Hyvä elämä

Yhtiöllämme on noin 375 000 neliömetriä kiinteistöjä ympäri Suomen. Se vastaa pinta-alana noin 54 jalkapallokenttää. Kiinteistöjemme ylläpito sekä ympäristövaikutustemme seuranta ja vähentäminen ovat tärkeä osa vastuullisuuttamme. Kaikkeen asumiseen ja liiketoimintaan liittyy ympäristövaikutuksia, niin myös meidän kodeissamme. Ympäristövastuun merkitys kasvaakin koko ajan yhtiössämme ja maailmalla.

"Kiinteistömme eivät ole mitä tahansa taloja. Ne ovat koteja. Niissä asuu yhteensä yli 6 500 ja työskentelee noin 6 800 ihmistä. On meidän vastuullamme pitää huolta siitä, että tilamme palvelevat asukkaidemme ja työntekijöidemme tarpeita, ja samaan aikaan kuormittavat ympäristöämme mahdollisimman vähän”, sanoo Esperin kiinteistöjohtaja Tomi Rosqvist.

Vuonna 2022 Esperillä suunniteltiin ympäristöohjelmaa yhteistyössä ulkoisen yritys- ja ympäristövastuun konsulttikumppanin kanssa. Olemme ottaneet käyttöön tavoiteohjelman ja tiekartan entistä kestävämpään toimintaan.

”Asetamme tavoitteita muun muassa hiilineutraalin sähkön hankintaosuudelle ja sähkönkulutuksen vähentämiselle. Lisäksi päivitämme rakennusten ympäristö- ja energiatehokkuuden suunnitteluohjeita ja laajennamme esimerkiksi vedenkulutuksen, sähkön ja kierrätysasteen seurantaa”, Rosqvist kertoo.

Merkittävimmät toimintamme osa-alueet, joilla voimme suoraan vaikuttaa ekologiseen jalanjälkeemme, ovat sähkö, lämmitys, vedenkäyttö, jäte ja hankinnat. Välillisesti ympäristöön voimme vaikuttaa myös uusien yksiköiden rakennusmenetelmissä sekä -materiaaleissa.

Energiatehokkuus on meille tärkeää

Kannustamme yksiköitämme energiatehokkuuteen ja seuraamme reaaliajassa niiden sähkön-, lämmön- ja vedenkulutusta L&T:n Ympäristönetin avulla. Käyttämästämme sähköstä 54 % tuotetaan uusiutuvalla energialla ja hiilineutraalin sähkön osuus on 89 %

Ekologisesti tehokasta rakentamista ja jätehuoltoa

Tavoitteenamme on kierrättää toiminnastamme syntyvä jäte ja minimoida sekajätteen määrä. Tavanomaisen jätekierrätyksen lisäksi toimialamme asettaa erityisiä kriteerejä jätehuollolle. Toiminnassamme syntyvät viiltävät tai pistävät jätteet eli särmäjätteet käsitellään asianmukaisesti ja pakataan apteekeista saataviin särmäjäteastioihin. Mittaamme ja seuraamme yksiköidemme jätehuollon ympäristövaikutusta käyttö- ja kierrätysasteilla. Vuonna 2022 jätteistämme 99 % oli hyötykäytettävää ja kierrätysaste oli noin 42 %. Yhteensä jätettä syntyi noin 3 530 tonnia, joka on noin 500 kg per asukas vuodessa.

Edellytämme kumppaneiltamme sekä keskeisiltä palveluntuottajiltamme ja tavarantoimittajiltamme ISO 14001 -ympäristöjohtamisjärjestelmää. Ateriapalveluiden kilpailutuksissa kriteerinämme on 80 prosentin raaka-aineiden kotimaisuusaste ja siivouspalveluntarjoajamme käyttävät ympäristöä vähemmän kuormittavia pesuaineita, siivousmenetelmiä ja -välineitä.

Vuonna 2022 yhtiöllämme oli omistuksessaan tai hallinnassaan 215 kiinteistöä. Toimintamme on myös maantieteellisesti laajalle levinnyttä, toimipisteitä on ympäri Suomen aina Sodankylästä Siuntioon.

”Tämä on osa vastuullisuuttamme Suomessa, jossa ikääntyneiden osuus korostuu muuttotappioalueilla. Emme hakeudu vain suurimpiin kaupunkeihin tai määrittele alueita, joilla emme toimisi. Teemme paljon yhteistyötä kuntien kanssa, jotta tiedämme, millainen tarve hoivapalveluille missäkin on. Jos alueelta löytyy osaavaa työvoimaa, harkitsemme sitä”, toimitusjohtaja Stefan Wentjärvi sanoo.

Ympäristökriteerit mukaan kilpailutuksiin

Tällä hetkellä ympäristövastuu ei ole mukana kuntien hoivakilpailutuksien kriteereissä ja pisteytyksissä. Wentjärvi ja Rosqvist ovat yhtä mieltä siitä, että sen tulisi olla. ”Teemme ympäristöystävällisiä valintoja, vaikka ne eivät olekaan varsinainen valtti kilpailutuksissa tällä hetkellä. Nämä asiat ovat meille tärkeitä sekä yrityksenä että ihmisinä, ja haluamme siksi tehdä parhaamme niiden eteen”, Rosqvist sanoo.