Merkityksiä, elämyksiä ja kohtaamisia

30.1.2023 | Uutinen

On ilo kohdata sinut -näyttelyn avajaisissa tiivistyi se, mitä hoiva-ala nyt tarvitsee: hoitajien aitoa ja rehellistä puhetta alan iloista ja suruista.

On ilo kohdata sinut -näyttelyn avajaisissa Helsingissä ilmassa väreili vahva yhteisymmärrys. Avajaisissa parveilee ihmisiä, ja kaikki ovat sitä mieltä, että valokuvaaja Kaisa Löyskän kuvat ovat todella vaikuttavia. Kaisan kuvat vangitsevat katsojansa ja kertovat kauniisti ennen kaikkea hoivatyötä tekevistä ihmisistä, mutta myös siitä, millaista työ on. Ja millaiselta se tekijöistään tuntuu.

”Ennen kuin tulin Filippiineiltä Suomeen, en ollut tehnyt lainkaan hoivatyötä juuri ikäihmisten parissa. Nyt uskon, että en enää koskaan tee muuta työtä”, sanoi sairaanhoitajataustainen Melgie, yksi 18 mustavalkoiseen muotokuvaan ikuistetuista Esperin hoitajista.

”Minusta tuntuu, että en oikeastaan edes tee työtä, koska pidän tästä työstä niin paljon”, Melgie jatkoi.

”Minulle parasta työssäni on yhteisöllisyyden tunne”, kertoi puolestaan Sara.

Kaisan ottamien kuvien yhteydessä Sara, Melgie ja 16 muuta hoitajaa kuvailee omin sanoin työtään. Sen hyviä ja huonoja puolia.

Kaisa ja Melgie.
Valokuvaaja Kaisa Löyskä ja näyttelyssä esiintynyt hoitajamme Melgie.

”Tulin tänne puhtaasti uteliaisuuttani”, paljasti viestintäjohtaja Mikael Jungner.

Häneen teki vaikutuksen se, miten Kaisa, joka ei ollut ennen viime kesää tuntenut hoiva-alaa entuudestaan, on tavoittanut kuvissaan alan ytimen. Eli sen, miten tärkeää hoiva-alalla on ihmisten kohtaaminen.

Mikael Jungner näyttelyn avajaisissa.
Mikael Jungner näyttelyn avajaisissa.

Pitoa ja vetoa

On ilo kohdata sinut -näyttelyn avajaisissa Kaisan kuvien ihastelu ei ollut ainoa yhdistävä tekijä. Kaikki paikallaolijat, niin kansanedustajat, ammattiliittojen edustajat kuin Esperin toimitusjohtaja Stefan Wentjärvikin puhuivat yhteistyön tärkeydestä. Myös se oli selvää, mihin yhteistyötä tarvitaan.

”Hoiva-ala on kasvuala. Julkisessa keskustelussa hoiva-alan imago pitää saada positiivisemmaksi ja vastaamaan paremmin todellisuutta. Esimerkiksi me Esperillä olemme tehneet valtavasti töitä johtamisen parantamiseksi ja työyhteisöjen kehittämiseksi ja niin asukas- kuin henkilöstökyselymme ovat kehittyneet erittäin hienosti”, sanoi Stefan Wentjärvi.

Kuten hyvin tiedetään, alalle tarvitaan nyt ja varsinkin tulevaisuudessa paljon työvoimaa.

Ilo kohdata sinut valokuvanäyttely.
Tilaisuuden avasi Esperin toimitusjohtaja Stefan Wentjärvi yhdessä Hyvinvointiala HALI ry:n johtajan Arja Laitisen kanssa.

”Me emme Esperinä pysty yksin tätä asiaa ratkaisemaan. Pitää muistaa, että yhteistyöllä pääsee paljon pidemmälle kuin yksin”, Wentjärvi muistutti.

