympäri. Koti tarjoaa lisäksi myös tuettua asumista lievästi kehitysvammaisille henkilöille, joiden tuen ja avun tarve on vähäinen.  

Getnetistä on tullut merkittävä osa kodin työyhteisöä sekä tärkeä tuki asukkaille. Hänen kävellessään käytävällä, pysäyttää asukas Getnetin halatakseen. Getnet iloitsee siitä, kun asukkaat näyttävät aidosti tunteensa. Hän kertoo, että vaikka osa asukkaista ei voi sanoilla ilmaista toiveitaan, hän on oppinut tulkitsemaan heidän ilmeitään, eleitään ja käytöstään. 

”Me hoitajat olemme täällä asukkaita varten, emme miellyttääksemme muita. Haluan tarjota mahdollisimman hyvää hoitoa jokaiselle asukkaallemme, jotta heidän olisi hyvä olla”, Getnet korostaa. 

Positiivisuus voimavarana 

Getnetin mukaan Ahomansikassa työskentely on opettanut häntä tiimityön voimasta ja positiivisen asenteen merkityksestä. "Pidän siitä, että tiimissämme on paljon optimistisia ihmisiä – tämä luo positiivisen ilmapiirin työpaikalle", hän toteaa. 

”Viihdyn Ahomansikassa, koska täällä meillä on hyvät tilat ja apuvälineet asukkaiden hoitoon ja huolenpitoon. Tulen hyvin toimeen esihenkilöni kanssa ja minulla on mukavat kollegat. Parasta ovat kuitenkin asukkaamme ja koen, että olen oppinut heiltä äärettömän paljon tämän viiden kuukauden aikana”, Getnet toteaa. 

Katso Reel-video Getnetin haastattelusta Instagramistamme.

Getnet Asegie 

Tulemme seuraamaan Getnetin arkea Ahomansikassa ja kuulemaan lisää häneltä Suomeen kotiutumisesta. Ota Instagramissa seurantaan @espericare, josta pääset seuraamaan Getnetin kuulumisia. Käymme tapaamassa häntä seuraavan kerran syksyn alkaessa.   

Lue myös Getnetin edellinen haastattelu: Etiopiasta Espooseen 

Mediadesk (ark. 9-16)
010 408 7000
media@esperi.fi

Esperi Care Oy
Mannerheimintie 164
PL 11
00301 Helsinki
www.esperi.fi