Tilkan kesäjuhlat

Tilkan asukkaiden kesäjuhlat vetivät terassin täyteen väkeä - apuna keikkavapaaehtoisten joukko Siskot ja Simot

30.5.2018 | Uutinen

”Aivan ihanaa ja ihana aurinkoinen sää. Tekisi mieli jopa tanssia!”, iloitsee Tilkan hoivakodin asukas Esteri, joka on tullut nauttimaan avajaisten tunnelmasta.

Tunnelma juhlissa on totisesti kesäinen, jopa siinä määrin, että auringonvarjot on otettu suojaamaan juhlijoita päivänpaisteelta. Toukokuu on ollut helteinen ja juhlapäiväksi on valikoitunut yksi parhaista. Lämpötila kesäterassilla nousee yhtä matkaa juhlatunnelman kanssa.

Varpu on myös tullut juhlaan hoivakodin ylemmistä kerroksista ja on tyytyväinen: ”Täällä on ollut kivaa ja on tosi hyviä herkkuja tarjolla!”

Esperin Tilkan hoivakodit järjestivät toukokuun lopulla kodin asukkaille terassikauden avajaiset, joissa musiikki, herkut ja yhdessäolo olivat pääroolissa. Osallistujia oli jokaisesta Tilkan hoivakodin kerroksesta, henkilöstö ja vapaaehtoiset saattelivat tulijoita pöytiin sekä huolehtivat siitä, että mahat tulivat täyteen herkkupöydän antimia ja jokaiselle riitti seuraa. Osa intoutui hoitajien avustamina tanssimaan, kun paikalle vapaaehtoisvoimin tullut humppapumppu soitti tuttuja ja vetäviä kappaleita. Mollivoittoisia biisejä ei repertuaariin tällä kertaa kuulunut lainkaan.

"Tilkan kesäjuhla on meidän perinteinen asukkaiden ja omaisten tapaaminen, kesäkauden aloitus, kahvitilaisuus mansikkakakkuineen, jossa vaihdetaan kuulumisia. Asukkaat nauttivat kun pääsevät tapaamaan uusia kasvoja, muiden kerrosten asukkaita ja hoitajia sekä talon ulkopuolista väkeä. Näitä muistellaan sitten pitkäänkin hoivakodissa",  kertoo Esperin yksikönpäällikkö Riitta Kolsi. 

Tapahtuman järjestivät yhdessä Esperi Tilkan henkilöstön kanssa matalan kynnyksen keikkahyväntekeväisyysjärjestö Siskojen ja Simojen Helsingin toimintaryhmä. Heille tämä on yksi monista tapahtumista, asukkaille kyseessä oli odotettu juhlahetki.

Siskot ja Simot
Siskojen ja Simojen Marianna Santamala, Sini Garam, Anna Korsoff ja Elina Hongisto auttoivat juhlien järjestelyissä.

Siskojen ja Simojen toiminnanjohtaja Eero Väisänen iloitsee onnistuneesta tapahtumasta ja toivoo, että ihmiset avaisivat silmänsä niille vapaaehtoistyön mahdollisuuksille, joita on ihan kulman takana. Näissäkin juhlissa apuna on OP-pankin Hiiop-vapaaehtoisportaalin kautta tullutta väkeä, asianajotoimisto Bird&Birdin työntekijöitä sekä läheisen Arffman maahanmuuttajakoulutuskeskuksen vapaaehtoisia. Yksittäisiin tempauksiin voi tulla auttamaan sitoutumiskammoinenkin, järjestö ei nimittäin vaadi jäseniltään sitoutumista tai aiempaa kokemusta.

”Haluamme tarjota kohtaamisia, joissa mummot ja papat tulevat nähdyiksi ja kuulluiksi. Meillä on järjestetty tilaisuuksia mummodiskoista pappapicniceihin. Vapaaehtoisille tämä on matalan kynnyksen hyväntekeväisyystoimintaa, tai itse asiassa ne kynnykset on potkittu pois. Toimintaamme ei tarvitse sitoutua, tai liittyä jäseneksi eikä näissä hommissa koskaan olla yksin”, Väisänen kertoo. ”Jos haluaa järjestää tapahtumia tai kutsua meidät avuksi, niin käräytä itsesi tai mieleisesi kohde meille. Sivuiltamme löytyy myös keikkakalenteri, josta löytyy tulevat tapahtumat.”

Kolsi on kiitollinen runsaasta vapaaehtoisten joukosta, sillä se mahdollistaa useamman asukkaan osallistumisen ja viihtymisen, uusien ihmisten kanssa kun on kiva vaihtaa kuulumisia. 

Juhlien jälkeenkin kesäterassille löytyy runsaasti käyttöä. "Aiomme ulkoilla, jumpata ja kahvitella sekä grillata terassilla. Suunnitelmissa on hankkia vielä istutuslaatikot terassille ja kylvää asukkaiden kanssa ehkä salaattia, hernettä ja istutamme yrttejä ja mansikoita kaikkien iloksi".

******

Vuonna 2013 perustettu Siskot ja Simot järjestää pop up -tyyppisiä tapahtumia, Välittämisen keikkoja, jotka on kohdistettu ensisijaisesti ikääntyneille. Viidessä vuodessa järjestö on laajentanut toimintaansa kymmeneen eri kuntaan ja toteuttanut 15 000 kohtaamista. Mukaan voi tulla matalalla kynnyksellä, ilman sitoumuksia.

Lue lisää: https://www.siskotjasimot.fi/