Uudet tekijät eivät tule alalle surkuttelemalla, vaan Kaisan kuvien tavoin hoiva-alan mielekkyydestä kertomalla. Kaisa Löyskän kuvien äärelle kokoontuneista ihmisistä olikin mielekästä etsiä yhteistyön kipinää. Miten lähihoitajia kannattaa houkutella?

”Jos olet innokas auttamaan muita ihmisiä, tule hoiva-alalle”, kuten Sara asian ilmaisi, kun häneltä kysyttiin, miten hän innostaisi uusia ihmisiä kollegoikseen.

Mainoslausetta piti tietysti kysyä myös tietynsorttisena visionäärinä tunnetulta Mikael Jungnerilta. Häneltä irtosi nopeasti uusi slogan.

”’Merkityksiä ja elämyksiä’. Se tarkoittaa, että tee työtä, jolla on merkitys ja joka tarjoaa elämyksiä.”

”Hoivatyössä on kyse kohtaamisista. Kohtaamisten ja merkityksellisyyden hakeminen ovat meille ihmisille lajityypillisiä toimintaa”, Jungner uskoi.

Sari Sarkomaa, itsekin hoivatyötä tehnyt kansanedustaja, ei halua päästää Arkadianmäen työkavereitaan helpolla.

”Eduskunnassa pitää muistaa, että jos ei ole hoitajia, ei ole palveluita.”

”Meidän (kansanedustajien) pitää tehdä ratkaisuja, joilla varmistetaan hoiva-alan pito- ja vetovoima. Nyt ei tarvita vastakkainasettelua, vaan yhteistyötä”, Sarkomaa muistutti.

Sari Sarkomaa
Kansanedustaja Sari Sarkomaa lausui muutaman sanan lainsäätäjän näkökulmasta.

Toiveet on tehty toteutuviksi

Näyttely on avoinna Helsingin Rautatieaseman Postihallissa helmikuun 3. päivään saakka. Valokuvaaja Kaisa Löyskällä oli avajaisissa yksi toive.

”Tuntuu, että julkisessa keskustelussa on stereotyyppinen käsitys lähihoitajista. Haluaisin, että ihmiset ymmärtäisivät paremmin tätä alaa.”

”Jos edes yksi ihminen pysähtyy näiden kuvien ja tarinoiden äärelle ja ajattelee edes vähän hoitajien työtä, on minun tehtäväni täytetty”, Kaisa sanoi.

Avajaisten perusteella hänen toiveensa toteutuu moninkertaisesti. Niin pysäyttävän taidokkaita hänen ottamat kuvansa ovat.

Kaisa Löyskä.
Tule tutustumaan näyttelyymme 27.1.-3.2.2023 välisenä aikana.

Kaisa Löyskä on 27-vuotias, valokuvaukseen intohimoisesti suhtautuva, helsinkiläinen medianomi, joka katsoo positiivisesti tulevaisuuteen. Kaisa Löyskän tekemät hoitajien haastattelut on koonnut tarinoiksi Esperin viestintäpäällikkö Kaisu Lehtomaa-Digha. Valokuvat ja tarinat ovat esillä On ilo kohdata sinut -valokuvanäyttelyssä Helsingin Rautatieaseman Postihallissa 27.1. – 3.2.2023. Kuvissa esiintyvät hoitajat ja ohjaajat kuvattiin työssään Esperin hoiva- ja hoitokodeissa pääkaupunkiseudulla, Porissa, Kouvolassa ja Haminassa.

Lue lisää: 

Kaisa Löyskä: ”Kohtaamiset hoitajien kanssa olivat minulle todella merkityksellisiä”

Hoivatyön monet kasvot: koskettava valokuvanäyttely Helsingin rautatieasemalla

Näyttelyn kotisivun löydät täältä.

Mediadesk
010 408 7000
media@esperi.fi

Esperi Care Oy
Mannerheimintie 164
PL 11
00301 Helsinki
www.esperi.fi